"Υιοθεσίες" χώρων πρασίνου απο ιδιώτες

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Η Υπηρεσία Περιβάλλοντος και Πρασίνου (ΥΠΠ) του Δήμου Ρόδου, στη διαρκή προσπάθειά της να υλοποιήσει μια πολιτική εξωστρέφειας, βασισμένη στη δημοκρατική, κεντρική ιδέα του ανοίγματός της στη ροδιακή κοινωνία, έχει προχωρήσει, αυτές τις μέρες, σε ένα συμβολικό και κοινωφελές βήμα προς την επίτευξη αυτού του στόχου, με τη στήριξη του Δημάρχου Αντώνη Καμπουράκη. Παρά τις κοντόφθαλμες αντιλήψεις ορισμένων, κακεντρεχών συνδημοτών, σημαιοφόρων της αδράνειας, θιασωτών της κοινωνικής απραξίας και επικριτών κάθε θετικής πρωτοβουλίας που αναλαμβάνεται από ενεργούς πολίτες, υπέρ του Δήμου και του νησιού μας, η ΥΠΠ έχει προβεί στην αποδοχή του αιτήματος υιοθεσίας δυο χώρων πρασίνου από τον Όμιλο Μήτση (Mitsis Hotels), καθώς και στην υπογραφή σχετικού συμφωνητικού για ένα χρόνο, με δυνατότητα παράτασης. Τους χώρους αυτούς αποτελούν κεντρικότατα σημεία της πόλης και πιο συγκεκριμένα, η πλατεία Γαβριήλ Χαρίτου (100 χουρμαδιές) και τα παρτέρια που βρίσκονται στο Μανδράκι (από Ευαγγελισμό έως Νεώριο).   

Η Ρόδος, που αποτελεί ανέκαθεν «σταυροδρόμι πολιτισμών», έχει διακριθεί για την κοινωνική της εξωστρέφεια και τον διεθνή, φιλόξενο χαρακτήρα της, ο οποίος επιδοκιμάζεται κάθε χρόνο, ως γνωστόν, από τις επιλογές των επισκεπτών της, καθιστώντας την, διαχρονικά, έναν από τους πλέον προτιμητέους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως. Στο πλαίσιο αυτό, η Δημοτική Αρχή, δια της ΥΠΠ, εναρμονιζόμενη με την εύλογη ικανοποίηση της επιθυμίας δημιουργικών δημοτών που επιθυμούν να αποτελέσουν, έμπρακτα, συν-τελεστές καλλιέργειας πνεύματος περιβαλλοντικής ευθύνης και κοινωνικής προσφοράς, προέβη, την περασμένη εβδομάδα, στην υπογραφή των παραπάνω αναφερόμενων συμφωνητικών «υιοθεσίας».

Προς αποφυγή κάθε παρανόησης, ας σημειωθεί ότι η ΥΠΠ δεν απευθύνει ανοικτή πρόσκληση συνεργασίας και «υιοθεσίας» χώρων πρασίνου σε οργανισμούς, φορείς, συλλόγους ή μεμονωμένους δημότες, από ένδεια ή από ανικανότητα εκτέλεσης του έργου της, όπως κακόβουλα νομίζουν, πιθανόν, ορισμένοι, παρά τις δυσκολίες που πράγματι αντιμετωπίζει. Κάθε άλλο! Η ΥΠΠ απευθύνει διαρκώς αυτή την ανοικτή πρόσκληση, ως κίνητρο ενεργοποίησης όσων δημοτών επιθυμούν να μετάσχουν ενεργά και να μοιραστούν τη χαρά της συν-δημιουργίας, την ικανοποίηση που παρέχει η κοινωνική συνεισφορά και η συμμετοχή στο όραμα να κάνουμε τη Ρόδο, όλοι μαζί, να λάμψει ξανά, όπως έχει ήδη δηλώσει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος, εννοώντας, προφανώς, στην περίπτωσή μας, τον εξωραϊσμό, την αισθητική αναβάθμιση και την περιποίηση των εκτεταμένων χώρων πρασίνου της πόλης και ολόκληρου του νησιού μας. Αυτός είναι και ο βασικός στόχος της ΥΠΠ, ειδικά αυτή τη χρονική περίοδο.

