Χάρης Δούκας: «Θέλουμε να υπογράψουμε με τους πολίτες ένα νέο συμβόλαιο δημοκρατικής ανατροπής»
Στην “One Voice” και στον δημοσιογράφο Νίκο Μανεσιώτη, έδωσε συνέντευξη σήμερα, Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, ο Υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Χάρης Δούκας.
Αρχικά, σχολιάζοντας το διακύβευμα των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγή, ανέφερε: «Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία προς τις κάλπες στις 6 Οκτωβρίου. Η σημασία τους είναι μεγάλη και για το ΠΑΣΟΚ αλλά και για τη χώρα που, όπως πιστεύει και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, οδεύει προς τη λάθος κατεύθυνση. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μοιράζει απογοήτευση στους πολλούς γιατί πολιτεύεται με γνώμονα την εξυπηρέτηση των λίγων, των φίλων της. Ο κόσμος αναζητά, διέξοδο και ελπίδα.
Να, λοιπόν το διακύβευμα, το δίλημμα των εκλογών. Θέλουμε ένα ανοιχτό, συμμετοχικό, συμπεριληπτικό ΠΑΣΟΚ, μία μεγάλη δημοκρατική παράταξη, που ενώνοντας δυνάμεις στην κοινωνία θα νικήσει ή ένα κλειστό και φοβικό ΠΑΣΟΚ, που θα είναι βούτυρο στο ψωμί του κ. Μητσοτάκη; Η δική μου πίστη είναι ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει η ελπίδα που αναζητούν οι πολίτες. Και τους καλώ να δώσουν το παρών στις κάλπες της 6ης Οκτωβρίου. Να ανοίξουμε, όλοι μαζί, μια νέα σελίδα για το ΠΑΣΟΚ και την Ελλάδα».
Σχετικά με το πότε αποφάσισε να συμμετέχει στις εκλογές, και τι θα γίνει αν χάσει, απάντησε: «Η απόφαση “κλείδωσε” μέσα μου όταν πείστηκα ότι η υποψηφιότητα μου μπορεί να αλλάξει τα πράγματα και να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ σε μια νέα πορεία, με κυβερνητική προοπτική. Όχι σε κάποιο μακρινό μέλλον αλλά στις επόμενες εκλογές. Δεν ήταν μια εύκολη απόφαση. Τελικά νίκησε η ευθύνη. Πιστεύω ακράδαντα ότι η κυβέρνηση έχει εισέλθει σε ένα μη αναστρέψιμο κύκλο φθοράς. Το ΠΑΣΟΚ, σε αυτή τη φάση, δεν μπορεί να πορεύεται με μικρά βήματα. Χρειάζεται, όπως και η χώρα, ένα άλμα για να φτάσει πολύ ψηλότερα. Αυτό το άλμα υπόσχομαι στον κόσμο της δημοκρατικής παράταξης. Για αυτό επέλεξα, σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία για το ΠΑΣΟΚ και τη χώρα, να μην κρυφτώ, να είμαι παρών. Αν χάσω; Πιστεύω ότι θα κερδίσω. Εξάλλου χαμένη μάχη είναι μόνο αυτή που δεν έδωσες. Πιστεύω ότι ο κόσμος της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης θα μου δώσει την ευκαιρία, με συλλογική δουλειά να φέρουμε το ΠΑΣΟΚ στη θέση που του αξίζει. Στο τιμόνι των μεγάλων αλλαγών και τομών που έχει ανάγκη η χώρα».
