ΧΑΙΡΕΤΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΡΟΔΟΥ ΑΝΤΩΝΗ Β. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ ΣΤΟ
3ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ TMM_CH
- Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Δημάρχου Ρόδου, Αντώνη Β. Καμπουράκη στο 3ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο TMM_CH με θέμα «Καινοτόμος, Διεπιστημονική, Ψηφιακή Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Επαναπροσδιορίζοντας την ταυτότητα του κόσμου σε κρίση και σύρραξη, μέσα από τον πολιτισμό» που διοργανώνεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (20-23/3/2023) στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα:
Πρώτα απ’ όλα θέλω να ευχαριστήσω για την ευκαιρία, να είμαι μέρος του 03ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου TMM-CH, και να συγχαρώ την Πρόεδρό του, Καθηγήτρια Τόνια Μοροπούλου, και όλους όσοι ένωσαν δυνάμεις, και συνεργάστηκαν για την πραγματοποίησή του.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό, πως μετά την παρουσίαση του εμβληματικού έργου της αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου, στα Ιεροσόλυμα, στις δύο προηγούμενες μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις του Συνεδρίου, που στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία, σε αυτή την τρίτη διοργάνωση, έρχεται στο επίκεντρο του διεπιστημονικού διαλόγου, η Πολιτιστική Κληρονομιά. Και κυρίως, οι καινοτόμες προσεγγίσεις, που θα μας επιτρέψουν να τη διατηρήσουμε, να την αναδείξουμε, και να την αξιοποιήσουμε, ως συντελεστή βιώσιμης ανάπτυξης, στα χρόνια που έρχονται.
Γι’ αυτό και ο διάλογος, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, η ανάδειξη διεθνών καλών πρακτικών, για τα κρίσιμα ζητήματα πολιτιστικής διαχείρισης, με πρόσημο αειφορίας, δίνει τροφή για σκέψη, αλλά και για δράση, για σχεδιασμό επόμενων βημάτων, για συγκλίσεις στόχων και συνέργειες στο πεδίο.
Οι ιστορικές πόλεις, τα ιστορικά κέντρα πόλεων, το μνημειακό απόθεμα κάθε τόπου, συνιστούν ζητήματα πρωταρχικής σπουδαιότητας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ειδικά των περιοχών που αποτελούν και δημοφιλείς παγκόσμιους τουρισμούς.
Το 2022, η Ρόδος έγινε το απόλυτο τουριστικό trend, και συνεχίζει να είναι και το 2023, όπως δείχνει το γεγονός, πως η φετινή σεζόν άνοιξε ήδη, από τις 11 Μαρτίου, στο νησί μας.
Αυτό μπορεί να εξέπληξε πολλούς, σίγουρα όχι όμως εμάς, τους Ροδίτες. Δουλέψαμε συνεργατικά και υποδειγματικά, βάλαμε στόχους και τους πετύχαμε. Ταυτόχρονα όμως, με τη διαχείριση των προκλήσεων του σήμερα, σχεδιάζουμε και το Αύριο.
Οι προτεραιότητες είναι ξεκάθαρες. Δράσεις βιωσιμότητας, ως απάντηση στην κλιματική απειλή. Ψηφιακός μετασχηματισμός, για τον συγχρονισμό μας με τις ραγδαίες αλλαγές, που φέρνει η 04η Βιομηχανική Επανάσταση. Διαχείριση του πολιτισμικού μας αποθέματος, με σύγχρονους όρους, που θα εμπλουτίζουν ποιοτικά την καθημερινότητα του κατοίκου, και την εμπειρία του επισκέπτη.
Με αυτή τη φιλοσοφία συζητήσαμε παραγωγικά, με το Υπουργείο Πολιτισμού, και την αρμόδια Υπουργό, Κυρία Λίνα Μενδώνη, και διαμορφώσαμε από κοινού τη νέα Προγραμματική Σύμβαση, για τη "Σύγχρονη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου-2040".
Με ξεκάθαρες προτεραιότητες, που αφορούν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των μονίμων κατοίκων, και κατ' επέκταση της ενίσχυσης της ελκυστικότητας, για τα εκατομμύρια των επισκεπτών μας. Με επένδυση στις έξυπνες τεχνολογίες, και στην καινοτομία, με έμφαση στην ηλεκτρονική διαχείριση της καθημερινότητας των κατοίκων, και της πληροφόρησης των επισκεπτών μας. Με σαφή χρονοδιαγράμματα. Με συγκεκριμένους κωδικούς χρηματοδότησης. Με διασφάλιση πόρων, από τώρα και για τα επόμενα είκοσι χρόνια.
Είναι η απόδειξη, πως η σοβαρότητα και το πνεύμα συνεργασίας, πάντα καταφέρνουν να δώσουν καρπούς. Μακριά από κακές εμπειρίες του παρελθόντος, με ευχολόγια, και χωρίς δεσμευμένους πόρους.
