Υπόμνημα θεμάτων - προβλημάτων  Η.Ν. Κάσου  του Δημάρχου  προς τους προσκεκλημένους κατά το Ολοκαύτωμα  2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΘΕΜΑ : Υπόμνημα θεμάτων - προβλημάτων  Η.Ν. Κάσου  του Δημάρχου  προς τους προσκεκλημένους κατά το Ολοκαύτωμα  2021.

- Ο Δήμαρχος της Ηρωικής Νήσου Κάσου Μιχάλης Ερωτόκριτος κατέθεσε υπόμνημα στους παρευρισκόμενους προσκεκλημένους κατά  την εκδήλωση του Ολοκαυτώματος που  ανέφερε  συγκεκριμένα τα παρακάτω :

- « Ως Δήμαρχος της  Ηρωικής νήσου Κάσου έχω το καθήκον να μεταφέρω σε όλους εσάς  που έχετε την δύναμη και τη θέληση να διευκολύνετε για να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής των μόνιμων κατοίκων του νησιού οι οποίοι παραμένουν στον ιερό βράχο αντιμετωπίζοντας κάθε μέρα και νέα προβλήματα .

 

  Όλοι  μαζί ενωμένοι καταφέραμε να μείνουμε αλώβητοι απέναντι σ’ ένα αόρατο εχθρό. Ένα χρόνο τώρα λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για το χτίσιμο της ανοσίας της τοπικής κοινωνίας  κατά της πανδημίας του κορονοϊού. Εξασφαλίστηκε η σχεδόν πλήρης στελέχωση του ΠΠ Ιατρείου Κάσου χάρη στην συμβολή του οποίου ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού και μάλιστα με ποσοστό  πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα. Για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας συνεχίσουμε να παραμένουμε σε επαγρύπνηση με την διενέργεια rapid tests στις πύλες εισόδου. Ένα θέμα που δημιουργείται είναι η λειτουργία του ήδη υπάρχοντος ακτινολογικού μηχανήματος με τεχνολόγο ειδικότητας .

 

  1. Αυτή την στιγμή ως πρωταρχικό στόχο έχουμε την εκπόνηση μελέτης που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη για την ασφαλτόστρωση του οδικού δικτύου μεταξύ των οικισμών συνολικού μήκους 16 περίπου χιλιομέτρων με κλειστού τύπου άσφαλτο και αυτό επειδή το υπάρχον είναι παμπάλαιο με ότι συνεπάγεται για την ασφάλεια των αποχούμενων . Επιθυμούμε την χρηματοδότηση του από το ΠΔΕ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (ύψους € 3.500.000). Ήδη η Π.Ν.ΑΙ έχει εντάξει πίστωση  € 750.000  για την βελτίωση  του οδικού δικτύου σε βάθος τριετίας .

 

  1. Ο προσήνεμος μώλος μετά από την κακοκαιρία ″Μήδεια″ υπέστη σημαντικές βλάβες με αποτέλεσμα σε ενδεχόμενα έντονα καιρικά φαινόμενα να καταρρεύσει και να καταστεί μη λειτουργικό το λιμάνι . Απαιτείται άμεση σύνταξη μελέτης από το Δ.Λ.Τ.Ν. Δωδ/σου  και χρηματοδότηση του έργου.

 

 

 

  1. Στον τομέα της παιδείας με λύπη μας πρόσφατα πληροφορηθήκαμε την πρόθεση   υποβάθμισης του Δημοτικού Σχολείου από 6θέσιο σε 5θέσιο ή 4θέσιο  , ενέργεια η οποία θα έχει αρνητικές συνέπειες στην εκπαιδευτική διαδικασία και μας βρίσκει απόλυτα αντίθετους .

 

Η μη υποβάθμιση της σχολικής μονάδας δικαιολογείται από τους εξής παράγοντες :

 

  • Από την γεωγραφική θέση του νησιού μας που εφάπτεται της παράνομης Τουρκολυβικης ζώνης .

 

  • Από την ένταξη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»  κατασκευής κτιρίου 6θεσιου Δημοτικού Σχολείου .

 

 

  • Το ότι ο νηπιακός πληθυσμός του νησιού βρίσκεται σε αύξουσα πορεία  και τέλος

 

  • Ότι πρέπει να ληφθεί ένα μικρό αντίδωρο από την ανακήρυξη μας ως ηρωικό νησί με την προσφορά μας στην επανάσταση του 21’

 

  1. Όσον αφορά τις υπηρεσίες δημοσίου συμφέροντος  έχουμε να αναφέρουμε σημαντικά  προβλήματα που αυτά εστιάζονται σε θέματα εξυπηρέτησης και παροχής υπηρεσιών των κατοίκων . Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι μετά την συνταξιοδότηση του μοναδικού υπαλλήλου του ΟΤΕ , το νησί μας εδώ και 5 μήνες παραμένει χωρίς τεχνική υποστήριξη αφού μέχρι και σήμερα δεν τοποθετήθηκε κανένας άλλος υπάλληλος με αποτέλεσμα οι βλάβες στον τομέα των τηλεπικοινωνιών να διεκπεραιώνονται  ακόμα και μετά από δύο και τρεις μήνες .

