Φώτης Χατζηδιάκος: Είναι ιστορικό και ηθικό χρέος για όλους εμάς στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, να μην επιτρέψουμε την κατάρρευση του ΕΣΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

- Φώτης Χατζηδιάκος: Είναι ιστορικό και ηθικό χρέος για όλους εμάς στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, να μην επιτρέψουμε την κατάρρευση του ΕΣΥ.

 

 «Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη εφαρμόζοντας τις πιο νεοφιλελεύθερες πολιτικές της οδηγεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην ιδιωτικοποίηση και στην πλήρη κατάρρευση, αρνούμενη με διάφορες δικαιολογίες να ενισχύσει το κοινωνικό κράτος.»

 

Αυτό δήλωσε σήμερα ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος, υποψήφιος βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος βρέθηκε στο πλευρό γιατρών και εργαζομένων, στο Νοσοκομείο της Ρόδου και στη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου, στο πλαίσιο της μεγάλης πανελλαδικής πανυγειονομικής απεργίας.

 Στη δήλωση του, με αφορμή την σημερινή κινητοποίηση, ο κ. Χατζηδιάκος αναφέρει:

 «Με τις δομές δημόσιας υγείας στις νησιωτικές περιοχές να τελούν υπό κατάρρευση λόγω υποστελέχωσης και βασικών ελλείψεων, με ανθρώπους εξουθενωμένους στην τιτάνια προσπάθειά τους να καλύψουν τα κενά και να ασκήσουν το λειτούργημά τους, η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις πολιτικές της «ξηλώνει» συστηματικά και βάσει σχεδίου του Εθνικό Σύστημα Υγείας». Σε αυτήν την εσκεμμένη απαξίωση και υποβάθμιση, εμείς στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ δεν θα μείνουμε απαθείς, να παρακολουθούμε αμέτοχοι την κατάρρευσή του. Είναι ιστορικό και ηθικό χρέος, για την προοδευτική παράταξη που ίδρυσε το ΕΣΥ, πάνω στο οποίο στηρίχτηκε το κοινωνικό κράτος στη χώρα μας, να υπερασπιστούμε και να διαφυλάξουμε ένα δημόσιο σύστημα υγείας προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες, ποιοτικό και αποτελεσματικό.

Το γνωστό και ως «νομοσχέδιο Γκάγκα», είναι πλέον νόμος του κράτους, με την ψήφο των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς τη συναίνεση του ιατρικού κόσμου, των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και πολλών συνδικαλιστών στον χώρο της Υγείας.

 Με τον καταστροφικό αυτό νόμο επέρχεται η πλήρης υποβάθμιση των δημόσιων δομών υγείας, και οδηγεί ευθέως στην ιδιωτικοποίηση των ιατρικών υπηρεσιών. Με το νόμο αυτό οι παρεχόμενες υπηρεσίες του Ε.Σ.Υ. εμπορευματοποιούνται και ενισχύεται ο ιδιωτικός τομέας υγείας, που δεν ικανοποιεί τις ανάγκες των πολιτών αλλά μετατρέπει τα νοσοκομεία σε ΝΠΙΔ.

 Οι συνέπειες της κρατικής υποχρηματοδότησης της Υγείας αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η υποστελέχωση όλων των δημόσιων νοσοκομείων και των δομών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η ταλαιπωρία των ασθενών, οι αναμονές στα τακτικά ιατρεία και χειρουργεία των νοσοκομείων, αλλά και οι εξοντωτικές και εξουθενωτικές συνθήκες εργασίας των γιατρών και των υγειονομικών στελεχών, οι οποίοι αναγκάζονται να εργάζονται σε πρόσθετες βάρδιες και εφημερίες, σε μετακινήσεις, χωρίς άδειες, έχουν οδηγήσει το Ε.Σ.Υ. στην πλήρη κατάρρευση του.

 Στα Δωδεκάνησα η κατάσταση είναι απελπιστική. Όλες οι δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας είναι υποβαθμισμένες. Τα νοσοκομεία υποστελεχωμένα με ελλείψεις βασικών ειδικοτήτων. Στο νοσοκομείο της Ρόδου, με βάση τον οργανισμό του 2012 λείπουν 60 ειδικευμένοι γιατροί, 160 νοσηλευτές και βοηθοί και 22 χειριστές ιατρικών μηχανημάτων και τεχνολόγοι ακτινολόγοι (στοιχεία του 2022). Η έλλειψη αναισθησιολόγων δημιούργησε λίστα αναμονής για χιλιάδες χειρουργικές επεμβάσεις. Προσπάθειες ετών για την ίδρυση ακτινοδιαγνωστικού, ακυρώθηκαν με μία απλή δήλωση της κας Γκάγκα, που ακόμα δεν έχει καταφέρει να λύσει τον γρίφο αν είναι καλύτερα για τους καρκινοπαθείς να δέχονται ιατρικές υπηρεσίες στον τόπο τους, ή αν πρέπει να ξεσηκώνονται και να μετακομίζουν στο κέντρο.

 Στην Κω η έλλειψη παθολόγου καλύπτεται με 5νθήμερες μετακινήσεις γιατρών από άλλα νοσοκομεία εδώ και 8 μήνες. Το ίδιο συμβαίνει στην Κάλυμνο με την έλλειψη καρδιολόγου, ενώ στην Πάτμο η μοναδική παιδίατρος εφημερεύει 26 ημέρες το μήνα. Παράλληλα γίνεται κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος στις αεροδιακομιδές, με όσους κινδύνους αυτές συνεπάγονται.

 Το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ έχει καταθέσει το δικό του πρόγραμμα για την αναμόρφωση και αναγέννηση του ΕΣΥ και την πρότασή του, για διάθεση του 10% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στον τομέα της Υγείας, αντί του 4,2%. Μεταξύ των θέσεών του, είναι και η αντιμετώπιση όλων αυτών των προβλημάτων, για την αναγκαία στελέχωση των δομών υγείας με γιατρούς ΕΣΥ πλήρους αποκλειστικής απασχόλησης, με αύξηση των αποδοχών τους ανάλογα με την αύξηση του πληθωρισμού και με την επαναφορά 13ου -14ου μισθού τους. Επίσης με την κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και την αύξηση των θέσεων εργασίας στους επιμέρους τομείς Υγείας.

 Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη κωφεύει. Εφαρμόζοντας τις πιο νεοφιλελεύθερες πολιτικές της, οδηγεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην ιδιωτικοποίηση και στην πλήρη κατάρρευση, αρνούμενη με διάφορες δικαιολογίες να ενισχύσει το κοινωνικό κράτος.

 Λύσεις υπάρχουν. Πολιτική βούληση δεν υπάρχει. Ίσως γιατί το ΕΣΥ, είναι δημιούργημα της δικής μας παράταξης.

Φώτης Χατζηδιάκος

Υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

τ. Δήμαρχος Ρόδου

 

 

 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...