Τρισάγιο για τις ψυχές των Σταματούληδων στις Μενετές Καρπάθου, του Μανώλη Δημελλά

 

Είναι αλήθεια, πως όσο μεγαλώνεις τόσο γυρνάς και κρυφοκοιτάς προς τα πίσω, αφού εκείνα που πέρασες, ειδικότερα κάποιοι από τους κοντινούς δικούς σου, σε στοιχειώνουν κι αυτοί εξακολουθούν με κάποιο τρόπο, εντελώς μαγικό, να αναπνέουν μαζί σου.  

Έτσι και με τον Νικόλαο Γαβαλά, έναν από τους τελευταίους απόγονους της φαμίλας των Σταματούληδων της Καρπάθου. Μπορεί να ζει σε άλλο νησί, να χαίρεται τον ουρανό και την αλμύρα της Πάρου, ωστόσο δεν περνά μέρα να μη θυμηθεί τα πατρογονικά του, που ξεκίνησαν από τις Μενετές Καρπάθου. 

Αυτό το καλοκαίρι θα βρεθεί στην Κάρπαθο. Θα περπατήσει στο χωριό του, τις Μενετές και την προσεχή Τρίτη, 13 Αυγούστου 2019, με αφορμή το τρίχρονο μνημόσηνο της μητέρα του, μας προσκαλεί στο  τρισάγιο, που θα τελεστεί για τις ψυχές όλων των απόγονων και των συγγενών των Σταματούληδων στην Παναγία των Μενετών. 

Η Παράκληση, σύμφωνα με τον εφημέριο του ναού,  τον παπά-Γιώργη, θα γίνει στις 5.30 μμ. και γύρω στης 6.15 μμ. θα αρχίσει το Τρισάγιων στο ναό. Στη συνέχεια  η παρέα θα κάνει μια στάση στο καφενείο, όπου θα προσφερθεί καφές στη μνήμη των προγόνων. 

Στην κουβέντα θα γίνει αναφορά στους Καρπάθιους εργάτες των αρχών του 20ουαιώνα. Στους πρώτους μετανάστες, τους μιναδόρους στην Αμερική, αλλά και τους δεινούς λατόμους της Πεντέλης. Σε κείνους που έδωσαν πνοή και ανέστησαν την Κάρπαθο στην πιο δύσκολη περίοδο των μεγάλων πολέμων. 

Ο διοργανωτής, Νικόλας Γαβαλάς, θα ήθελε να μάθουν για την τελετή εκείνοι που έχουν κάποια συγγενική σχέση με την οικογένεια και να φέρουν γραμμένα τα οικογενειακά ονόματα, για να διαβαστούν. 

Ετούτος είναι ο πιο γλυκός μήνας του χρόνου κι έχει ένα προνόμιο, να είναι ο μήνας της μνήμης! 

Όσο πιο φρέσκο και νεανικό το σώμα και το μυαλό, αυτό το μήνα βρίσκει αφορμές για να πλέξει καινούριες μνήμες ή, αν είναι πιο μεγάλο, τότε τριγυρνά και τσιμπολογά κάτι από τις παλιές ακατάλυτες στιγμές. 

Μα αυτή είναι η χαρά για τους μικρούς τόπους της πατρίδας μας,  αφού ο χρόνος μπορεί να σπάσει, ακόμη και να αλλάξει πορεία. Αρκεί να σταθείς σε μια στιγμή και να τον τραβήξεις προς τα πίσω. Και τότε όλο το παρελθόν ξεχύνεται ολοζώντανο μπροστά στα μάτια της ψυχής μας!  

 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...