Υγειονομική «βόμβα» στο Νότιο Αιγαίο - 400 τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων αναζητούν… διαχειριστή!

 

Υγειονομική «βόμβα» στο Νότιο Αιγαίο

400 τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων αναζητούν… διαχειριστή!

Της Μάρας Μπέκα

Σε μια υγειονομική κινούμενη βόμβα για την δημόσια υγεία έχουν μεταβληθεί τα επικίνδυνα νοσοκομειακά απόβλητα στα περισσότερα νησιά του Νότιου Αιγαίου. Σύμφωνα με τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων οι παραγόμενες ποσότητες στερεών ΕΑΥΜ με έτος αναφοράς το 2008 στην Ελλάδα είναι σε επίπεδο νησιών της Νοτίου Περιφέρειας, 464 τόνοι.

Πρώην εργαζόμενος του νοσοκομείου της Ρόδου καταγγέλλει στο metrogreece.gr ότι οι περισσότερες υγειονομικές μονάδες δεν έχουν καθόλου διαχειριστή αποβλήτων και μόνο πέντε νοσοκομεία έχουν υπογράψει σχετική σύμβαση.

Συνεπώς από τους 464 τόνους, μόνο στους 60 γίνεται διαχείριση. Συγκεκριμένα στο νοσοκομείο της Σύρου με 15 τόνους παραγωγής αποβλήτων το χρόνο, της Ρόδου με 30 τόνους παραγωγής, της Κω και της Καλύμνου με 10 τόνους και τέλος της Νάξου με 5 τόνους και δεν αποτελούν, σύμφωνα με την μαρτυρία του πρώην εργαζόμενου, την πραγματική παραγωγή όλων των αρμόδιων υγειονομικών μονάδων παραγωγής, αφού κανείς δεν ελέγχει τις μικρότερες πηγές!

 

Ποιά είναι τα Επικίνδυνα Απόβλητα

Επικίνδυνα Απόβλητα Υγειονομικών Μονάδων (ΕΑΥΜ) θεωρούνται τα απόβλητα που παράγονται από Υγειονομικές Μονάδες, Δημόσια και Ιδιωτικά Θεραπευτήρια, τα κέντρα Υγείας, τα Δημοτικά Ιατρεία, τα στρατιωτικά νοσοκομεία, τα κέντρα αιμοδοσίας, τα οδοντιατρεία και τα κτηνιατρικά ιατρεία.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

Α) Αστικά Στερεά (ΑΣΑ)
Β) Επικίνδυνα Αμιγώς Μολυσματικά
Β1) Επικίνδυνα Αμιγώς Μολυσματικά (ΕΑΑΜ)
Β2) Μικτά Επικίνδυνα (ΜΕΑ)
Β3) Άλλα Επικίνδυνα (ΑΕΑ)
Γ) Ειδικά Ρεύματα: Ραδιενεργά, ρεύματα αποβλήτων εναλλακτικής διαχείρισης , απόβλητα εκσκαφών, κατεδαφίσεων κλπ.

Τα ΕΑΥΜ είναι επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον είτε όταν έρχονται σε άμεση επαφή με τους ανθρώπους και τα ζώα είτε μέσω της τροφικής αλυσίδας, στην οποία μπορούν να εισέλθουν από το έδαφος ή τα υπόγεια ύδατα.

Η συλλογή τους γίνεται με την βοήθεια ειδικού αδειοδοτημένου φορέα ο οποίος τα διαχωρίζει σε αυτά που οδηγούνται για ελεγχόμενη αποτέφρωση και σε αυτά που πάνε για αποστείρωση.

 

Κίνδυνος για την δημόσια υγεία...τι λέει ο ειδικός!

Σήμα κινδύνου στέλνει ο πρόεδρος της ένωσης Ελλήνων χημικών και συνεργάτης του Δημόκριτου Νίκος Κατσαρός, καθώς από την μη ορθολογική διαχείρισή τους κινδυνεύουν πολλές ομάδες ανθρώπων, όπως οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, οι ασθενείς, οι εμπλεκόμενοι στην αποχέτευση, οι εργαζόμενοι στους ΧΥΤΑ και οι κάτοικοι πλησίον των υγειονομικών μονάδων.

Τονίζοντας ότι μπορούμε να έρθουμε όλοι σε έμμεση επαφή μαζί τους, μέσω των ζώων (γάτες, σκύλοι ), των πτηνών( πχ γλάρων), των απορριμματοφόρων των ΟΤΑ και της τροφικής αλυσίδας (από απόρριψη στην αποχέτευση), καθίσταται φανερό ότι οι συνέπειες είναι ολέθριες για την ανθρώπινη υγεία, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις, σύμφωνα με τον κ. Κατσαρό, δημιουργούνται καρκινογενέσεις ενώ καταστρέφεται το ανοσοποιητικό συστήμα.

