Το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο του δήμου Ρόδου καθορίζει το μέλλον και την αναπτυξιακή προοπτική του νησιού για τα επόμενα 20 χρόνια

Το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο του δήμου Ρόδου καθορίζει το μέλλον και την αναπτυξιακή προοπτική του νησιού για τα επόμενα 20 χρόνια

 

                                                                                                                                                  

Σε διαβούλευση τέθηκε η Α’ Φάση της μελέτης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ) του Δήμου Ρόδου που παρουσιάστηκε χτες από τη μελετητική ομάδα στην οποία έχει ανατεθεί η εκπόνηση της.

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξανδρος Κολιάδης, και ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων καθώς και των κοινωνικών εταίρων.

«Αυτή η συνεδρίαση είναι η σημαντικότερη που έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό καθώς έχει να κάνει με το τι θέλουμε και το που πάμε ως νησί για τα επόμενα χρόνια, και γι΄ αυτό είναι πολύ σημαντικό να αποτυπωθούν προτάσεις οι οποίες θα οδηγήσουν στον εμπλουτισμό του» δήλωσε ο Δήμαρχος Ρόδου Αλέξανδρος Κολιάδης.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ξεκινά μία καινούρια προσπάθεια, σε ότι αφορά τη χωροταξία του τόπου μας λέγοντας τα εξής: «Είμαστε εδώ για να πετύχουμε το μάξιμουμ της σύγκλισης και της συνεννόησης εξασφαλίζοντας ότι η οικονομία αυτού του τόπου θα συνεχίσει να δουλεύει όπως σήμερα και ότι όλα θα αποφασίζονται με βάση διασταυρωμένα επιστημονικά δεδομένα».

Όπως προέκυψε από τις τοποθετήσεις και τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε , προβάλλει η αναγκαιότητα να υπάρξει μία ριζική αλλαγή σε όλες τις εκφάνσεις κάθε δραστηριότητας πάνω στο νησί, ώστε με αυτό τον τρόπο να γίνει ο αναπτυξιακός σχεδιασμός του σε βάθος εικοσαετίας.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική διαδικασία καθώς αντικείμενο του ΤΠΣ αποτελεί ο καθορισμός:

  • Οικιστικών περιοχών,
  • Περιοχών Παραγωγικών και Επιχειρηματικών δραστηριοτήτων,
  • Περιοχών Προστασίας του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος,
  • Περιοχών ελέγχου χρήσεων γης,
  • Μέτρων αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής

Η μελετητική ομάδα παρουσίασε τρία αναπτυξιακά σενάρια για το νησί αναφορικά με το μελλοντικό πρότυπο χωρικής ανάπτυξης και οργάνωσης του .

Σημειώνεται πως το σχέδιο υπάρχει αναρτημένο  στην ιστοσελίδα του δήμου https://www.rhodes.gr/parousiasi-3-enallaktikon-senarion-tps-rodou/  προς διαβούλευση για διάστημα πέντε ημερών προκειμένου να κατατεθούν παρατηρήσεις και προτάσεις που θα συμβάλουν στον εμπλουτισμό του, ώστε να ακολουθήσει περί τα μέσα Οκτωβρίου η έναρξη της διαδικασίας.

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Η δήμαρχος Τήλου σε ανάρτηση της περιγράφει την περιπέτεια προσφύγων που έφθασαν στο νησί, τους...
Με φωτογραφίες εξαιρετικές, όπως πάντα,  ο Βασίλης Καυμένακης απεικονίζει δυστυχώς την...
Η μάχη της αμμουδιάς, το αθέατο Τραμπολίνο της Ρόδου και ένας στραβωμένος Πύργος Ναυαγοσώστη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...