Υπερδομές- φυλακές «τύπου ΝΑΤΟ» σε Λέρο και Κω για πρόσφυγες και μετανάστες

Δελτίο τύπου- Υπερδομές- φυλακές «τύπου ΝΑΤΟ» σε Λέρο και Κω για πρόσφυγες και μετανάστες

Η τελετή των εγκαινίων των νέων υπερδομών κλειστών φυλακών «τύπου ΝΑΤΟ» για τα θύματα των πολέμων και της φτώχειας, σε Λέρο και Κω έγινε το Σάββατο, μέσα σε πανηγυρικό κλίμα από την κυβέρνηση, παρουσία και της Περιφερειακής Αρχής.

Η κυβέρνηση παρουσιάζει τα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τις νέες υπερδομές- φυλακές στα νησιά σαν επιτυχία και πρόοδο, επειδή αντικατέστησαν τα κολαστήρια τύπου «Μόριας» του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αναφέρθηκαν στις ομιλίες των εκπροσώπων της κυβέρνησης σαν αριθμοί και ποσοστά, που επί δικής τους θητείας μειώθηκαν. Αποσιώπησαν το γεγονός  ότι πρόκειται για πρόσφυγες-θύματα των επεμβάσεων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αφού τους βομβάρδισαν ανελέητα, τους ξερίζωσαν από τις πατρίδες τους για τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς, για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων τους, εποφθαλμιώντας τον έλεγχο αγορών, ενεργειακών πηγών και αρτηριών, τώρα προσποιούνται ότι είναι και δίκαιοι απέναντί τους!

Αναφέρθηκαν στη Τουρκία ότι εργαλειοποιεί το προσφυγικό, αλλά δεν είπαν ότι τη δυνατότητα στην Τουρκία να αξιοποιεί τους κατατρεγμένους και ξεριζωμένους στα γεωπολιτικά της παιχνίδια, στην αμφισβήτηση των ελληνικών συνόρων όπως έγινε στις αρχές του 2020, την έδωσαν  με την κατάπτυστη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που υποστηρίζουν και υλοποιούν όλες οι κυβερνήσεις.

Η μετατροπή των νησιών σε μόνιμες φυλακές και τόπους εγκλωβισμού χιλιάδων ξεριζωμένων και κατατρεγμένων είναι συνολικά αποτέλεσμα της απάνθρωπης αντιμεταναστευτικής πολιτικής κυβερνήσεων και ΕΕ. Είναι αποτέλεσμα της απαράδεκτης Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας που υπογράφτηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει να είναι σε ισχύ, είναι αποτέλεσμα της Συνθήκης του Δουβλίνου και του αναθεωρημένου Συμφώνου της ΕΕ για το Προσφυγικό, που ενταφιάζει στην ουσία τη Συνθήκη της Γενεύης για τα δικαιώματα των Προσφύγων.

Οι εικόνες από τα τεράστια κτίσματα της κλειστής φυλακής που προβλήθηκαν στη τελετή, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο ότι θα γίνουν ο τάφος της ελπίδας χιλιάδων ανθρώπων που αναγκάζονται να αναζητήσουν σ’ άλλους τόπους μια ευκαιρία να σωθούν, εγκαταλείποντας τις πατρίδες τους απειλημένοι από τον πόλεμο, την πείνα, την εξαθλίωση.

Δεν έκαναν εγκαίνια σε κανένα ξενοδοχείο για να αισθάνονται όπως συνήθως υπερήφανοι.

Εγκαίνια σε φυλακές κάνανε. Αυτό είναι τελικά το «τίμημα» της «δωρεάν» πολιτικής που δεν έκανε η Περιφερειακή Αρχή, δηλώνοντας δικαιωμένη επειδή δεν υποχώρησε σε «παραινέσεις» για καταδίκη των κλειστών κέντρων κράτησης ή στις δίκαιες διαμαρτυρίες των νησιωτών.

Αντί η κυβέρνηση να εγκαινιάζει φυλακές της ΕΕ στα νησιά, να πιέσει για Επιτροπές Ασύλου μέσα στην Τουρκία, με ευθύνη της ΕΕ και της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, και από εκεί να ταξιδεύουν οι πρόσφυγες απευθείας για τις χώρες προορισμού τους.

Κανένα κέντρο-φυλακή της ΕΕ στα νησιά μας.

Να απεγκλωβιστούν άμεσα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από τα νησιά, να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα σε ανοιχτά κέντρα υποδοχής με αξιοπρεπείς συνθήκες όπου θα υποβάλλονται τα αιτήματα ασύλου και γρήγορα να μετακινούνται στις χώρες προορισμού τους.

Να καταργηθούν οι συμφωνίες της ΕΕ (Δουβλίνο κλπ.) και η Κοινή Δήλωση με την Τουρκία που τους εγκλωβίζουν. Έτσι οι πρόσφυγες και μετανάστες μετά την ταυτοποίησή τους να παίρνουν ταξιδιωτικά έγγραφα για τις χώρες που επιθυμούν, να ταξιδεύουν ως εκεί με ευθύνη του κράτους και της ΕΕ και να υποβάλουν εκεί την αίτηση ασύλου.

Για όσους αιτούνται άσυλο στην Ελλάδα να εξασφαλίζεται με ευθύνη του κράτους η διαμονή τους σε αξιοπρεπείς ανοιχτές δομές φιλοξενίας και διαμερίσματα και μέτρα για την ομαλή ένταξή τους.

Ιδιαίτερη μέριμνα για τους ασυνόδευτους ανήλικους.

Καμιά εμπλοκή ΜΚΟ στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό.

30/11/2021

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...