 

Τι λένε οι αρμόδιοι φορείς

Αναζητώντας την κατάληξη των σημείων αποβλήτων ο υποδιοικητής της ΔΥΠΕ Πειραιά και Αιγαίου, Περικλής Αλεβίζος υποστηρίζει ότι τα μεγαλύτερα νοσοκομεία στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου έχουν σύμβαση με εταιρείες διαχείρισης αποβλήτων ενώ τα μικρότερα βρίσκονται σε διαδικασία διαγωνισμού για την εύρεση εργολάβου διαχείρισης. Επιπλέον, ανέφερε ότι σε έξι μήνες θα έχει σαφή εικόνα για την ακριβή κατάσταση στις μικρές υγειονομικές μονάδες, τονίζοντας ότι ο ρόλος της ΔΥΠΕ είναι καθαρά διεκπεραιωτικός χαρακτηρίζοντας την υπηρεσία τους ως ΚΕΠ μόνο για υπογραφή αποφάσεων. Χωρίς να δίνει απάντηση στο ερώτημά για τους 400 «ορφανούς» τόνους που δεν έχουν διαχειριστή.

Διαφορετική εικόνα δίνει ο Αλέξης Παναγιωτόπουλος, πρόεδρος στη «Γενική Χημικών Εφαρμογών ΕΠΕ» μία από τις εταιρείες διαχείρισης των νησιών που διαχειρίζεται τα νοσοκομειακά απόβλητα στην Σύρο, την Κω, τη Νάξο και την Πάρο.

«Τις συμβάσεις που έχω υπογράψει με τα 4 νησιά του Νοτίου Αιγαίου τις εκτελώ κατά γράμμα , για όλα τα υπόλοιπα, πρέπει να αναζητήσετε τους αρμόδιους».

 

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Ιωάννη Μαχαιρίδη , «μόνο τα νησιά που έχουν μεγάλα νοσοκομεία όπως η Κως, η Ρόδος και η Σύρος έχουν κάνει διαχείριση αποβλήτων, ενώ τα μικρότερα νησιά που έχουν υγειονομικές μονάδες μέχρι 10 ασθενείς και δεν έχουν βαριά χειρουργεία, βρίσκονται σε διαδικασία διαγωνισμού» .

Ωστόσο από τον Εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης που αφορά ενδεικτικά τις κλίνες μόνο των Δημόσιων θεραπευτηρίων φαίνεται καθαρά ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική αφού οι κλίνες παράγουν από μόνες τους 366 τόνους το χρόνο χωρίς να ξεκαθαρίζεται που καταλήγει η υπόλοιπη «παραγωγή» των χειρουργείων.

«Με ενοχλεί που δεν ανακυκλώνονται σωστά τα επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα, ωστόσο με ενοχλεί περισσότερο η έλλειψη προσωπικού και εποπτών υγείας ώστε να λειτουργήσουν σωστά τα. Είναι ντροπή που ένα τόσο μεγάλο θέμα δεν έχει λυθεί ακόμη», δήλωσε ο κ. Μαχαιρίδης.

Μια περίπτωση που φανερώνει το πρόβλημα διαχείρισης αποβλήτων είναι το νοσοκομείο της Λέρου, με 410 ασθενείς εκ των οποίων οι 350 είναι άτομα με ψυχικές ασθένειες. Ο διοικητής, Δημήτριος Καρανικόλας, παραδέχεται το πρόβλημα: «Τον τελευταίο ένα μήνα συλλέγω τα μολυσματικά σε ένα μεγάλο ψυγείο που έχουμε και ετοιμάζομαι να βγάλω εγκύκλιο για τον διαγωνισμό διαχείρισης. Πριν δεν υπήρχε καθόλου διαχείριση. Όταν κάποιος ασθενής αρρώσταινε και ήθελε χειρουργείο πήγαινε στην Κρήτη, στην Ρόδο ή στην Αθήνα».

ΠΗΓΗ: http://www.metrogreece.gr/

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Σε αυστηρό ύφος ο πρώην δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς απάντησε στον νυν Αλέξη Κολιάδη για τα όσα...
  Ψευδείς χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Αλεξάνδρου Κολιαδη, ο  πρόεδρος του Γ´...
Την έλλειψη νεφρολόγου και κέντρου αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο της Καρπάθου επισημαίνει σε επιστολή...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...