"Νοσοκομείο Ρόδου - Κέντρα Υγείας Δωδεκάνησου :
Σύστημα Υγείας σε Κρίση και ο Αντίκτυπος στην Τοπική Κοινότητα"
Εισαγωγή:
Το νοσοκομείο αποτελεί ένα απαραίτητο κομμάτι του δημόσιου συστήματος υγείας, όπου οι πολίτες αναζητούν περίθαλψη και ιατρική φροντίδα. Ωστόσο, πολλά νοσοκομεία και κέντρα υγείας στη Δωδεκάνησο αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω της υποχρηματοδότησης από το δημόσιο σύστημα υγείας. Αυτή η έλλειψη πόρων έχει αρνητικές επιπτώσεις στο ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, εργατικό και διοικητικό προσωπικό, προκαλώντας προβλήματα στην λειτουργία και στις υποδομές των νοσοκομείων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας των ιατρικών υπηρεσιών και της ψυχοσωματικής υγείας των εργαζομένων και των ασθενών. Παράλληλα, δημιουργείται ανασφάλεια στην τοπική κοινωνία, ενώ αντιμετωπίζονται προκλήσεις στον τομέα της υγείας.
Έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που απορρέουν από την υποχρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας είναι η έλλειψη ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού. Τα νοσοκομεία συχνά αντιμετωπίζουν σημαντική έλλειψη ειδικευμένων γιατρών, νοσηλευτών και βοηθών ιατρικών εργαστηρίων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υπερφόρτωση του υπάρχοντος προσωπικού, που συχνά υποχρεούνται σε διπλοβάρδιες εργασίες και χάνουν πολύτιμο χρόνο ρεπό. Οι νοσηλευτές, οι βοηθοί ιατρικών εργαστηρίων και το παραιατρικό προσωπικό αντιμετωπίζουν πολλαπλά προβλήματα λόγω των ελλείψεων. Η υπερβολική εργασία και η ανάγκη για διπλοβάρδιες είναι καθημερινή πραγματικότητα για πολλούς από αυτούς, παρακωλύοντας την δυνατότητά τους να πάρουν άδειες. Επιπλέον, η έλλειψη ιατρικού προσωπικού έχει σαν αποτέλεσμα τη συρρίκνωση ή ακόμα και την αναστολή της παροχής υπηρεσιών σε πολλές περιπτώσεις, καθώς και την ανάγκη περιορισμού των χειρουργικών επεμβάσεων λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου.
Ακτινολογικό τμήμα – Φαρμακείο.
Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που σχετίζεται με την υποχρηματοδότηση είναι η ανεπάρκεια του ακτινολογικού προσωπικού. Τα ακτινολογικά τμήματα λειτουργούν με λιγότερο προσωπικό από ό,τι απαιτείται, καθώς οι βάρδιες του παραϊατρικού και ιατρικού προσωπικού είναι συχνά οριακές. Αυτό οδηγεί σε καθυστέρηση της διεκπεραίωσης και των αποτελεσμάτων των εξετάσεων, με αποτέλεσμα τη μη έγκαιρη διάγνωση και νοσηλεία των ασθενών.
Τα δύο τμήματα βρίσκονται σε δυσλειτουργία στο ιατρικό κομμάτι με 5 γιατρούς σήμερα, ενώ οι οργανικές θέσεις είναι 10, οι οποίες και αυτές καθορίστηκαν με βάση το ανεπαρκέστατο Οργανόγραμμα σε σχέση με τις ανάγκες του μόνιμου πληθυσμού και των επισκεπτών της Ρόδου και πριν προστεθούν στο Τμήμα νέες υπηρεσίες και επεμβατικά. Το ίδιο ισχύει και για το παραϊατρικό προσωπικό και των δύο τμημάτων Από τις προβλεπόμενες 26 θέσεις χειριστών μηχανημάτων στο παρωχημένο Οργανόγραμμα, υπηρετούν 18 εκ των οποίων οι 4 είναι συμβασιούχοι. Επίσης, για να λειτουργήσουν τα 4 από τα 7 μηχανήματα του ακτινολογικού τομέα χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό κλάδου Τ.Ε. Ραδιολόγου Ακτινολόγου.
