Χριστουγεννιάτικες δίπλες - Του διατροφολόγου Μανώλη Μοράρη

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΠΛΕΣ

Μέσα στα τρία παραδοσιακά ελληνικά γλυκά των Χριστουγέννων κατατάσσονται και οι δίπλες. Φτιάχνονται με απλά, αγνά υλικά, που υπάρχουν σε κάθε κουζίνα, αλλά το μυστικό της επιτυχίας τους είναι η δεξιοτεχνία και η γρηγοράδα στην παρασκευή και το τηγάνισμά τους.
Η διατροφική αξία τους
Οι δίπλες παρασκευάζονται με βασικά συστατικά το αλεύρι, τα αυγά, το ελαιόλαδο, το μέλι, τα καρύδια και την κανέλα. Είναι κι αυτές πλούσιες σε θερμίδες, αλλά δίνουν λιγότερες από τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα. Περιέχουν κορεσμένα λιπαρά οξέα, προερχόμενα κυρίως από τα αυγά, αλλά και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαιόλαδο) και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Η περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες είναι υψηλή, αφού το ελαιόλαδο, τα καρύδια και η κανέλλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία.
 Τα 30 γρ. δίπλες δίνουν 87 θερμίδες.
Οι δίπλες είναι καλύτερες όταν τρώγονται φρέσκιες και ζεστές. Μπορείς εύκολα να τις φτιάξεις στο σπίτι ακολουθώντας μια απλή, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ  ΣΥΝΤΑΓΗ:
Υλικά:
•    6 αυγά ελαφρά χτυπημένα
•    Aλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο χρειάζεται για να γίνει μια ζύμη σφιχτή)
•    2 κούπες μέλι
•    Μια κούπα νερό
•    2 κούπες καρύδια ψιλοκομμένα
•    2 κουταλάκια κανέλα
•    Λάδι για το τηγάνισμα (κατά προτίμηση ελαιόλαδο)

Εκτέλεση:
Φτιάχνεις τη ζύμη (σφιχτή) και την ανοίγεις σε φύλλο, όσο πιο λεπτό μπορείς. Κόβεις σε λωρίδες με 4 εκ. πλάτος και 20-25 εκ. μήκος. Περνάς τη μία άκρη κάθε λωρίδας ανάμεσα στα δόντια ενός πιρουνιού και στερεώνεις τυλίγοντάς την γύρω από το πιρούνι. Με το άλλο χέρι κρατάς την άλλη άκρη της λωρίδας.
Βουτάς το πιρούνι μαζί με τη ζύμη μέσα σε καυτό λάδι και το περιστρέφεις, τυλίγοντας και την υπόλοιπη λωρίδα λίγη – λίγη, καθώς θα τηγανίζεται, γύρω από το πιρούνι.
Ακουμπάς τις δίπλες σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν.
Βάζεις σε μια βαθιά μικρή κατσαρόλα το νερό με το μέλι να βράσουν, αφαιρείς τον αφρό και ρίχνεις μέσα τις δίπλες λίγες – λίγες, αφήνοντάς τες να βράσουν λίγα λεπτά. Όταν τις βγάλεις από το μέλι, τις πασπαλίζεις  με τα καρύδια και την κανέλα που έχεις προηγουμένως ανακατέψει.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Σε αυστηρό ύφος ο πρώην δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς απάντησε στον νυν Αλέξη Κολιάδη για τα όσα...
  Ψευδείς χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Αλεξάνδρου Κολιαδη, ο  πρόεδρος του Γ´...
Την έλλειψη νεφρολόγου και κέντρου αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο της Καρπάθου επισημαίνει σε επιστολή...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...