Σχολιάζοντας αν μπορεί να νικήσει τον κ. Μητσοτάκη, όπως νίκησε τον κ. Μπακογιάννη στην Αθήνα, παρατήρησε: «Στην Αθήνα δεν νικήσαμε μόνο τον κ. Μπακογιάννη. Νικήσαμε ολόκληρο το σύστημα Μητσοτάκη. Θα το νικήσουμε και στις εθνικές εκλογές. Όπως, ακριβώς, το νικήσαμε στην Αθήνα. Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του είναι αδύναμοι μπροστά στο μεγάλο δημοκρατικό και προοδευτικό ρεύμα που θα συσπειρωθεί γύρω από ένα ξεκάθαρο πρόγραμμα αλλαγής πλεύσης της χώρας μας. Αυτό που παρουσιάζουμε σήμερα. Ένα διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης, που θα μειώνει τις ανισότητες και θα επαναφέρει την αξιοπρέπεια στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Θα βάλουμε τέλος στις πολιτικές της περιφρόνησης των πολλών και στις άδικες πολιτικές που αποβαίνουν σε βάρος της χώρας. Πιστεύω ότι μπορούμε, ότι είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε και το ΠΑΣΟΚ και τις ζωές μας».
Για το πώς θα λειτουργεί το ΠΑΣΟΚ σαν κόμμα, αν εκλεγεί, επισήμανε: «Το πρώτο πράγμα στο οποίο θα βάλουμε τέλος είναι οι λογικές του μικρού, ελεγχόμενου, κλειστοφοβικού ΠΑΣΟΚ, όπου οι παρέες κυριαρχούν. Στόχος μου είναι ένα ΠΑΣΟΚ με ανοιχτή, δημοκρατική, συμμετοχική λειτουργία. Με νέο μοντέλο λειτουργίας ,αλλά και νέο μοντέλο ηγεσίας. Ένα ΠΑΣΟΚ που ακούει και συνδιαλέγεται με τοπικές κοινότητες, κινήματα πολιτών, με τα συνδικάτα τα επιμελητήρια, την αυτοδιοίκηση, τις επιστημονικές οργανώσεις, με τους θεσμούς μίας δημοκρατικής και συμμετοχικής κοινωνίας. Ένα ΠΑΣΟΚ που τα όργανα θα συνεδριάζουν τακτικά και θα παίρνουν αποφάσεις. Δεν πιστεύω σε σωτήρες και Μεσσίες. Πιστεύω στην ομάδα. Η ηγεσία πρέπει να ενώνει, να διασφαλίζει τη συλλογικότητα και τη συμμετοχή. Αλλά και την αποτελεσματικότητα στη δράση. Στην κατανομή των κεντρικών ευθυνών θα έχουν ρόλο όλοι, χωρίς διαχωρισμούς. Φυσικά πρώτοι οι συνυποψήφιοί μου».
Σχετικά με την απουσία του από τη Βουλή σε ενδεχόμενη εκλογή του, τόνισε: «Έχουμε πολλά και ικανά στελέχη, που μπορούν επάξια να ανταποκριθούν στις κοινοβουλευτικές μας υποχρεώσεις, στις κομματικές ανάγκες, στην επαφή μας με την κοινωνία, στους δήμους, στα συνδικάτα. Δεν ήταν το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ η μη παρουσία του κ. Ανδρουλάκη στη Βουλή. Δεν ήταν αυτή η αιτία που δεν καταφέραμε να πετύχουμε μια σημαντική αύξηση στα ποσοστά μας. Το πρόβλημα ήταν η αμφίθυμη στάση μας, το θολό μας στίγμα σε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα. Το ότι δεν καταφέραμε να παρουσιάσουμε ένα συνεκτικό και πειστικό σχέδιο για την πορεία της χώρας. Να εμπνεύσουμε τους πολίτες, να επανασυνδεθούμε με την κοινωνία, να ξαναφτιάξουμε ζωντανές και παρεμβατικές τοπικές οργανώσεις. Το πρωτεύων σε αυτή τη φάση, αν θέλουμε το ΠΑΣΟΚ να μπει σε τροχιά κυβερνητική είναι η αλλαγή ηγεσίας. Σε αυτό συμφωνεί και η συντριπτική πλειοψηφία της βάσης της παράταξης, γι’ αυτό και αποτυπώνεται η αύξηση των ποσοστών μας στις δημοσκοπήσεΙς».