Η συγκυρία είναι ευτυχής. Η αρχή έχει ήδη γίνει με τον Όμιλο Μήτση, τον οποίο επαινούμε, συγχαίρουμε και ευχαριστούμε, ευχόμενοι η αξιέπαινη πρωτοβουλία του να παρακινήσει, ώστε να υπάρξουν και πολλοί άλλοι ενδιαφερόμενοι, ανάμεσα σε συνδημότες μας που πιστεύουν -όπως και η Δημοτική Αρχή- ότι η Ρόδος αξίζει τα καλύτερα. Δυστυχώς, στην εποχή μας, δεν αρκούν πια μόνο οι ευχές εξ αποστάσεως, οι ωραίες ιδέες, τα λόγια συμπάθειας που συνοδεύουν πολύ συχνά, φραστικά και μόνο, ορισμένα μεγαλόπνοα σχέδια, τα οποία, τελικά, παραμένουν ανεκπλήρωτα, ως παρακαταθήκες στο διηνεκές. Χρειάζεται ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων για πραγματοποίηση καλαίσθητων έργων, παρεμβάσεων μικρής ή/και μεγαλύτερης κλίμακας, για αυτά που μοιάζουν ασήμαντα, μολονότι αποτελούν μέρος της ζωτικής μας καθημερινότητας. Χρειάζεται έμπρακτη, κοινωφελής εργασία, με όλους τους θεσμικά κατοχυρωμένους τρόπους, με τους οποίους θα μπορούσε αυτή να προσφερθεί.

Η συνεργασία της ΥΠΠ προς την κατεύθυνση του στόχου που έχει ήδη τεθεί, αναφορικά με το ζήτημα της «υιοθεσίας» συνεχίζεται και θα εξακολουθήσει να συνεχίζεται όσο οι συνδημότες μας επιθυμούν να λάβουν μέρος σε μια εθελοντική, οραματική πορεία δημιουργικότητας και αναβάθμισης της ποιότητας της ζωής στον τόπο μας, δίνοντας έμφαση στον Τομέα του αστικού Περιβάλλοντος και των χώρων Πρασίνου που το «ευπρεπίζουν». Για το λόγο αυτό, συνεχίζουμε να δεχόμαστε αιτήματα «υιοθεσίας» χώρων πρασίνου, τα οποία μπορούν να υποβληθούν τηλεφωνικά στο 2241030903 ή στο 2241073139, σε συνεννόηση με τη γεωπόνο της ΥΠΠ κ. Ηλιοπούλου.

Η ΥΠΠ απευθύνει, τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εμφανείς και αφανείς υποστηρικτές της «υιοθεσίας» που πρόσφατα εγκαινιάσαμε και πρωτίστως στο Δήμαρχό μας Αντώνη Καμπουράκη, στον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Mitsis Hotels κ. Σταύρο Μήτση, στους διευθυντές των ξενοδοχειακών μονάδων και στο προσωπικό που διέθεσε ο Όμιλος καθώς και στους εργαζόμενους της Υπηρεσίας μας, επιστάτες και κλαδευτές, για τις υπερπροσπάθειες που κατέβαλαν ώστε να κλαδευτούν οι «100 χουρμαδιές» και να απομακρυνθούν όλα τα κλαδιά από κάθε σημείο παρέμβασης. Στο εξής, επιστάτης της ΥΠΠ θα εποπτεύει διαρκώς την εξέλιξη των εργασιών, σε κάθε τους φάση.

 

Για την Υπηρεσία Περιβάλλοντος

και Πρασίνου - Δήμου Ρόδου

Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος

 

Δρ. Παναγιώτης Ι. Σταμάτης

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...