Τρόφιμα για αποτοξίνωση - του διατροφολόγου Μανώλη Μοράρη

Αν και ο τρόπος ζωής σας δεν σας αφήνει τα περιθώρια να αλλάξετε τελείως διατροφικές συνήθειες, μπορείτε να αφιερώσετε μία χρονική περίοδο στην αποτοξίνωση του οργανισμού σας. Με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσετε στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος, ενώ ταυτόχρονα θα αποβάλλετε τοξικές ουσίες που παρεμποδίζουν τη σωστή λειτουργία των οργάνων γενικότερα.

Ο οργανισμός μας, για να αποτοξινωθεί θα πρέπει να απομακρυνθούν οι βλαβερές ουσίες και θα βελτιωθεί η κυκλοφορία.

Υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες τροφών που μπορούν να βοηθήσουν στην όλη διαδικασία. Οι ξηροί καρποί, όπως είναι για παράδειγμα τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα φυστίκια αποτελούν την ιδανικότερη τροφή για τη βελτίωση της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος. Προϋπόθεση είναι, βέβαια, να μην είναι πολύ αλατισμένα για να μην επιβαρύνουν την υγεία μας με την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Τα φρέσκα λαχανικά είναι, επίσης, μία πολύ καλή επιλογή. Το μαρούλι, το λάχανο, το σπανάκι, το μπρόκολο, το κουνουπίδι καθώς επίσης και τα λαχανάκια Βρυξελλών συνιστώνται ανεπιφύλακτα όταν κάποιος αποφασίσει να αποτοξινώσει τον οργανισμό του. Τα κρεμμύδια είναι ακόμα μία καλή λύση, γι’ αυτό προτείνεται να τα προσθέτουμε στα φαγητά, τις σαλάτες και τις σούπες.

Επίσης η δράση των οσπρίων είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τον «καθαρισμό» του οργανισμού μας. Τα φασόλια, οι φακές, είναι τροφές που πρέπει ούτως ή άλλως να περιλαμβάνονται στη διατροφή μας, πολύ περισσότερο δε όταν ακολουθούμε ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης.

Πολύ σημαντικό ρόλο στην όλη προσπάθεια παίζουν και τα φρούτα, χωρίς περιορισμό σε συγκεκριμένα είδη. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι όλα τα παραπάνω οφείλουν να συνδυαστούν με την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων νερού, περίπου 2-3 λίτρα την ημέρα. Καλή δουλειά κάνει επίσης και το τσάι, αν και θα πρέπει να προτιμώνται είδη που δεν περιέχουν καφεΐνη, όπως είναι για παράδειγμα το πράσινο τσάι.

 

 

ΨΑΡΙ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

ΥΛΙΚΑ

·2 φιλέτα σφυρίδας

  • 4 ντοματίνια
  • λίγη κάππαρη ή καππαρόφυλλα
  • ½ φινόκιο κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1½ κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 λαδόκολλες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Η συγκεκριμένη συνταγή αποτελεί έναν γευστικό, υγιεινό και γρήγορο τρόπο προκειμένου να προσλάβετε ω3 λιπαρά. Παράλληλα, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε Νάτριο, ενώ τα λαχανικά και τα μυρωδικά ενισχύουν το πιάτο όχι μόνο σε γεύση, αλλά και σε βιταμίνες & αντιοξειδωτικά συστατικά.

Εκτέλεση

Απλώνουμε τις λαδόκολλες στον πάγκο. Τοποθετούμε επάνω από ένα φιλέτο ψαριού, με τη ράχη να ακουμπάει στη λαδόκολλα. Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα, ισομοιράζουμε τα ντοματίνια, το φινόκιο, το φρέσκο κρεμμύδι και τα καππαρόφυλλα.
Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, κλείνουμε τις λαδόκολλες σε πακετάκι, γυρίζοντας τα πλαϊνά κάτω από το ψάρι. Η ένωση της λαδόκολλας να μείνει από πάνω ώστε να μην τρέξουν τα υγρά του φαγητού. Τοποθετούμε τα πακέτα σε λαμαρίνα, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 20΄.
Σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα,.

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΓΙΑΣ  ΚΑΙ MEΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 2024 ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...