Παρόντως, το Νοσοκομείο διαθέτει μόνο ένα φαρμακοποιό, και ήδη αντιμετωπίζονται σοβαρά προβλήματα στην προμήθεια και την χορήγηση φαρμάκων για τις ανάγκες των ασθενών. Ο μοναδικός φαρμακοποιός που εργάζεται στο φαρμακείο είναι επικουρικός.
Εφημερίες.
Οι επιπτώσεις στην υγεία των λειτουργών περιλαμβάνουν την εξάντληση λόγω του μεγάλου αριθμού και της συνεχούς εργασίας εφημερίας. Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών (τουριστική σεζόν), οι περισσότεροι ιατροί αντιμετωπίζουν έντονη πίεση καθώς εξυπηρετούν ένα μεγάλο αριθμό ασθενών. Η υπερβολική φόρτιση εργασίας και οι παρατεταμένες ώρες εφημερίας μπορούν να οδηγήσουν σε κόπωση, στρες και αύξηση του κινδύνου για λάθη στην παροχή ιατρικής φροντίδας.
Κέντρα υγείας και νησιωτικές περιοχές.
H χρηματοδότηση επηρεάζει αρνητικά τα κέντρα υγείας στις νησιωτικές περιοχές, όπως η Ρόδος και τα γύρω νησιά. Τα κέντρα υγείας αντιμετωπίζουν έλλειψη προσωπικού και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης των κατοίκων και των τουριστών. Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε σημαντικές καθυστερήσεις στην παροχή ιατρικής φροντίδας και δυσκολίες στη διαχείριση επειγόντων περιστατικών. Οι ελλείψεις αυτές επιδεινώνονται λόγω του νησιωτικού χαρακτήρα της Δωδεκανήσου και της δυσκολίας πρόσβασης σε μικρά νησιά, ιδίως κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.
Επιπλέον, η υποστελέχωση των ΕΚΑΒ καθιστά ακόμα πιο δυσχερή τη μετακίνηση ασθενών προς το νοσοκομείο προορισμού, καθώς παρά την ύπαρξη σταθμευμένων οχημάτων (τα περισσότερα είναι από δωρεές), απουσιάζει το αντίστοιχο προσωπικό. Η έλλειψη εξειδικευμένου ιατρικού εξοπλισμού και οι περιορισμένες δυνατότητες διάγνωσης και θεραπείας στα νησιά αποτελούν πρόκληση για την παροχή υψηλής ποιότητας ιατρικής περίθαλψης. Σε ένα νησί όπως η Κως, η οποία διαθέτει ένα μόνο νοσοκομειακό όχημα, με 40.000 κατοίκους τους χειμερινούς μήνες και 140.000 κατοίκους τους καλοκαιρινούς, οι πιθανότητες για δύο συμβάντα την ίδια στιγμή είναι τεράστιες.
Απολαβές.
Συχνά παρατηρείται στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας της Δωδεκανήσου οι ιατροί να εκτελούν καθήκοντα γραμματείας, επίσης οι νοσηλευτές οι ειδικευόμενοι γιατροί , ή ακόμα και οι σύνοδοι ασθενών να αναλαμβάνουν τα καθήκοντα τραυματιοφορέων. Οι απολαβές των ιατρών είναι χαμηλές σε σχέση με τις υπηρεσίες που παρέχουν.
Οικολογικές θέσεις του Πράσινο και Μωβ.
Δίνουμε προτεραιότητα στην υγεία ενόψει μελλοντικών πανδημιών. Η πανδημία COVID-19 έχει επισημάνει τα εξής:
Η σχέση μεταξύ Οικολογίας, Υγείας και Οικονομίας.
Η κρίσιμη σημασία ενός σοβαρού, αξιόπιστου και αποτελεσματικού Συστήματος Δημόσιας Υγείας.
