Το ρήγμα εμφανίστηκε στο Αιγαίο πριν 3 εκατ. χρόνια και μπορεί να «δώσει» σεισμό 7 Ρίχτερ, σύμφωνα με έρευνα

Τους 266 έφθασαν οι τραυματίες στην Τουρκία από τον σεισμό μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης
Από ένα ρήγμα που εισήλθε στο Αιγαίο πριν από 3 με 4 εκατ. χρόνια, προκλήθηκε ο μεγάλος σεισμός 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που συγκλόνισε για 30 δραματικά δευτερόλεπτα τη μισή Ελλάδα και την ανατολική Τουρκία το μεσημέρι του Σαββάτου.

Πρόκειται για ένα κλάδο του Ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας το οποίο αποτελεί μια πολύ μεγάλη δομή με μήκος που ξεπερνά τα 1200 χλμ. και το οποίο όμως έχει τη «δύναμη» να προκαλέσει και σεισμό 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, όπως προκύπτει από έρευνα Ελλήνων επιστημόνων.

Ξεκινά από τα βάθη της Ανατολίας στην Καρλιόβα εκεί που συναντιούνται η πλάκα της Ανατολίας, της Ευρασίας και της Αραβίας.

Η δημιουργία του οφείλεται στην σύγκρουση της πλάκας της Αραβίας με την Ευρασία, όταν πριν περίπου 14 εκατομμύρια χρόνια η Αραβική πλάκα αποκόπηκε από την Αφρικανική και μετέπειτα συγκρούστηκε με την Ευρασιατική.

Η σύγκρουση αυτή εξώθησε την Ανατολία προς τα δυτικά με αποτέλεσμα την δημιουργία του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας.

Όμως, όπως λέει στα ΝΕΑ ο Γιάννης Παπανικολάου, επίκουρος καθηγητής Γεωλογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, «το δεξιόστροφο αυτό ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας έχει έναν πολύ υψηλό ρυθμό ολίσθησης της τάξης των 25-30 χιλιοστών το χρόνο που δικαιολογεί την πολύ υψηλή σεισμικότητα. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα προκαλεί σεισμούς με μεγάλα μεγέθη. Στο ρήγμα αυτό οφείλονται και οι σεισμοί τον Αύγουστο του 1999 στο Ισμίτ (7,4 Ρίχτερ) και στο Ντούτσε (7,2 Ρίχτερ) που προκάλεσαν σχεδόν 20.000 θύματα στην γειτονική χώρα».

Αυτό το μεγάλο ρήγμα σπάει σε κλάδους και τεμάχη, και ανάλογα με το κλάδο και το τέμαχος στο οποίο βρίσκονται, η επαναληψιμότητα των σεισμών κυμαίνεται από μερικές δεκάδες έως λίγες εκατοντάδες χρόνια .

Το ρήγμα αυτό επεκτάθηκε σταδιακά προς τα δυτικά και εισήλθε στο Αιγαίο πριν από περίπου 3 με 4 εκατομμύρια χρόνια. Στο Αιγαίο διακλαδίστηκε σε διάφορους κλάδους με κυριότερο τον βορειότερο κλάδο που διέρχεται από την Λεκάνη του Σάρου και την Λεκάνη του Βορείου Αιγαίου. Στον συγκεκριμένο κλάδο έγινε ο σεισμός το μεσημέρι του Σαββάτου και ειδικότερα στο δυτικό τμήμα της λεκάνης του Σάρου.

Ο συγκεκριμένος βόρειος κλάδος του ρήγματος προκαλεί μεγάλες παραμορφώσεις οι οποίες συμβάλουν στην διαπλάτυνση του Αιγαίου κατά 16 χιλιοστά το χρόνο.

Αυτή η παραμόρφωση – διαπλάτυνση του Αιγαίου εξαιτίας της δραστηριοποίησης του ρήγματος, όπως εξηγεί ο στα ΝΕΑ ο Γιάννης Παπανικολάου, έχει καταγραφεί από γεωδαιτικές μετρήσεις στη Θάσο και τη Λήμνο.

Είναι ουσιαστικά το ίδιο ρήγμα, που τα τελευταία 40 χρόνια έχει «δώσει» τρεις σεισμούς μεγαλύτερους από 6,5 Ρίχτερ, χωρίς όμως σημαντικές καταστροφές.

Τα τεμάχη που απαρτίζουν τον κλάδο στο βόρειο Αιγαίο έχουν υψηλό δυναμικό της τάξης των 7 Ρίχτερ ενώ σε ακραία σενάρια μπορεί να φτάσουν και τα 7.6 Ρίχτερ

Αυτό το ακραίο σενάριο προϋποθέτει την διάρρηξη όλης της Λεκάνης του Βορείου Αιγαίου μήκους 160 χλμ

Στέφανος Κρίκκης  - TA NEA

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Σε αυστηρό ύφος ο πρώην δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς απάντησε στον νυν Αλέξη Κολιάδη για τα όσα...
  Ψευδείς χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Αλεξάνδρου Κολιαδη, ο  πρόεδρος του Γ´...
Την έλλειψη νεφρολόγου και κέντρου αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο της Καρπάθου επισημαίνει σε επιστολή...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...