Το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης και άθλησης στην πόλη.  Μια συνάντηση με το ΣΑΖΜΑΝ στην όμορφη Ρόδο την εποχή του COVID-19

Το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης και άθλησης στην πόλη.  Μια συνάντηση με το ΣΑΖΜΑΝ στην όμορφη Ρόδο την εποχή του COVID-19.

- Συναντηθήκαμε και ποδηλατήσαμε, η Ελένη Καραγιάννη, αθλήτρια τριάθλου, που πριν μερικούς μήνες σε αγωνιστική προπόνηση παρασύρθηκε από αυτοκίνητο και επιμένει για ασφαλή προπόνηση στους δρόμους, με την Άλεξ Δημητρίου, μια Ροδίτισσα που αγαπά το ποδήλατο και θέλει να το αγαπήσουν και όλες οι Ροδίτισσες και Ροδίτες. Η Άλεξ διοργανώνει διάφορες δράσεις με πυρήνα την κουλτούρα του ποδηλάτου αλλά και σε ένα ευρύτερο πλαίσιο την κουλτούρα του DIY (Do-It-Yourself), δηλαδή του να φτιάχνεις πράγματα μόνη σου, με τα χέρια σου.  Πώς το κάνει αυτό; Μέσα από το πρότζεκτ της ΣΑΣΜΑΝ, που χρηματοδοτείται από το START - Create Cultural Change.

Μέσα από ποδηλατάδες, εργαστήρια επισκευής ποδηλάτων, προβολές ταινιών και καλλιτεχνικά εργαστήρια το ΣΑΣΜΑΝ δημιουργεί κοινότητες ατόμων που αγαπούν το ποδήλατο – και το περιβάλλον, ξεκινώντας από Ρόδο και Αθήνα και έπειτα σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.  Σκοπός είναι να μας γίνει το ποδήλατο συνήθεια και μέρος της καθημερινότητας, όπως συμβαίνει σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και παγκοσμίως.

Κάποια εργαστήρια και δράσεις επικεντρώνονται σε ομάδες γυναικών, όπως για παράδειγμα τα εργαστήρια επισκευής, τα οποία απευθύνονται σε γυναίκες που θέλουν να μάθουν να επισκευάζουν το ποδήλατό τους μαζί με άλλες γυναίκες, δημιουργώντας έτσι ενδυναμωμένες ομάδες με αυτοπεποίθηση και γνώση για το πώς λειτουργεί το ποδήλατο τους. Τα εργαστήρια αυτά καθοδηγεί η Ελένη Τσαβαρή, πρωταθλήτρια Ελλάδος και Βαλκανιονίκης στην ποδηλασία.

Το επόμενο εργαστήρι επισκευής θα πραγματοποιηθεί 28 Μαΐου στο Wheels Bike Shop στη Ρόδο και δεν απαιτείται να έχετε ήδη κάποια γνώση! Θα τα μάθουμε όλα μαζί! Επειδή οι θέσεις είναι περιορισμένες, θα χρειαστεί να δηλώσετε συμμετοχή από πριν στο hello@sazman.gr. Περισσότερες πληροφορίες στο www.sazman.gr.

Η μετακίνηση στους δρόμος της πόλης είτε για προπόνηση είτε ως μέσο μετακίνησης για καθημερινές ανάγκες, θα είναι ασφαλής μόνο με την δημιουργία ποδηλατοδρόμων.  Στις Ευρωπαϊκές χώρες η ασφαλής ποδηλασία προβλέπεται νομικά από το κράτος και υπάρχει μέριμνα για τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων.  Άλλωστε είναι θέμα παιδείας η οδική συμπεριφορά των οδηγών αυτοκινήτων.  Ο σεβασμός στους ποδηλάτες υπάρχει στην εκπαιδευτική κουλτούρα σε κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες και διδάσκεται στο μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής που αποσκοπεί στην ομαλότερη κοινωνική ένταξη των μαθητριών και μαθητών και είναι προϋπόθεση για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης.

Το ΣΑΣΜΑΝ δεν θα ήταν δυνατό να πραγματοποιηθεί χωρίς την υποστήριξη του START – Create Cultural Change, ένα πρόγραμμα του Robert Bosch Stiftung, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και την Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων, και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη. 

Η Άλεξ Δημητρίου εργάζεται στην πολιτισμική διαχείριση και το χώρο του κινηματογράφου τα τελευταία 14 χρόνια. Έχει τελειώσει το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στην ΑΣΟΕΕ και τώρα γράφει τη διπλωματική της για το μεταπτυχιακό Gender Studies στο Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου. Ζει μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας τα τελευταία 12 χρόνια.

Ευχαριστίες στον κύριο Μιχάλη Λοΐζο για τις φωτογραφίες, έναν Ροδίτη που αγαπάει το νησί του και συνδράμει με όσα μέσα έχει, κυρίως με τις όμορφες φωτογραφικές λήψεις αποθανατίζει κάθε όμορφη στιγμή της Ρόδου.

 

Ελένη Ν. Καραγιάννη                                                           Άλεξ Δημητρίου -

Αθλήτρια Τριάθλου                                                              Επαγγελματίας πολιτισμικής διαχείρισης
Απόφοιτη Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών                             
Απόφοιτη ΑΣΠΑΙΤΕ παρ. Ρόδου    


                                               

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...