Ψήφισμα για μη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ - Να καταψηφιστεί από βουλευτές Δωδεκανήσου αν πάει στη Βουλή

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι παρεμβάσεις τις οποίες μελετά το υπουργείο Οικονομικών για το νέο προϋπολογισμό του 2014, όπου μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ κατά 30%, που ισχύει στα νησιά, η επάνοδος του ΦΠΑ στην εστίαση από την 1η Ιανουαρίου 2014 και η λήψη μέτρων για την είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών, απασχόλησαν την σημερινή έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων (Αντώνης Καμπουράκη πρόεδρος ΕΞΡ, Γιώργος Αντώνογλου οικονομικός επόπτης ΕΒΕΔ, Γιάννης Κακλιός και Αρκάδιος Σκαλίδης πρόεδρος και γ.γ. αντίστοιχα της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Δωδεκανήσου, Μιχαήλ Μιχαήλ πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου, Αργύρης Πράντης εκπρόσωπος ΤΕΕ, Γιάννης Κλούβας πρόεδρος σωματείου εστιατόρων Ρόδου, Παναγιώτης Καραγιάννης πρόεδρος ομοσπονδίας εμπορικών συλλόγων Δωδεκανήσου, Νίκος Κουκούλης πρόεδρος ΕΣΡ, Νίκος Τσούλλος πρόεδρος σωματείου υδραυλικών Δωδεκανήσου, Γιώργος Χατζημάρκος πρώην πρόεδρος Επιμελητηρίου, ενώ μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχαν από την Κάλυμνο ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλύμνου κ. Άγγελος Καλαθιανάκης και οι κ.κ. Νίκος Τσαγκάρης, Γιάννης Μαρίνος, Σταύρος Χούλλης και Γιώργος Κουρσιώτης).
Ομόφωνα τονίσθηκε η αναγκαιότητα για διατήρηση των μειωμένων συντελεστών του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στα νησιά μας, οι οποίοι είναι αδιαπραγμάτευτοι κι επισημάνθηκε από όλες τις πλευρές ότι διαθέτουμε ισχυρά επιχειρήματα ώστε να μην επιτρέψουμε να υπονομευθεί η τοπική μας οικονομία, αλλά και ο τουρισμός.
Η ενδεχόμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ θα αποτελέσει ένα νέο φοροεισπρακτικό μέτρο για τα Δωδεκάνησα, το οποίο θα εκτοξεύσει κατακόρυφα το κόστος διαβίωσης, χωρίς όμως να προσθέτει σημαντικούς επιπρόσθετους πόρους στον κρατικό προϋπολογισμό. Υπογραμμίσθηκε ότι οι μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α. δεν υφίσταται ως ευεργετική διάταξη στα Δωδεκάνησα και τις λοιπές νησιωτικές περιοχές όπου ισχύουν, αλλά ισχύουν ως αντισταθμιστικό μέτρο απέναντι στην κατάργηση του Ειδικού Δασμολογικού Καθεστώτος που ίσχυε στην Δωδεκάνησο.
Αποφασίσθηκε να απαιτηθεί από τους Βουλευτές Δωδεκανήσου να καταψηφίσουν αυτά τα μέτρα, εφόσον φθάσουν στη Βουλή προς ψήφιση, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα επέλθει ανεπανόρθωτο πλήγμα στα νησιά μας.
Υπενθυμίζεται ότι οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ εφαρμόζονται υπό ορισμένες προϋποθέσεις σε εννέα νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου ( Λέσβο, Σάμο, Χίο, Θάσο, Σαμοθράκη, Σκύρο, Βόρειες Σποράδες, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα) και σύμφωνα με κοινοτική οδηγία, προκειμένου να αντιμετωπισθούν ορισμένες αντικειμενικές δυσχέρειες στην άσκηση οικονομικών δραστηριοτήτων στις εν λόγω νησιωτικές περιοχές (αυξημένο κόστος μεταφοράς αγαθών κλπ), με επίπτωση στην τελική τιμή των αγαθών και υπηρεσιών, συνεπώς και στο κόστος διαβίωσης στις περιοχές αυτές. Επισημαίνεται επιπλέον ότι η συγκεκριμένη μείωση συντελεστών εφαρμόζεται χωρίς καμία μεταβολή, τόσο ως προς το ποσοστό μείωσης όσο και ως προς τις περιοχές για τις οποίες η μείωση αυτή ισχύει από το 1992.