Οι υπάρχουσες σοβαρές ελλείψεις που ιστορικά δημιουργήθηκαν και επιδεινώθηκαν από την οικονομική κρίση.
Η υγεία δεν μπορεί να λειτουργήσει ομαλά με διαρθρωτικές ελλείψεις και έλλειψη πόρων. Οι μακροχρόνιες κυβερνητικές πολιτικές έχουν θέσει την υγεία των πολιτών σε δευτερεύουσα προτεραιότητα, με αποτέλεσμα ένα "γερασμένο" και "εξαντλημένο" εργατικό δυναμικό στον τομέα της υγείας χωρίς συνεπείς προσλήψεις.
Προτεινόμενα μέτρα:
Έμφαση στην πρόληψη:
Ενίσχυση Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας για τον πληθυσμό από τις τοπικές αρχές, τα σχολεία και τα Κέντρα Υγείας, με έμφαση στην πρόληψη, την υγιεινή διατροφή και την άσκηση.
Παροχή ακριβών πληροφοριών για τη δημόσια υγεία, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης σε καρκινογόνους παράγοντες και ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, τομείς στους οποίους η κατάσταση είναι ελλιπής.
Ευαισθητοποίηση σχετικά με την αναγκαιότητα ιατρικών παρεμβάσεων, εμβολιασμών και των κινδύνων ανάπτυξης ανθεκτικών στελεχών βακτηρίων.
Υποχρεωτική ανακύκλωση ληγμένων και αχρησιμοποίητων φαρμάκων.
Αυστηρή εφαρμογή των νόμων σχετικά με τη διαχείριση νοσοκομειακών μολυσματικών υλικών.
Ριζική αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας:
Άμεση δημιουργία Φορέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αρμόδιου για:
Δημιουργία καλά εξοπλισμένων κτιρίων ανάλογα με τον πληθυσμό σε κάθε νησί, παροχή επείγουσας διάγνωσης και συμβουλευτικής για την ανακούφιση του φόρτου στα νοσοκομεία.
Ενσωμάτωση ατομικών/οικογενειακών ιατρών στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, διευρύνοντας τον θεσμό των οικογενειακών γιατρών με καθορισμένες αρμοδιότητες και όριο ασθενούς ανά γιατρό.
Εισαγωγή ηλεκτρονικών καρτών υγείας για όλους και δωρεάν πρόσβαση στα νοσοκομεία για όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες.
Παροχή δωρεάν πρόσβασης σε τμήματα επειγόντων περιστατικών για ανασφάλιστα άτομα.
Αναβάθμιση των μονάδων εντατικής θεραπείας, παρέχοντας πλήρη εξοπλισμό και επαρκές προσωπικό.
Αναβάθμιση του ΕΚΑΒ με ικανό αριθμό ασθενοφόρων και ελικοπτέρων για χρήση στα νησιά.
Ανανέωση του «γερασμένου» ΕΣΥ με άμεση πρόσληψη ιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού, βοηθών ιατρικών εργαστηρίων, φαρμακοποιού, διοικητικού και εργατικού προσωπικού.
ΕΣΥ αποκεντρωμένο με τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης και του Ενιαίου Ταμείου Υγείας.
Όλοι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες των νησιών μας έχουν το δικαίωμα να απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας.
Κάθε άτομο, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, εθνικότητας, εισοδήματος ή τόπου προέλευσης και μόνιμης διαμονής, που διαμένει ή βρίσκεται περιστασιακά στα νησιά μας, πρέπει να έχει πρόσβαση σε ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας που πληρούν υψηλά πρότυπα ποιότητας.
Είναι απαραίτητο να διασφαλίσουμε ότι η υγεία στα νησιά μας δεν υστερεί σε καμία περίπτωση από την παροχή υπηρεσιών υγείας που παρέχονται στην πρωτεύουσα.
Οι υποψήφιοι Βουλευτές με το “Πράσινο και Μωβ”
Αλέξανδρος Λουιζίδης
Αναστασία Διακοσταυριανού
Κωσταντίνος Φούντης