Υπερ -Τουρισμός και Κοινωνική Απομόνωση η επόμενη μέρα στη Ρόδο και στα Δωδεκάνησα.
- Στις Άγιες Ημέρες του Πάσχα που πλησιάζουν σκεφτόμαστε από ανάγκη όχι μόνο τα θρησκευτικά μας καθήκοντα της συγχωρέσεως και της αγάπης. Η κοινωνική απομόνωση λόγω της Πανδημίας του Κορωναϊού εμάς τους Ροδίτες, τους Δωδεκανήσιους που είμαστε μεγαλωμένοι και μάθαμε να ζούμε με τον τουρισμό μας φέρνει αντιμέτωπους διάφορα συναισθήματα που μας προκαλούν άγχος για την συνέχιση της καραντίνας και την επόμενη ημέρα.
Η Ρόδος αν και θα μπορούσε να είναι αυτόνομη, όπως ήταν κατά την περίοδο της Ιταλοκρατίας, εν τούτοις στηρίζεται κυρίως από έσοδα που πηγάζουν από τον τουρισμό που αποτελεί έναν από τους κυριότερους μοχλούς της εγχώριας οικονομίας.
Η κοινωνική απομόνωση και των μέτρων προστασίας που λαμβάνονται έρχεται σε αντίφαση με το τουριστικό προϊόν της χώρας είναι κυρίως η φιλοξενία, ο αρχαιολογικός μας πλούτος, οι εκδηλώσεις κ.ά. Φαινόμενα όπως αυτά του μαζικού τουρισμού, των πακέτων φιλοξενίας “all inclusive”, όλα πλέον φαίνονται ότι αλλάζουν κι εμείς οι ροδίτες καλούμαστε να είμαστε παρόντες και ν’ αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις και τα νέα δεδομένα ανοίγοντας τον δρόμο και για τους υπόλοιπους.
Το σενάριο για ποιοτική διαχείριση του τουρισμού κατά πλειοψηφία, όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν μία ουτοπία. Η επόμενη μέρα μετά την καραντίνα θα μας φέρει προ των ευθυνών μας προκειμένου να εφαρμόσουμε καινοτομίες παροχής υπηρεσιών προκειμένου να συνεχίσουμε να είμαστε ασφαλής προορισμός. Άλλωστε η προσέλευση επισκεπτών δεν μας εγγυάται την απόλυτη ασφάλεια αλλά δεν μπορούμε να ζήσουμε για το επόμενο διάστημα χωρίς έσοδα από τον τουρισμό αποκλεισμένοι.
Οι επιχειρηματίες της Ρόδου και οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων που ζουν κι επενδύουν στον τουρισμό αποτελούν το σημαντικότερο κρίκο της οικονομικής ζωής, άλλωστε από αυτούς συντηρούνται χιλιάδες άλλες οικογένειες που εργάζονται εποχιακά.
Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, στα νησιά μας που έχουν ήπιο κλίμα όλο το χρόνο και ζεστές θάλασσες, θα συντελούσε καθοριστικά ώστε οι επισκέπτες μας να μην έρχονται μαζικά δύο τρεις μήνες αλλά σταδιακά οπότε θα βελτίωνε και ποιοτικά τον τουρισμό. Θα γινόταν καλύτερη ποσοτική διαχείριση και ισοκατανομή των τουριστών αλλά και οι εποχιακά εργαζόμενοι θα είχαν δύο ή τρεις περισσότερους μήνες εργασία και καλύτερες συνθήκες.
Η ανάπτυξη και βελτίωση υπαρχουσών υποδομών, πχ στις συγκοινωνίες, με τη χρήση μικρών λεωφορείων, mini bus και απαγόρευση της κίνησης των μεγάλων ειδικά στο κέντρο της πόλης θα βοηθούσε στην αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας και σίγουρα την αποφυγή συγκέντρωσης πολλών ατόμων στις αστικές συγκοινωνίες. Υποδομές σε όλες τις συγκοινωνίες, στα λιμάνια και γιατί όχι και στα αεροδρόμια. Ουσιαστικά η αποφυγή συνωστισμού όπου μέχρι υπήρχε. Παραλίες, συγκοινωνίες, εμπορικά κέντρα κλπ. Η λογική της αποφυγής συνωστισμού ακόμα και σε περιπτώσεις που φαντάζει σχεδόν αδύνατο όπως στη περίπτωση της κρουαζιέρας. Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, θρησκευτικός τουρισμός, αθλητικός τουρισμός κλπ θα μπορούσαν να φέρουν επιπλέον έσοδα στα νησιά μας βάσει σωστού προγραμματισμού.
Ο εκ νέου χωροταξικός σχεδιασμός και η προστασία του περιβάλλοντος. Τα νησιά μας έχουν σε όλες τις περιοχές όμορφες θάλασσες, αρχαία μνημεία. Δίνοντας κίνητρα προς τους ιδιώτες ώστε να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν διάφορες περιοχές των νησιών και δη της Ρόδου αναδεικνύοντας τις φυσικές ομορφιές κάθε τόπου χωρίς να χρειάζεται να συνωστίζονται οι επισκέπτες σε συγκεκριμένα σημεία. Άλλωστε η περίοδος της Ιταλοκρατίας μας άφησε μεγάλη παρακαταθήκη, να λοιπόν η ευκαιρία να την αξιοποιήσουμε. Παράλληλα με τα κίνητρα που θα πρέπει να δοθούν θα πρέπει ανάλογα να υπάρξουν νόμοι για την προστασία του περιβάλλοντος και της αιγιαλίτιδας ζώνης ή των δασών. Να δημιουργηθούν δημόσιες εγκαταστάσεις όπου οι επισκέπτες να μην χρειάζεται να συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένες ξενοδοχειακές μονάδες όπου φυσικά θα υπάρχει συνωστισμός. Οι εγκαταστάσεις αυτές θα εξυπηρετούν άμεσες ανάγκες για υγεία, άθληση, διασκέδαση και ψυχαγωγία. Παράλληλα να γίνει επανασχεδιασμός για τα πακέτα διακοπών all inclusive. Αυτό θα βοηθούσε και τις τοπικές επιχειρήσεις.
Τελικά πρέπει να προσαρμόσουμε το τουριστικό μας προϊόν στις νέες συνθήκες με καινοτόμες ιδέες και να συνεχίσουμε. Οι κοινωνικοί εταίροι να προσανατολίζουν την ενέργειά τους σκεπτόμενοι τις νέες συνθήκες. Η επόμενη μέρα μπορεί να μας φέρει ποιοτικό τουριστικό προϊόν αρκεί να το διεκδικήσουμε. Άλλωστε η στάση και των ελλήνων, το φιλότιμο και η αγωνία τους για την επόμενη μέρα στον τουρισμό ειδικά εμάς των νησιωτών, μας δίνει μία επιπλέον υπεραξία έναντι των υπολοίπων ανταγωνιστών μας, γιατί αποδεικνύουμε με τη στάση μας ότι σεβόμαστε την ανθρώπινη ζωή, την υγεία και τον τόπο μας. Μας αξίζει λοιπόν το καλύτερο.
Καλή Ανάσταση!
Ελένη Ν. Καραγιάννη
Αθλήτρια Τριάθλου
Απόφοιτη Τμ. Μεσογειακών Σπουδών
του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Απόφοιτη ΑΣΠΑΙΤΕ παρ. Ρόδου