Χαράλαμπος Κόκκινος: Αφήνω το παρασκήνιο και την παραπολιτική τους πολιτικούς χαμαιλέοντες...Συνέντευξη στην εφημερίδα ΓΝΩΜΗ

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου Χαράλαμπος Κόκκινος παραχωρεί συνέντευξη στη “Γνώμη” και μιλά για «λαίλαπα που έχουν φέρει τα μνημόνια στην παιδεία και στην κοινωνία». Καλεί τη Νέα Δημοκρατία “να βρει το “φως στην άκρη του τούνελ” και “να αποτινάξουμε τα δεσμά του μνημονίου”. Χαρακτηρίζει αρραγές το πανεκπαιδευτικό μέτωπο , περιγράφει τα τεράστια προβλήματα στο χώρο της παιδείας και σημειώνει ότι και μόνο του το γεγονός ότι η χώρα δαπανά μόλις το 2,1% του ΑΕΠ στην εκπαίδευση, αυτό τα λέει όλα. Σχολιάζει τα «κτυπήματα που δέχεται από «φίλια μέσα»: «Όπως λέει ο λαός μας «Τα ψηλά και δυνατά δέντρα χτυπάνε». Η παρουσία μου στα κοινά, η εκλογή μου στη θέση του Προέδρου του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. είναι η απάντηση σε αυτούς που «ανώνυμα» (αλλά γνωστής προελεύσεως…) επιδιώκουν να δημιουργήσουν ανύπαρκτα προβλήματα και καταστάσεις. Έχω συνηθίσει από τέτοιου είδους ύπουλες καταστάσεις. Αδιαφορώ και προχωράω με βηματισμούς σταθερά μπροστά. Αφήνω λοιπόν το παρασκήνιο και την παραπολιτική στους πολιτικούς χαμαιλέοντες και παραμένω στο προσκήνιο επιζητώντας πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες». Αναφέρεται, τέλος στο Νότιο Αιγαίο. Αρνείται ότι έχει γίνει, μέχρι σήμερα, συζήτηση με τον Γιάννη Μαχαιρίδη για συμπόρευση στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές και δηλώνει ότι η παράταξη του συνεχίζει την ακηδεμόνευτη πορεία της: «Διεκδικούμε το καλύτερο για τους νησιώτες μας, μ’ αυτούς συμμαχούμε, αυτούς υπηρετούμε και σ’ αυτούς δίνουμε».

Πρόεδρος σε μια μεγάλη Ομοσπονδία και σημαντική! Πως πάει η προεδρία;
Η ανάληψη της Προεδρίας της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας έγινε σε μια κρίσιμη στιγμή για τον τόπο αλλά και για τον κλάδο που υπηρετώ. Καλούμαστε να σταματήσουμε τη λαίλαπα που έχουν φέρει τα μνημόνια στην εκπαίδευση και στην κοινωνία, να σφυρηλατήσουμε την ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος και να προχωρήσουμε ακηδεμόνευτα και διεκδικητικά. Η δημόσια εκπαίδευση είναι ένα κοινωνικό αγαθό το οποίο δεν επιδέχεται εκπτώσεις και περικοπές.

Η εκπαίδευση είναι στο κόκκινο. Εσείς όμως ως ΔΟΕ προκηρύξατε μόνο διήμερη απεργία. Δεν συμπορεύεστε με την ΟΛΜΕ. Γιατί;
Κατά την άποψή μου οι κινητοποιήσεις έχουν να κάνουν με την ποιότητα και όχι με την ποσότητα. Και βέβαια με το αποτέλεσμα. Το γεγονός ότι η 48ωρη κινητοποίηση που προκήρυξε η ΔΟΕ στέφθηκε με επιτυχία σε επίπεδο συμμετοχής δικαιώνει την επιλογή μας ως Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. Το πανεκπαιδευτικό μέτωπο είναι αραγές θυμίζοντάς σας ότι με τους συναδέλφους της ΟΛΜΕ και της ΟΙΕΛΕ πραγματοποιήσαμε κοινές δράσεις, συσκέψεις και συνεντεύξεις τύπου και συνεχίζουμε τις προσπάθειες με τα κοινά ιδανικά και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.

Ποια είναι τα πιο σημαντικά προβλήματα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση; Γιατί δεν ανταποκρίνεται η κυβέρνηση; Μήπως γιατί κυβερνά η τρόικα;
Η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα. Συγκεκριμένα: μηδενικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (πρώτη φορά στη μεταπολεμική Ελλάδα), τη μείωση προσλήψεων αναπληρωτών (8.000 συνάδελφοί μας που οδηγήθηκαν στην ανεργία), την υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, την μεθοδευόμενη κατάργηση του Ολοήμερου Σχολείου, τη μη λειτουργία της Ειδικής Αγωγής, τους μισθούς εξαθλίωσης για τους εκπαιδευτικούς και ιδιαίτερα τους νέους, την επιστημονική υποβάθμιση, την αξιολόγηση, τα πειθαρχικά, την εργασιακή εφεδρεία, τις μετατάξεις και την κινητικότητα, την κατάργηση εκπαιδευτικών αδειών, την εκπαίδευση Ελληνοπαίδων εξωτερικού και την απαράδεκτη καθυστέρηση της υλοποίησης των αποσπάσεων. Τέλος θυμίζω ότι η χώρα μας είναι η τελευταία χώρα σε δαπάνες για την παιδεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διατίθεται μόνο το 2,1% του ΑΕΠ.

