ΦΩΤΟ-Η επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ολυμπο Καρπάθου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΟΛΥΜΠΟΥ

ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

- ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

κ. ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΟ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

 

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο χωριό Όλυμπος, ιστορική έδρα του ενιαίου Δήμου Καρπάθου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020. Η Όλυμπος αποτελεί τον πρώτο σταθμό της περιοδείας της στα χωριά του νησιού που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εορτασμών της 76ης επετείου της κήρυξης της Επανάστασης της Καρπάθου (5η Οκτωβρίου 1944).

Την Πρόεδρο υποδέχτηκαν στην είσοδο του εμβληματικού χωριού οι τοπικές αρχές, ενώ αντιπροσωπεία μαθητών με τοπικές ενδυμασίες και επικεφαλής την ελληνική σημαία πρόσφερε διά της μαθήτριας Άννας Ν. Κανάκη μιαν ανθοδέσμη με εντυπωσιακά λουλούδια στην επίσημη επισκέπτρια. Ολυμπίτικα παραδοσιακά μουσικά όργανα και τραγουδιστές καλωσόρισαν την κ. Σακελλαροπούλου και ακούστηκαν αυτοσχέδιες μαντινάδες σχετικές με την περίσταση, όπως:

“Προέδρε της πατρίδας μας και του Ελληνισμού μας

τιμή ειν’ αυτός ο ερχομός κι εμάς και του χωριού μας”

(Γιάννης Μιχ. Αντιμησιάρης)

“Τιμάτε τη, την Όλυμπο, κι εμάς τους Ολυμπίτες, το πιο ψηλό αξίωμα, της χώρας μας, κρατείτε.” (Βασίλης Ιωάν. Μιχαλής)

Στο φορτισμένο με ιστορικές μνήμες Πλατύ, προσφώνησε την κ. Πρόεδρο ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου κ. Ηλίας Βασ. Παπαηλίας ο οποίος της χάρισε εκ μέρους της Κοινότητας Ολύμπου (με την οικονομική αρωγή του Πολιτισμικού Οργανισμού Ολύμπου Καρπάθου - Π.ΟΡ.Ο.Κ.) πίνακα του Ολυμπίτη καλλιτέχνη Γιάννη Β. Χατζηβασίλη με θέμα το “Ολυμπίτικο γλέντι”, τοποθετημένο σε χειροποίητη κορνίζα του παραδοσιακού τοπικού ξυλουργού Βασίλη Ε. Παπαβασίλη, που αποτελούσε αναφορά στην εγγραφή του “Ολυμπίτικου γλεντιού” στον Ελληνικό Εθνικό Κατάλογο Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.    

Η κ. Σακελλαροπούλου αντιφώνησε ενώπιον των συγκεντρωμένων κατοίκων της Ολύμπου και του Διαφανιού με βαρυσήμαντα λεγόμενα για την Όλυμπο και τους Ολυμπίτες, τονίζοντας ότι αποτελούσε “όνειρο ζωής” για την ίδια να επισκεφτεί τον ξεχωριστό αυτό τόπο. Ακολούθως η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εισήλθε στον παλαιότατο καθεδρικό ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου της Ολύμπου όπου αναπέμφθηκε δέηση από τον εκπρόσωπο του Μητροπολίτη παν. Αρχιμανδρίτη Αμβρόσιο Μαναρουλλά και τον εφημέριο του ιερού ναού αιδ. παπά-Γιάννη Διακογεωργίου.

Στη συνέχεια η κ. Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε το Μουσείο Χατζηβασίλη όπου της δωρήθηκε πίνακας με το πορτρέτο της ζωγραφισμένο από τον Γιάννη Χατζηβασίλη το οποίο δέχτηκε με πολλή συγκίνηση.                                                                         

Νωρίτερα η κ. Πρόεδρος είχε επισκεφτεί, καθοδόν για το κέντρο του χωριού, το παραδοσιακό Ολυμπίτικο σπίτι της Φούλας Βασιλαράκη - Χατζηπαπά και το παραδοσιακό υποδηματοποιείο του Γιάννη Γ. Πρεάρη, όπου της χαρίστηκε ένα ζευγάρι παραδοσιακά στιβάνια εκ μέρους του Δημάρχου Καρπάθου κ. Γιάννη Θ. Νισύριου.