Αντίθετα, αξιοποιούμε προηγούμενες θετικές εμπειρίες, όπως αυτή της προγραμματικής σύμβασης 1985-2005, που λειτούργησε, με καθαρό βλέμμα στραμμένο στον μόνιμο κάτοικο, και τις ανάγκες του.
Ξεκινάμε λοιπόν για τη "Σύγχρονη Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου-2040", που θα αναβαθμίσει την εικόνα της Ρόδου, στα μάτια όλου του υπόλοιπου κόσμου, φέρνοντας σε πρώτο πλάνο, τον πλούτο της κληρονομιάς μας. Για να ισχυροποιήσουμε ακόμη περισσότερο, το μεγάλο στρατηγικό πλεονέκτημα τής Ρόδου, μέσα στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, που είναι η ιστορία της, και το γεγονός πως η Ρόδος αποτέλεσε, διαχρονικό σταυροδρόμι πολιτισμών, και λαών. Με τον ίδιο τρόπο, συνεχίζει να αποτελεί και σήμερα, μέσα από τη φιλοξενία, μια αληθινή γέφυρα κατανόησης, ανεκτικότητας, φιλίας και ειρηνικής συνύπαρξης.
Τίποτα δεν θα ήταν ίδιο, για τη Ρόδο, χωρίς τη Μεσαιωνική Πόλη της. Είναι ένα παγκόσμιο μνημείο της UNESCO, είναι μια ζωντανή εμπειρία, του Ευρωπαϊκού Μεσαίωνα, είναι μια βαρύτιμη εθνική κληρονομιά, κι ένα εμβληματικό τοπόσημο/Landmark για το νησί μας, που καθιστά, με μια ματιά αναγνωρίσιμη τη Ρόδο, σε κάθε σημείο του πλανήτη.
Αυτή η μοναδική αξία της Μεσαιωνικής Πόλης, έχει για τον Δήμο Ρόδου στρατηγικό χαρακτήρα, προκειμένου να αποδείξουμε έμπρακτα, πως μπορούμε να αποτελέσουμε ένα παγκόσμιο πρότυπο βιώσιμου, και ανθεκτικού προορισμού. Προορισμού ποιότητας, πολιτισμού και έξυπνης καινοτομίας, με οφέλη για κατοίκους, για ψηφιακούς νομάδες, και φίλους επισκέπτες.
Ναι, ο πήχης μας είναι ψηλά. Όμως, πιστεύουμε ακράδαντα στη Ρόδο, και στις ανεκμετάλλευτες μέχρι και σήμερα, δυνατότητές της. Γι’ αυτό και εμείς, ως Δήμος, στο πλαίσιο των θεσμικών αρμοδιοτήτων μας, έχουμε ανοιχτές τις πόρτες μας, σε κάθε συνέργεια και συνεργασία, που θα ισχυροποιούσαν, και θα εδραίωναν διεθνώς, τις προσπάθειες που καταβάλλουμε.
Και υπάρχουν πολλά πεδία συνεργασίας. Αρκεί μόνο να σας πω, ότι ένας μεγάλος αριθμός ιστορικών κτιρίων, ιδιοκτησίας του δημοσίου, που ξεπερνούν τα 260, δημιουργούν την ευκαιρία της βιώσιμης επαναχρησιμοποίησής τους, μέσα από την ανάδειξη καλών πρακτικών, κυκλικής οικονομίας.
Η Ρόδος, πέρα από την ευλογία της φυσικής ομορφιάς της, προικίστηκε και με το δημιουργικό πνεύμα των ανθρώπων, που περπάτησαν πάνω της, κι άφησαν το αποτύπωμά τους. Αυτό το αποτύπωμα, είναι όχι μόνο αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητάς μας, αλλά ταυτόχρονα και το όχημά μας, προς ένα μέλλον δίκαιης και βιώσιμης ευημερίας, για όλους.
Συνοψίζοντας, και για να το πω πολύ απλά, καθόμαστε «πάνω σε έναν θησαυρό». Κι έχουμε δυο επιλογές: Ή να τον προσέξουμε, να τον αναδείξουμε και να λάμψει σαν διαμάντι, ή να καθόμαστε αδιάφοροι πάνω του, και να τον αφήσουμε, να γίνει άνθρακας.
Εμείς, ως Δήμος Ρόδου, έχουμε κάνει την επιλογή μας, και η Ροδίτικη κοινωνία, αγκαλιάζει θερμά την προσπάθειά μας. Χαιρόμαστε να ενώνουμε καθημερινά χέρια, ιδέες και δυνάμεις, για να πετυχαίνουμε, πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.
Με αυτές τις λίγες σκέψεις, εύχομαι κάθε επιτυχία, στις εργασίες του Συνεδρίου. Η γνώση είναι δύναμη, και είμαι βέβαιος πως τα συμπεράσματά του, θα μας δώσουν την προωθητική δύναμη, που είναι απαραίτητη, για να κερδίσουμε πραγματικά τον θησαυρό, της κληρονομιάς μας. Κι όχι μόνον εμείς. Αλλά και οι γενιές, που έρχονται, μετά από μας.
Σας ευχαριστώ θερμά, για την προσοχή σας.