Υπέρ του ενιαίου δήμου 35 από τους 43 προέδρους

Υπέρ της διατήρησης του ενιαίου δήμου στο νησί τάχθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των προέδρων των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων κατά τη διάρκεια της συνέλευσης του δικτύου τους που πραγματοποιήθηκε προχθές στο Ακταίον.
Μοναδικό θέμα συζήτησης ήταν το χωροταξικό του Δήμου Ρόδου με αφορμή την έντονη φημολογία και σεναριολογία που αναπτύχθηκε τις τελευταίες ημέρες. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του δικτύου της δημοτικής κοινότητας Ροδίων Μπάμπης Ευθυμιάδης και οι πρόεδροι των κοινοτήτων που βιώνουν τις αγκυλώσεις του «Καλλικράτη» έπρεπε να τοποθετηθούν επί του χωροταξικού επανασχεδιασμού του νησιού.
Όπως έγινε γνωστό στη συνέλευση παρευρέθηκαν 25 πρόεδροι κοινοτήτων ενώ με τους υπόλοιπους ο κ. Ευθυμιάδης είχε τηλεφωνική επαφή προκειμένου να καταγράψει τις απόψεις τους επί του χωροταξικού επανασχεδιασμού του ενιαίου δήμου της Ρόδου. Από τους 43 προέδρους των κοινοτήτων φαίνεται ότι οι 35, η συντριπτική πλειοψηφία τους, τάσσεται ανεπιφύλαχτα υπέρ της διατήρησης του ενιαίου δήμου της Ρόδου.
Στο ψήφισμα που θα εκδοθεί από το δίκτυο εντός των ημερών θα αποτυπώνεται η άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των προέδρων των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων, το οποίο στη συνέχεια θα αποσταλεί προς τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη και στον δήμαρχο Ρόδου, Στάθη Κουσουρνά.
Όπως επεσήμανε ο κ. Ευθυμιάδης μεταφέροντας και το κλίμα που επικράτησε στη συνέλευση των προέδρων το ζητούμενο είναι να μεταβιβαστούν αρμοδιότητες και πόροι στους προέδρους των κοινοτήτων για να έχουν τον πρώτο λόγο στα ζητήματα που αφορούν στις τοπικές κοινωνίες.
Παράλληλα, κατηγόρησε όσους έχουν ανοίξει το θέμα του «Καλλικράτη Νο 2» ότι η προσπάθειά τους για το διαμελισμό του νησιού απορρέει από τη φιλοδοξία τους να γίνουν δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι.
«Μετά από όσα φημολογούνται έπρεπε να ακουστεί και η φωνή των προέδρων των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων της Ρόδου και να εκφράσουν την άποψή τους. Η συντριπτική πλειοψηφία τους τάσσεται υπέρ της διατήρησης του ενός δήμου στο νησί και δεν πρέπει πειραχθεί το χωροταξικό της Ρόδου. Αυτό δεν το λέμε τυχαία, αλλά βάσει του πώς πρέπει να ενισχυθεί ο «Καλλικράτης» από την κεντρική εξουσία με νόμους που θα δίνουν την ευχέρεια στον εκάστοτε δήμαρχο για τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων», τόνισε ο κ. Ευθυμιάδης και πρόσθεσε τα εξής:
«Νομίζω πως αυτοί που επιχειρούν να ανοίξουν το θέμα το βλέπουν στείρα , μικροκομματικά και πολιτικάντικα. Βλέπουνε το που θέλουν να εκλεγούν δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι και αναλόγως διαιρούν το νησί. Όμως στη δύσκολη εποχή που διανύει η χώρα μας, θα ήταν καταστροφική για το νησί,η διάσπαση του σε παραπάνω δήμους βρίσκοντας περισσότερους δημάρχους , αντιδημάρχους και προέδρους επιτροπών, οι οποίοι θα πληρώνονται. Θεωρώ πως δεν είναι αυτό το ζητούμενο, αλλά το θέμα για τον «Καλλικράτη» είναι η ενίσχυση των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων».
Να ενισχυθεί ο ρόλος
των συμβουλίων
Ο κ. Ευθυμιάδης υπογράμμισε πως το δημοτικό συμβούλιο και ο δήμαρχος πρέπει να ασχολούνται με τα μεγάλα και σημαντικά ζητήματα του νησιού και να μεταβιβαστεί η αρμοδιότητα επίλυσης των προβλημάτων της καθημερινότητας των χωριών στα συμβούλιά τους.
«Ένα δημοτικό συμβούλιο και ο δήμαρχος πρέπει να ασχολούνται με τα μεγάλα προβλήματα του νησιού , την ανάπτυξη του και τα έργα υποδομής. Όλα τα υπόλοιπα πρέπει να αποκεντρωθούν προς τα συμβούλια και τους προέδρους των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων προκειμένου να ξαναδούν οι τοπικές κοινωνίες την ανάπτυξη των χωριών τους. Σε σχέση με την καθημερινότητα, να έχουν πόρους για την εκτέλεση έργων ώστε να ασκούν αποφασιστικό ρόλο σε κάθε ζήτημα που απασχολεί τις τοπικές κοινωνίες. Δεν μπορεί να μιλάνε για τραπεζοκαθίσματα στις πλατείες των χωριών τους και το θέμα αυτό να έρχεται προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο», ανέφερε ο κ. Ευθυμιάδης, λέγοντας και τα ακόλουθα:
«Η ενίσχυση των δημοτικών και των τοπικών κοινοτήτων θα φέρει την άνθηση στα χωριά και γενικότερα στο δήμο. Το ψήφισμα το οποίο θα εκδώσουμε και με το οποίο συμφωνεί η πλειοψηφία των προέδρων αφού υπογραφεί, θα το αποστείλουμε στον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη και στον δήμαρχο Ρόδου Στάθη Κουσουρνά. Αυτό είναι το ζήτημα και όλα τα υπόλοιπα έχουν να κάνουν με την προσπάθεια κάποιων που ψάχνουν να βρουν καρέκλες» .

ΠΗΓΗ: εφημερίδα Πρόοδος

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...