Χαιρετισμός του Δημήτρη Γάκη στην εκδήλωση για την Θανάση Αναπολιτάνο στα πλαίσια του 5ου Φεστιβάλ Καλλιτεχνικής Δημιουργίας Ροδίων

Χαιρετισμός του Δημήτρη Γάκη στην εκδήλωση για την Θανάση Αναπολιτάνο στα πλαίσια του 5ου Φεστιβάλ Καλλιτεχνικής Δημιουργίας Ροδίων

- Ρόδος 9-9-2021

- Αγαπητοί φίλοι
Και τι δεν θα έδινα να μπορούσα να είμαι σήμερα εκεί  μαζί σας. Να τιμήσω και εγώ τον Θανάση Αναπολιτάνο, τον χειμαρρώδη  αυθορμητισμό του, το ατσάλινο πείσμα του, την βραχώδη αγωνιστικότητα του, τα βαθιά του όνειρα.
Πονούσε για την αδικία, ποθούσε την δικαιοσύνη, πάλευε για τον πολιτισμό. Αγωνιζόταν με πάθος για το περιβάλλον και την υπεράσπιση  του δημόσιου χώρου και του ελεύθερου χρόνου.
Εκτοπιστική προσωπικότητα, δεν άφηνε κανένα κενό σ’ αυτό που ονειρευόταν, σε αυτό που διεκδικούσε.
Πώς να μπορέσεις σε ένα σύντομο χαιρετισμό να περιγράψεις τα οράματα και την δράση της.  Άνοιξε δρόμους χωρίς τέλος, χωρίς τέρμα, αυτούς που και σήμερα διαβαίνουμε.  

Ομαδοποιώντας θα έλεγα ότι ο Θανάσης τάραξε τα νερά στο κατεστημένο της τοπικής αυτοδιοίκησης το 1994 με την ίδρυση και συμμετοχή της Νομαρχιακής Παράταξης και την μεγάλη αναγνώριση από το Δωδεκανησιακό λαό των προτάσεων του με 6,32%  και 2 έδρες.
Στον τομέα του πολιτισμού η καθιέρωση του “Φεστιβάλ Θρησκευτικής μουσικής Πάτμου”,  οι “Μέρες μνήμης και Δημοκρατίας”   προς τιμήν των φυλακισμένων αγωνιστών στη Λέρο για τη υπεράσπιση των ατομικών δικαιωμάτων, την εποχή του Σάββα Καραγιάννη μαζί με το Δημήτρη Τσοποτό, ήταν εμπνευσμένες δράσεις.
Η συνέχεια ήταν η υλοποίηση του μεγάλου ονείρου του για μια Μεσόγειο χωρίς πυρηνική ενέργεια. Ίδρυσε και γιγαντώσαμε το “Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου” και έδωσε μάχες, και δώσαμε μάχες, για την αποτροπή της ίδρυσης εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στο Ακούγιου.
Στην υπεράσπιση του περιβάλλοντος ταύτισε το όνομα του με το Λιμανάκι της Λάρδου, με την προστασία του Πρασονησίου και του αρχαιολογικού χώρου στο Πλημμύρι, με τη διάσωση του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου.
Ακτιβιστικές ενέργειες με την κατάληψη της Γλύστρας, λιμανάκι της Λάρδου, με το μεγάλο αντιπολεμικό πανό που κρεμάσαμε στις 7 του Μάρτη την ώρα της παρέλασης από το Εθνικό Θέατρο περιμένουν και σήμερα την δικαίωση τους.
Με τις περίφημες πολιτιστικές εκδρομές που σηματοδοτούσαν και το ενδιαφέρον μας για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος στον προφήτη Ηλία, στον Αρχαιολογικό χώρο της Κυμισάλα, στη Κρητινία, βγάλαμε την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ από τις παγερές  αίθουσες των ξενοδοχείων και τις αναδείξαμε σαν μια πολιτιστική εκδήλωση.
Αλλά και στην διασκέδαση ήταν αυτός που ήξερε να τραγουδάει με την ψυχή του, με την καρδιά του. Το αγαπημένο του μπαγλαμαδάκι κελαηδούσε “το μέσα του” και γέμιζε το πρόσωπο του με εκείνο το περίφημο, πλατύ, αξέχαστο χαμόγελο του. Τρέχαμε στη Μέθεξη για να απολαύσουμε την μουσική αλλά κυρίως το κέφι που σκορπούσε. Πετούσε όταν τραγουδούσε στην Πειραματική χορωδία του Δήμου. Έδωσε ζωή και στον ιστιοπλοϊκό όμιλο με το κέφι του και άφησε πίσω του εκείνα τα ατελείωτα τρελά πάρτι μασκέ.

Ο Θανάσης αποτέλεσε έναν ογκόλιθο της πολιτιστικής παρέμβασης, της πολιτικής διαμόρφωσης και της περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Ηταν ο Θανάσης του κεφιού, ο Θανάσης του πολιτισμού, ο Θανάσης του περιβάλλοντος, ο Θανάσης των αγώνων.
Μας άφησε παρακαταθήκη το όνειρο, την ελπίδα και τον αγώνα.
Αποτέλεσε και αποτελεί το ορόσημο μας.
Πολλά δεν θα ήταν όπως είναι σήμερα αν ο Θανάσης δεν μας άφηνε τόσο γρήγορα.
Συγχαρητήρια σε όλους που σήμερα αναγνωρίζοντας την προσφορά του αφιέρωσαν  στην μνήμη του το
 “5ο Φεστιβάλ Καλλιτεχνικής Δημιουργίας Ροδίων”
                                                                                                    

Δημήτρης Γάκης
 Πρώην Βουλευτής Δωδ/σου ΣΥΡΙΖΑ

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...