Το τέλος της μοναρχίας – Του Βαγγέλη Παυλίδη

Όταν τον Ιούνιο 1973 η Χούντα κατήργησε μετά απο ένα δημοψήφισμα παρωδία την μοναρχία κανένα κόμμα δεν δέχτηκε το αποτέλεσμα. Όχι απο συμπάθεια προς τον Κωστάκη και την μαμά του μα γιατί έτσι όπως ήταν διατυπωμένο το ερώτημα του δημοψηφίσματος ένα “όχι” στην μοναρχία νομιμοποιούσε αυτόματα και το χουντικό καθεστώς.
Στις 8 του Δεκέμβρη 1974, μετά την πτώση της της δικτατορίας, η μορφή του πολιτεύματος μπήκε πάλι στην κρίση του λαού. Αυτήν την φορά το ερώτημα ήταν απλό: NAI – OXI, έτσι σκέτα χωρίς περικοκλάδες και δαντέλες.
Οι νεώτεροι, που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν με το τωρινό πολίτευμα ως δεδομένο, δεν θα ξέρουν ίσως κάποιες λεπτομέρειες. Ιδού, λοιπόν, στα γρήγορα:
Αβασίλευτη Δημοκρατία 69.18%, Βασιλευόμενη 30,82%. Η Κρήτη έδωσε στην Αβασίλευτη το 90% των ψήφων της. Πιο κοντά σε μας, η Δωδεκάνησος της έδωσε 63,78%. Οι εκλογικές περιφέρειες όπου η βασιλευομένη έλαβε τα ανώτατα ποσοστά ήταν η Λακωνία το 59,52%, Ροδόπη το 50,54%, Μεσσηνία το 49,24, Ηλεία το 46,88 και η Αργολίδα το 46,67%. Τέλος, η αποχή άγγιξε το 25,5%.
Παραθέτω κάποια απο τα πολλά και διάφορα σκίτσα που έκανα τις ημέρες εκείνες.
pavlidiscartoons.com/blog

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΓΙΑΣ  ΚΑΙ MEΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 2024 ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...