Βλέπουμε να δέχεστε κτυπήματα κάτω από τη μέση και από «φίλια» μέσα…Τι λέτε;
Ο θυμόσοφος λαός μας λέει: «Τα ψηλά και δυνατά δέντρα χτυπάνε». Η παρουσία μου στα κοινά, η εκλογή μου στη θέση του Προέδρου του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. είναι η απάντηση σε αυτούς που «ανώνυμα» (αλλά γνωστής προελεύσεως…) επιδιώκουν να δημιουργήσουν ανύπαρκτα προβλήματα και καταστάσεις. Έχω συνηθίσει από τέτοιου είδους ύπουλες καταστάσεις. Αδιαφορώ και προχωράω με βηματισμούς σταθερά μπροστά. Άλλωστε η κοινωνία στηρίζει αυτούς που με ειλικρίνεια, συνέπεια και συνέχεια είναι μπροστά στους κοινωνικούς αγώνες, αναδεικνύουν τα προβλήματα και προτείνουν λύσεις. Αφήνω λοιπόν το παρασκήνιο και την παραπολιτική στους πολιτικούς χαμαιλέοντες και παραμένω στο προσκήνιο επιζητώντας πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες.

Η κυβέρνηση σε αυτή την απεργιακή αλλά κοινωνική έκρηξη θα αντέξει;
Η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει σοβαρά τη λαϊκή αγανάκτηση που υπάρχει λόγω των επώδυνων μέτρων που λαμβάνονται λόγω των δεσμεύσεων του μνημονίου που μπήκε στη ζωή μας το 2010 μετά την ανακοίνωση του κ. Παπανδρέου από το ακριτικό Καστελόριζο. Έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία αλλά για να διατηρήσει και την κοινωνική πλειοψηφία θα πρέπει να τρέξουν άμεσα οι μεταρρυθμίσεις να υπάρχει η ανάπτυξη και να στηρίξει το κοινωνικό κράτος και τα κοινωνικά αγαθά. Οι αντοχές και οι ανοχές του ελληνικού λαού είναι σε οριακό σημείο.

Η Νέα Δημοκρατία …αντέχει να λειτουργεί ως μνημονιακό κόμμα;
Η Νέα Δημοκρατία είναι κόμμα που κατήγγειλε τις μνημονιακές πολιτικές και ως κόμμα που συμμετέχει στο κυβερνητικό σχηματισμό υποχρεώνεται και δεσμεύεται από τις υπογραφές και τις συμφωνίες προηγούμενων κυβερνήσεων. Πρέπει να βρεθεί το «φως στην άκρη του τούνελ» και να αποτινάξουμε τα δεσμά του μνημονίου.

Με το Νότιο Αιγαίο τι γίνεται;
Το Ν. Αιγαίο έζησε και πάλι μια καλή τουριστική σεζόν. Όμως τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν και την υπόλοιπη χώρα έχουν έρθει και εδώ. Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος. Απαιτούνται άμεσες δράσεις της στήριξης της νησιωτικότητας και αγώνας και συνεννόηση όλων των πολιτιακών εκπροσώπων για να φύγουμε από την κρίση. Η κυβέρνηση αλλά και η αυτοδιοίκηση (Περιφέρεια και Δήμοι) πρέπει να αξιοποιήσουν όλους τους διαθέσιμους πόρους προς όφελος των νησιωτών μας και να επενδύσουν σε αναπτυξιακές δράσεις, στην καινοτομία και στη στήριξη του κοινωνικού κράτους. Η κοινωνία μας έχει χορτάσει από λόγια και περιμένει αποτέλεσμα.

Κάποιοι μιλούν για μια πιθανή συνεργασία δική σας με τον Μαχαιριδη στις προσεχείς εκλογές για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Υφίσταται μια τέτοια προοπτική;
Απορώ γιατί με ρωτάτε για κάτι το οποίο το έχω διαψεύσει επανειλημμένως. Καμία συζήτηση συνεργασίας δεν έχει γίνει με την παράταξη του κ. Μαχαιρίδη για κοινή κάθοδο στις προσεχείς περιφερειακές εκλογές. Θυμίζω άλλωστε ότι και ο κ. Μαχαιρίδης σε πρόσφατες δηλώσεις του μετέθεσε για το φθινόπωρο τη συνεδρίαση της παράταξής του και την ανακοίνωση των δικών του αποφάσεων για μια πιθανή νέα υποψηφιότητά του στην Περιφέρεια. Ο Περιφερειακός συνδυασμός στον οποίο είμαι επικεφαλής, η «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ» συνεχίζει σταθερά και αταλάντευτα την αυτόνομη και ακηδεμόνευτη πορεία της κρίνοντας τα πολλά λάθη και τις παραλείψεις στις περιφερειακές αρχές αναδεικνύοντας τα προβλήματα και προτείνοντας λύσεις. Διεκδικούμε το καλύτερο για τους νησιώτες μας, μ’ αυτούς συμμαχούμε, αυτούς υπηρετούμε και σ’ αυτούς δίνουμε λόγο.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΓΙΑΣ  ΚΑΙ MEΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 2024 ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...