Αγριεύει το πράγμα. Όσα είπε ο Α. Τσίπρας στην «Αυγή» για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που απομακρύνονται από τις μνημονιακές επιλογές αντιμετωπίζονται από τον Ευ. Βενιζέλο ως «προσκλητήριο αποστασίας». Με μια οργισμένη δήλωση στα «ΝΕΑ», που έχουν στο πρωτοσέλιδό τους τη λέξη «αποστασία», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτίθεται στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης εγκαλώντας τον για «πολιτική αλητεία» μεταξύ άλλων βαρύτατων χαρακτηρισμών. Της Αγγελικής Σπανού
Ο εκνευρισμός του είναι έκδηλος και προφανώς συνδέεται με την απώλεια του ελέγχου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Γιατί δεν είναι μόνο η βουλευτής Πέλλας Θεοδώρα Τζάκρη που δεν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και διαγράφτηκε. Είναι ο «προεδρικός» Νίκος Σηφουνάκης που παραιτήθηκε από εισηγητής υποδομών και μεταφορών ζητώντας να αποκτήσει το κόμμα του διακριτό πολιτικό στίγμα από τη ΝΔ. Είναι ο Κ. Σκανδαλίδης και ο Θ. Μωραϊτης που μίλησαν για «ψήφο ανοχής» προς την κυβέρνηση και έχουν ασκήσει σκληρή κριτική προσωπικά στον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά. Είναι ο Μ. Κασσής που κάνει δηλώσεις επί δηλώσεων για να δείξει πόσο έχει απασφαλίσει. Είναι και ο ΓΑΠ που κάνει καταγραφή των έργων και ημερών της κυβέρνησής του ψάχνοντας να βρει ποιος τον υπονόμευσε, αφού πολύ πρόσφατα καταψήφισε τη ρύθμιση για τις ψηφιακές τηλεοπτικές συχνότητες. Είναι ο Απ. Κακλαμάνης που απουσιάζει από όλες τις κρίσιμες ψηφοφορίες. Είναι, ασφαλώς, και οι δημοσκοπήσεις (Διαβάστε τα ευρήματα της νέας δημοσκόπησης του tvxs.gr) που τίποτα καλό δεν δείχνουν για το ΠΑΣΟΚ ούτε μετά την επισημοποίηση της προσπάθειας για τη δημιουργία μιας ελληνικής «Ελιάς».
Η εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία αναγνωρίζεται από κορυφαία στελέχη της ΝΔ όπως η Ντόρα Μπακογιάννη που κάλεσε τον πρωθυπουργό να ζητήσει από τη ΔΗΜΑΡ να επιστρέψει στην κυβέρνηση. Τα σενάρια δημιουργίας μιας μεταβατικής κυβέρνησης μέχρι τις ευρωεκλογές δίνουν και παίρνουν εδώ και μήνες, ακριβώς επειδή δεν θεωρείται σταθερό και ανθεκτικό το υπάρχον πλαίσιο. Ο πρώην πρωθυπουργός, με διαρροές συνεργατών του στο «Έθνος της Κυριακής», θέλησε να απεμπλακεί από τα σχετικά σενάρια, διαμηνύοντας ότι «τίποτα δεν γίνεται χωρίς τον Σαμαρά», ακριβώς για να αποφορτιστεί η ατμόσφαιρα στο εσωτερικό της παράταξής τους και να σταματήσει το κυνήγι μαγισσών.
Στο παρασκήνιο, η ΝΔ κάνει εντατικές προσπάθειες για προσέλκυση βουλευτών των ΑΝΕΛ και ανεξάρτητων βουλευτών προκειμένου να υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό, αλλά υπάρχει δυστοκία (μέχρι στιγμής τουλάχιστον). Στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν πολύ σημαντικό ότι θα κατατεθεί ένας προϋπολογισμός χωρίς νέα μέτρα, αγνοώντας το γεγονός ότι μπορεί αυτός ο προϋπολογισμός να αποδειχθεί στην πράξη ανεδαφικός και να «διορθωθεί» αργότερα. Η κυβέρνηση χρειάζεται επειγόντως μια τονωτική ένεση και για αυτό έγιναν υποχωρήσεις στον ενιαίο φόρο ακινήτων προκειμένου να εξασφαλιστεί η συναίνεση όλων των βουλευτών της συμπολίτευσης. Πώς θα κλείσει η τρύπα των 235 εκ ευρώ που άνοιξε; Πιθανότατα από μια νέα μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, του μοναδικού εργαλείου για την παροχή ρευστότητας σε μια αγορά που ασφυκτιά.
Ο προϋπολογισμός του 2014 που θα κατατεθεί την Πέμπτη στη Βουλή δεν θα είναι, το πιθανότερο, προϊόν συμφωνίας με την Τρόικα. Η κυβέρνηση έχει ανεβάσει το ύψος του δημοσιονομικού κενού στο 1,3 δισ ευρώ, μπορεί και παραπάνω, στο 1,7 δισ ευρώ, αλλά υπάρχει πρόβλημα στην αποδοχή από την πλευρά των πιστωτών των μέτρων που προτείνονται για την κάλυψή του. Η ελληνική πλευρά αναφέρεται σε:
- Έσοδα από την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής
- Πλήρη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου
- Καταργήσεις/συγχωνεύσεις οργανισμών
- Μείωση δαπανών σε ΔΕΚΟ και άλλους φορείς του Δημοσίου
Ακόμη και αν τα μέτρα αυτά θεωρούνταν επαρκώς κοστολογημένα και ρεαλιστικά, θα υπήρχαν άλλες εκκρεμότητες:
- Σε σχέση με την αναδιάρθρωση των ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ, καθώς η Τρόικα επιμένει στο «μοντέλο ΕΡΤ» και την απόλυση του συνόλου του προσωπικού.
- Ως προς την απελευθέρωση των πλειστηριασμών, αφού η κυβέρνηση δεν εξηγεί τι σημαίνει «πραγματική αδυναμία πληρωμής», δηλαδή ποιος θα θεωρηθεί φτωχός και ποιος όχι.
-Αναφορικά με τις διαθεσιμότητες/απολύσεις, δεδομένου ότι η Τρόικα θέλει άμεσα τη λίστα των 12.000 «διαθέσιμων» του Δεκεμβρίου, των 4.000 απολύσεων που έχουν συμφωνηθεί μέχρι το τέλος του έτους, του πρώτου κύματος των 11.000 απολύσεων που προβλέπονται για το 2014.
Αλλά η κυβερνητική αγωνία αυτή τη στιγμή είναι για την αγορά όσο περισσότερου χρόνου γίνεται. Οι Α. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος θέλουν να φέρουν όσο γίνεται νωρίτερα την έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του χρέους, έστω την άνοιξη, αλλά οι Γερμανοί έχουν άλλο σχεδιασμό.
Το βέβαιο είναι ότι μέχρι τις ευρωεκλογές του Μαίου κάθε μήνας θα μοιάζει αιώνας από την άποψη της πολιτικής πυκνότητας. Ακόμη και αν περάσει αναίμακτα για την κυβέρνηση ο κάβος της ψηφοφορίας για τον προϋπολογισμό του 2014, ποιος ξέρει τι θα φέρει η απελευθέρωση των πλειστηριασμών, ως προς την οποία δεν μας λένε ποιους ακριβώς θα αφορά.
tvxs