Το σήμα μεσογειακής διατροφής στα πρότυπα Trip-Advisor, θα μας κάνει καλύτερους; Του Μανώλη Δημελλά

Ένα καινούριο σήμα θα φιγουράρει από τον Οκτώβρη στις εισόδους των εστιατορίων. Πρόκειται για το σήμα μεσογειακής διατροφής που ανακοινώθηκε μεν το 2010, από την κα Κ. Μπατζελή, τότε υπουργό αγροτικής Ανάπτυξης, ωστόσο πέρασε μια τετραετία από τότε, και παραλίγο να ξεχαστεί, όμως φαίνεται οι πιέσεις των τουριστικών πρακτόρων αλλά και το ίδιο το τουριστικό ρεύμα, που το ξαναφέρνει στην επιφάνεια και σπρώχνει προς την υλοποίηση του.

Για αυτό το λόγο, βρίσκεται σήμερα στη Ρόδο ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ, ο χημικός κ. Νίκος Κατσαρός μαζί με τον ειδικευμένο σε τουριστικά θέματα κ. Νίκο Μιστριώτη, για μια συνάντηση με ξενοδόχους, τους τουριστικούς πράκτορες, τους διευθυντές εστιατορίων, στη προσπάθεια επεξήγησης και προώθησης, αυτής της ιδέας.

Οι κανόνες για την απόκτηση του σήματος, σύμφωνα με τον κ. Κατσαρό, που συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα αποδόσεως του, δεν θα είναι αυστηροί. Η χρήση πρωτογενών προϊόντων, τοπικής παραγωγής, όπως ελαιόλαδο, η ελληνική σαλάτα τοπικής παραγωγής, τα ντόπια τυριά και στη συνέχεια ορισμένα εδέσματα χαρακτηριστικά του κάθε τόπου, όπως το γαμοπίλαφο για την Κρήτη ή η παστιτσάδα για τη Κέρκυρα. Μαζί με τρία-τέσσερα ελληνικά κρασιά και πρωτίστως οι κανόνες υγειινής, που δεν χωρούν συζητήσεις. Τα ωφέλη είναι πολλαπλά, αφού τονώνεται η τοπική οικονομία, αλλά βγαίνει μπροστά και η υγειινή διατροφή.

Ο ελεγκτικός μηχανισμός του σήματος είναι μια ενδιαφέρουσα υπόθεση, αφού το σύστημα θα ελέγχεται από μόνο του.

Οι πελάτες, στα πρότυπα διάσημων ιστοσελίδων, όπως το διάσημο trip-advisor, θα βαθμολογούν τα εστιατόρια και θα κάνουν κριτική την κριτική τους, έπειτα το κάθε τοπικό επιμελητήριο θα παρακολουθεί τα σχόλια και τις βαθμολογίες του κόσμου και θα προχωρά σε συστάσεις. Για παράδειγμα θα δίνει αστέρια στα εστιατόρια ή θα κάνει συστάσεις ή ακόμη αν προκύπτουν σοβαρές καταγγελίες θα αφαιρεί ακόμη και το σήμα. Στόχος σύμφωνα με τον κ. Κατσαρό είναι το σήμα να αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή ένωση και σιγά-σιγά να αποκτήσει παγκόσμια αναγνωρισιμότητα.

Η Ρόδος σύμφωνα με τον κ. Μιστριώτη, που στο παρελθόν εργάστηκε για οκτώ χρόνια σαν διευθυντής σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, βλέπει καθαρά την αλλάγη του κλίματος. Τώρα  ενδιαφέρει και τη Ρόδο, σε μεγάλη κλίμακα, το τι ταϊζει τον επισκέπτη. Υπάρχει το ερώτημα. η πίεση από το εξωτερικό " τι δίνεται στο κόσμο μας να φάει;"

Τα περασμένα χρόνια, όπως περιγράφει ο κ. Μιστριώτης που έχει ζήσει 25 χρόνια στη Β. Ευρώπη, ήταν οι Σουηδοί, που έβλεπαν καρπούζι και νόμιζαν πως ήταν νεροκολοκύθα, σήμερα μας κρίνουν πολύ αυστηρά, στέκονται αιτία ή αφορμή  για να γίνουμε καλύτεροι.

Το σήμα βασίζεται σε μια έξυπνη ιδέα, στη βαθμολόγηση από τους πελάτες, το θέμα είναι αν στη συνέχεια μπορέσει να λειτουργήσει ένας μηχανισμός στήριξης του από την κάθε τοπική κοινωνία ξεχωριστά.  Ας περιμένουμε, να δούμε το σήμα κολλημένο στις τζαμαρίες των εστιατορίων.

Άλλωστε ήταν ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου ,που στήριζε τη προσπάθεια μεσογειακής διατροφής από το 2010 αλλά η ιστορία ναυάγησε. Οι επισκέπτες σε έναν τόπο κάνουν τη κριτική τους, βάζουν και βγάζουν αστέρια από εστιατόρια και ταβέρνες και όποιοι ταξιδεύουν το γνωρίζουν πολύ καλά.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΓΙΑΣ  ΚΑΙ MEΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 2024 ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...