Κλείνοντας την επίσκεψή της η κ. Πρόεδρος συνάντησε στην πανοραμική πλατεία της Αγίας Τριάδας, στη δυτική πλευρά του χωριού, τους μαθητές του Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Διαφανίου καθώς και του Γυμνασίου και των Λυκειακών Τάξεων Ολύμπου, παρόντων των δασκάλων και των καθηγητών τους, και αφού συνομίλησε μαζί τους, τους χάρισε ένα σύγχρονο ηλεκτρονικό υπολογιστή και ιδιαίτερα δώρα σε κάθε μαθητή. Ως αντιχάρισμα οι μικροί μαθητές έδωσαν στην πρώτη πολίτη της χώρας ένα ζωγραφικό πίνακα που απεικονίζει τους μύλους της Γιτσιλλέας.

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδεψαν στην επίσκεψή της, ο εκπρόσωπος του σεβ. Μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Μαναρουλλάς, ο Υπουργός Επικρατείας κ. Γ. Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Μ. Κόνσολας, η Έπαρχος Καρπάθου - Η.Ν. Κάσου κ. Π. Νικολαΐδου, ο Δήμαρχος Καρπάθου κ. Ι. Νισύριος, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Μανωλάκης, Λυριστής και Τσέρκης, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας κ.α.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την ευκαιρία της παρουσίας των Υπουργών κ.κ. Γεραπετρίτη και Κόνσολα στην Όλυμπο, ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου κ. Παπαηλίας τους παρέδωσε ιδιοχείρως υπόμνημα με τα κυριότερα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο και τους κατοίκους του.

Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της επίσκεψής της η κ. Σακελλαροπούλου αναχώρησε με την συνοδεία της για το γειτονικό Μεσοχώρι, όπου επρόκειτο να παρατεθεί γεύμα προς τιμήν της εκ μέρους του Δήμου Καρπάθου.

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν δημόσια:

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το laptop το οποίο δώρησε στο Γυμνάσιο Ολύμπου καθώς και για τα δώρα τα οποία πρόσφερε σε όλα τα παιδιά του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου.

Τον Δήμαρχο Καρπάθου κ. Ιωάννη Νισύριο για το δώρο ενός ζευγαριού παραδοσιακών Ολυμπίτικων στιβανιών το οποίο πρόσφερε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τον Πρόεδρο του Π.ΟΡ.Ο.Κ. κ. Αντώνη Κωστάκη.

Τους παραδοσιακούς οργανοπαίκτες κ.κ. Ιωάννη Μιχ. Αντιμισιάρη, Νίκο Κων. Νταή και Βασίλειο Ιωάν. Μιχαλή.

Την κα Σοφία Μ. Χατζηπαπά , την κα Ειρήνη Χατζηπαπά – Τσαμπανάκη, την διδα Σοφία Β. Τσαμπανάκη, την διδα Άννα Γ. Χατζηπαπά, την κα Μαρία Ι. Αντιμησιάρη, την κα Μαρία Β. Χαλκιά, την κα Φούλα Γ. Χατζηπαπά, την κα. Μαρίνα Λεντάκη, την κα Μαρία Λεντάκη, την κα Καλλιόπη Σακέλλη- Χατζηπαπά,την κα Μαριά Διαμαντή - Χατζηπαπά τον κ. Γιάννη Χατζηβασίλη, το Γυμνάσιο Ολύμπου για τις προσφορές και για τα δώρα τους.

Επίσης θερμές ευχαριστίες ανήκουν στους κ.κ. Βασίλη Τσαμπανάκη, Γιάννη Λεντάκη, Μανώλη Κελεπέση, Νίκο Χατζηπαπά και Μανώλη Παπαηλία.

