ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΑ ΓΛΥΚΑ
Μια όμορφη συνταγή για κέικ και μηλόπιτα που θα λύσει το πρόβλημα του σνακ σε πολλές μαμάδες. Ιδανική επιλογή για πρωϊνό, άριστο συνοδευτικό του καφέ... Αξίζει να το δοκιμάσετε.
ΚΕΙΚ
ΥΛΙΚΑ
- 1 Φαρίνα ολικής άλεσης
- 250 γρ φυτική μαργαρίνη soft ή μαργαρίνη πλούσια σε φυτικές στερόλες (αν ψάχνετε τρόπους να μειώσετε χοληστερόλη σας)
- 1 ½ κούπα μαύρη ζάχαρη (1 αν επιλέξετε να προσθέσετε την κουβερτούρα)
- 3 αυγά
- 1 φλιτζάνι ξυνόγαλα ή κεφίρ ή γιαούρτι (προσοχή όχι τύπου στραγγιστό)
- 1 μεγάλο μήλο με τη φλούδα τριμμένο στον τρίφτη ή 3 μέτρια καρότα
- Κανέλα ή 100 γραμ κουβερτούρας σε σταγόνες (αν επιλέξετε τα να προσθέσετε καρότα)
- 1 κούπα αποξηραμένα goji berries τα οποία έχουμε μουλιάσει για 5-10 λεπτά σε 1κούπα χυμό πορτοκαλιού
- 1 κούπα τριμμένο καρύδι και αμύγδαλο
- 1 κούπα κούπας σταφίδες ξανθές και μαύρες.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, προσθέτετε ένα – ένα τα αυγά. Προσθέτετε το γιαούρτι και σιγά – σιγά το αλεύρι χαμηλώνοντας την ταχύτητα στο μίξερ .Προσθέτετε τα αποξηραμένα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς και το χυμό πορτοκάλι .Αδειάζεστε το μείγμα στη φόρμα και την βάζετε στο φούρνο. Το ψήνετε για μία ώρα περίπου .Για να δείτε αν είναι έτοιμο το τρυπάμε με μια οδοντογλυφίδα και αν κατά την αφαίρεση δεν αφήνει υπολείμματα ζύμης τότε είναι έτοιμο να το βγάλετε από το θάλαμο.
ΜΗΛΟΠΙΤΑ
ΥΛΙΚΑ
για τη ζύμη
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
125 ml νερό
1 αβγό
6 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.τ.σ. ζάχαρη καστανή
για τη γέμιση
1 κιλό μήλα γλυκόσαρκα, καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κυβάκια
6 κ.τ.σ. ζάχαρη καστανή
½ κ.τ.γ. μαστίχα (χτυπήστε τη στον ηλεκτρικό κόφτη μαζί με τη ζάχαρη)
1 κ.τ.γ. κανέλα
½ κ.τ.γ. μοσχοκάρυδο
μια πρέζα τριμμένο γαρίφαλο
8 κ.τ.σ. φρυγανιά τριμμένη ή καλαμποκάλευρο
4 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
μια χούφτα ξανθές σταφίδες ή ξερά βερίκοκα & καρύδια χοντροκομμένα.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Απολαμβάνετε τα αγαπημένα σας γλυκά, πάντοτε με μέτρο ώστε να διατηρείτε το βάρος σας.