 

 

 Παρόμοια προβλήματα δημιουργεί και η κατάργηση του ΟΓΑ αλλά και η ενδεχόμενη υποβάθμιση του ΕΛ.ΤΑ μέσω της επικείμενης ιδιωτικοποίησης . Γνωρίζοντας ήδη τις δυσκολίες πρόσβασης των κατοίκων της Κάσου σε πολλά δημόσια αγαθά και υπηρεσίες λόγω κυρίως της γεωγραφικής της θέσης, αλλά και των αντίξοων συνθηκών που επικρατούν ,καταλαβαίνετε ότι αυτή η εξέλιξη επιβαρύνει ακόμα παραπάνω την ταλαιπωρία τους .

 

  1. Στον πρωτογενή τομέα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την ανεπιτήρητη βόσκηση λόγω τους ασθενούς θεσμικού πλαισίου και της πλημμελούς επιτήρησης. Η υποστελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας από κτηνιάτρους μας αποτρέπει  και στην λειτουργία του Δημοτικού σφαγείου, ένα θέμα που απ’ ότι πληροφορούμαι   βαίνει προς επίλυση .

 

  1. Στον τομέα του περιβάλλοντος όπως ήδη γνωρίζετε είμαστε ένα νησί χωρίς απορρίμματα με την μεταφορά τους με press container εκτός. Ήδη πραγματοποιείται συλλογή και διαλογή ανακυκλώσιμων υλικών τεσσάρων ρευμάτων μέσω κοινωφελούς επιχείρησης που κύριος και αποκλειστικός χρηματοδότης είναι ο Δήμος. Παράλληλα γίνονται ενέργειες  για την εκπόνηση μελέτης για την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης και μονάδας βιολογικού καθαρισμού. Κρίνουμε απαραίτητη την εφαρμογή της ήδη εκπονημένης μελέτης από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο αντιπλημμυρικής προστασίας για την θωράκιση του νησιού με τα αντίστοιχα έργα στο άμεσο περιβάλλον έχει πλημμυροπαθησει  αρκετές φορές .

 

 

  1. Έχουμε καταθέσει προτάσεις για ένταξη χρηματοδότησης στο Αναπτυξιακό πρόγραμμα του Υπουργείου  Εσωτερικών, «Αντώνης Τρίτσης»  οι οποίες ανέρχονται συνολικά στο ποσό ύψους € 4.900.000 περίπου  και αυτές αφορούν το περιβάλλον, την ψηφιακή διακυβέρνηση , την παιδεία ,  την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού μας . Ζητάμε  γι’ αυτές την βοήθεια σας για την ένταξη τους στο πρόγραμμα .

 

 

 

  1. Ο Δήμος της Ηρωικής νήσου Κάσου με γνώμονα ότι ο τομέας του τουρισμού αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες μιας τοπικής κοινωνίας, προχώρησε στην εφαρμογή του στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης του, με στόχο την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και την ήπια ανάπτυξη του.

 

 

  1. Σημαντικό παράγοντα στην ανάπτυξη του τομέα αυτού αποτελεί η διασύνδεση του νησιού με τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα και άλλα νησιά .Ήδη η συγκοινωνία  που αποτελεί σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης ενός τόπου βρίσκεται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα ιδίως στην καλοκαιρινή περίοδο. Υπάρχει καθημερινή σύνδεση με την Κρήτη και με τη Ρόδο όπως και με την Κάρπαθο δύο φορές την  μέρα.  Η αεροπορική συγκοινωνία γίνεται και αυτή σχεδόν καθημερινά από Ρόδο μέσω Καρπάθου . Εκεί που υπάρχει πρόβλημα είναι η άμεση ανταπόκριση των δρομολογίων από Αθήνα μέσω Ρόδου ή Καρπάθου,  πρόβλημα που μπορεί να λυθεί εύκολα μιας που εξυπηρετείται με την ίδια εταιρεία. Επιπλέον σημαντικό  ανασταλτικό παράγοντα αποτελεί το  ακριβό εισιτήριο τόσο το αεροπορικό όσο και το ακτοπλοϊκό με το ταχύπλοο και με δεδομένο ότι τα δρομολόγια αυτά επιδοτούνται με αρκετά εκατομμύρια.

 

 

  1. Προς τιμή των Κασίων Αγωνιστών ονοματοδοσία μιας από τις νέες σύγχρονες φρεγάτες του στόλου του Π.Ν  ως Η.Ν. Κάσος .

 

 

   Σήμερα εμείς ως απόγονοι ηρώων νιώθοντας ιδιαίτερη υπερηφάνεια έχουμε ιερό καθήκον να κάνουμε γνωστό σε όλους τους Έλληνες το μεγαλείο της ψυχής των Κασιωτών καπετάνιων της επανάστασης και του ολοκαυτώματος οι οποίοι ως τρίτη ναυτική δύναμη της πατρίδας μας εκείνης της εποχής δημιούργησαν και αυτοί τις προϋποθέσεις για την επιτυχία της Ελληνικής επανάστασης. Ζητούμε λοιπόν ως ελάχιστο αντίδωρο και ως αναγνώριση των αγώνων αυτών από την Πολιτεία να σκύψει με ενδιαφέρον και θέληση πάνω από τα θέματα που προαναφέραμε» .

 

 

 

 

                                                                                                                                                

 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...