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ

ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

κ. ΗΛΙΑ ΒΑΣ. ΠΑΠΑΗΛΙΑ

ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΕΞΟΧΟΤΑΤΗ κ. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

 

 

Όλυμπος Καρπάθου,

Σάββατο, 3/10/2020

 

 

 

Εξοχοτάτη κυρία Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,

 

Η Κοινότητα Ολύμπου σας καλωσορίζει γεμάτη περηφάνια στην έδρα της που αποτελεί ταυτόχρονα και την ιστορική έδρα του ενιαίου Δήμου Καρπάθου, όντας επισήμως ανακηρυγμένη, από δεκαετίας και πλέον, “Πόλις του ζώντος λαϊκού πολιτισμού της Δωδεκανήσου”. Δεν είναι τυχαίο ότι τον τόπο αυτό έχουν ως σήμερα επισκεφτεί ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίος, τρεις προκάτοχοί σας, Πρόεδροι της Ελληνικής Δημοκρατίας, και τρεις Έλληνες Πρωθυπουργοί. 

Στη γεωγραφική θέση που την έταξε η ιστορική της μοίρα, η Όλυμπος της Καρπάθου αποτέλεσε διαχρονικά και αποτελεί ως σήμερα προκεχωρημένο φυλάκιο του Ελληνισμού απέναντι σε κάθε εθνική απειλή.

 

1

 

 

 

 

Εξοχοτάτη κυρία Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,

αντιλαμβανόμαστε τη σημερινή παρουσία σας στο νησί μας, που συμπίπτει με την εβδομηκοστή έκτη επέτειο της Επανάστασης της Καρπάθου, ως μια σοβαρή κίνηση της Ανώτατης Πολιτειακής Αρχής της χώρας μας στην κατεύθυνση της ηθικής στήριξης των ακριτών δημοτών μας.

Στο θέμα αυτό σας διαβεβαιώνουμε κατηγορηματικά ότι οι κάτοικοι της Ολύμπου αντιμετώπισαν με υψηλό πατριωτικό φρόνημα όλους τους τελευταίους μήνες, κάτω από τη φωτισμένη Προεδρία σας, μαζί και με τους άλλους Δωδεκανήσιους τις ιταμές προκλήσεις των σφετεριστών Τούρκων “γειτόνων” μας. Και την ίδια στάση θα τηρήσουν, εάν χρειαστεί, και στο μέλλον.

Κλείνοντας τη σύντομη αυτή προσφώνησή μου προς το πρόσωπό σας επιτρέψτε μου, κ. Πρόεδρε, να σας χαρίσω εκ μέρους όλων των Ολυμπιτών ένα πίνακα του συμπατριώτη μας καλλιτέχνη Γιάννη Βασ. Χατζηβασίλη με θέμα το “Ολυμπίτικο γλέντι” που αποτελεί μια πανεθνική μοναδικότητα της Ελληνικής πολιτισμικής παράδοσης, το οποίο έχει ήδη εντάξει το Υπουργείο Πολιτισμού στο Ελληνικό Ευρετήριο Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και έχουμε δρομολογήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την εγγραφή του και στον Παγκόσμιο Κατάλογο Στοιχείων Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.  

Εξοχοτάτη κ. Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, Καλώς Ήλθατε στην Όλυμπο της Καρπάθου.

 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ν. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ: Να κατεδαφιστεί ΤΩΡΑ η αυθαίρετη κατασκευή στην Γλύστρα...
To κείμενο που ακολουθεί, εξιστορεί τα γεγονότα που οδήγησαν την Σύμη στην Επανάσταση του 1821...
Μέσα σε βαθιά οδύνη η οικογένεια, οι φίλοι και οι κάτοικοι του Παραδεισίου είπαν το "τελευταίο...
Νομαρχιακή Επιτροπή Νότιας Δωδεκανήσου - Ρόδος, 15/7/2021 - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Η περιφερειακή...