Ακολουθεί σχετικό Ψήφισμα.
Τo επί δεκαετίες ανεκπλήρωτο όνειρο των γραφειοκρατών και οι άκαρπες προσπάθειες των πάσης φύσεως εκπροσώπων άλλων περιοχών για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. της Δωδεκανήσου, έρχεται σήμερα να υλοποιηθεί με την εκ νέου πρόταση των δανειστών.

Η τυφλή φοροεισπρακτική λογική και η αδιέξοδη πολιτική που ακολουθείται, δεν μπορεί να περάσει ως οδός «σωτηρίας».

Το σχέδιο απαξίωσης της Δωδεκανήσου, αφού πέρασε πρώτα από όλα τα στάδια της διοικητικής υποβάθμισης περνά τώρα και στο τελικό στάδιο, της οικονομικής εξόντωσης.

Ούτε οι αγώνες δεκαετιών για την άρση των αντικινήτρων της νησιωτικότητας, ούτε πολύ περισσότερο, η σχετική Συνταγματική πρόβλεψη στάθηκε εμπόδιο στα σχέδια των ενορχηστρωτών της υποδούλωσης μας.

Ενημερώνουμε κάθε ενδιαφερόμενο, πως στο εξής θα περάσουν από το μικροσκόπιο μας όλες οι χρεώσεις που οι επιχειρήσεις μας καλούνται να καταβάλουν και θα κινηθούμε με κάθε πρόσφορο μέσο κατά όλων των καταχρηστικών, παράνομων ή αδικαιολόγητων επιβαρύνσεων.

Καλούμε τα μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας της Δωδεκανήσου να είναι σε εγρήγορση και έτοιμα για αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Δηλώνουμε στους τοπικούς πολιτικούς εκπροσώπους μας, πως δεν θα ανεχθούμε πλέον καμία στάση υποχωρητικότητας.

Απαιτούμε από τους κοινοβουλευτικούς μας να σταθούν αντάξιοι του τίτλου τους, που τους θυμίζουμε πως είναι «Βουλευτής Δωδεκανήσου».      
                                                                                                                                      
Ζητάμε να αποσυρθεί από το τραπέζι των διαβουλεύσεων κάθε σκέψη ή πρόταση για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας. Σε αντίθετη περίπτωση, οι Δωδεκανήσιοι θα αντιδράσουμε δυναμικά. Μέχρι και την τελευταία στιγμή, ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

Γιάννης Πάππου, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου

Αντώνης Καμπουράκης, Πρόεδρος ΕΞΡ
Μιχαήλ Μιχαήλ, Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου
Αργύρης Πράντης, εκπρόσωπος ΤΕΕ
Γιάννης Κακλιός, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Δωδεκανήσου
Γιάννης Κλούβας, Πρόεδρος Σωματείου Εστιατόρων Ρόδου
Παναγιώτης Καραγιάννης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Δωδεκανήσου
Νίκος Κουκούλης, Πρόεδρος ΕΣΡ
Νίκος Τσούλλος, Πρόεδρος Σωματείου Υδραυλικών Δωδεκανήσου
Άγγελος Καλαθιανάκης, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Καλύμνου  
Πασχάλης Βρακίδης, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Κω
Γιάννης Σιφουνιός, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Λέρου
Κώστας Κουβάς, Πρόεδρος Εστιατόρων Λέρου

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...