Σχετικά με ενδεχόμενες συνεργασίες στον προοδευτικό χώρο και το δίλημμα της πολιτικής αυτονομίας του ΠΑΣΟΚ, ξεκαθάρισε: «Αυτό το δίλημμα δεν υπάρχει. Απαντήθηκε, με τρόπο τελεσίδικο, από τη Φώφη Γεννηματά που κατοχύρωσε το στίγμα της αυτόνομης πορείας. Το ΠΑΣΟΚ που οραματίζομαι είναι ένα ΠΑΣΟΚ χωρίς αγκυλώσεις και φοβίες. Δεν θα περιχαρακωθούμε στο καβούκι μας. Λέμε όμως όχι σε συμφωνίες κορυφής, συγχωνεύσεις κομμάτων, ή σχήματα ομπρέλα. Σας λέω ότι όλα αυτά δεν με αφορούν το ΠΑΣΟΚ της επόμενης μέρας. Εμείς θέλουμε να υπογράψουμε με τις Ελληνίδες και τους Έλληνες ένα νέο συμβόλαιο δημοκρατικής ανατροπής. Γι’ αυτό απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες για να φτιάξουμε μαζί τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να γίνει παρελθόν γιατί ζημιώνει τον τόπο.
Αναφερθείς στον ρόλο της Αυτοδιοίκησης στη διακυβέρνηση της χώρας, παρατήρησε: «Δεν υπάρχει ισχυρή χώρα, χωρίς ισχυρή περιφέρεια. Ένας από τους κεντρικούς και αδιαπραγμάτευτους στόχους του ΠΑΣΟΚ, εφόσον εκλεγώ πρόεδρος, είναι η ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η ισχυρή αυτοδιοίκηση θα αποτελέσει τον πυλώνα του νέου, σύγχρονου μοντέλου διακυβέρνησης της χώρας. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η ασφυξία στην τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν γίνεται για να προχωρήσει οποιοδήποτε έργο, να πρέπει ο δήμαρχος να παρακαλέσει τον βουλευτή, ο βουλευτής τον υπουργό και ο υπουργός το Μαξίμου. Σε αυτό το υδροκέφαλο και υπερσυγκεντρωτικό επιτελικό κράτος θα βάλουμε τέλος. Αυτός λοιπόν είναι ένας από τους πρωταρχικούς μου στόχους. Ένα νέο, σύγχρονο μοντέλο λειτουργίας του κράτους. Με γενναία αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θέλω τους δήμους πρωτοπόρους στην ενεργειακή δημοκρατία και την κοινωνική προστασία. Δεν θέλω την περιφέρεια επαίτη, αλλά πρωταγωνιστή των αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα».
Τέλος, σχετικά με τα μηνύματα και τις αντιδράσεις του κόσμου στις περιοδείες του σε όλη τη χώρα, υπογράμμισε: «Επισκέφθηκα τον Έβρο και ό,τι είδα αποτυπώνεται σε μία λέξη: Ξεριζωμός. Η εικόνα της περιφέρειας είναι απογοητευτική. Λες και αυτή η κυβέρνηση είχε βάλει στόχο να περνά, παντού, κάτω από τον πήχη. Η πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα που παρουσιάζεται στα επικοινωνιακά τεχνάσματα της κυβέρνησης. Η καθημερινότητα γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Ξεχασμένα χωριά, υποστελεχωμένα σχολεία και νοσοκομεία, αγρότες που παλεύουν να αντιμετωπίσουν τη λειψυδρία χωρίς καθόλου βοήθεια. Μέσα σε αυτό το κλίμα, όμως, εισπράττω και το μήνυμα μιας νέας ελπίδας. Το βλέπω στα μάτια του κόσμου. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ξαναγίνει ένα μεγάλο κόμμα που θα μπει στη θέση του οδηγού για την επιστροφή της δημοκρατικής παράταξης στη διακυβέρνηση της χώρας. Όλο και περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι μόνο έτσι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Δεν έχει πια εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Γι’ αυτό στις 6 του Οκτώβρη ενώνουμε δυνάμεις και κερδίζουμε την ελπίδα».