ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΠΟΥ ΝΙΚΗΣΕ ΤΟΥΣ ΤΑΛΙΜΠΑΝ
Πριν ένα χρόνο περίπου πυροβολήθηκε ένα κορίτσι εν ψυχρώ στο κεφάλι από ένα μέλος των Ταλιμπάν γιατί διεκδίκησε κάτι αυτονόητο για εμάς. Το δικαίωμα στη μόρφωση. Το όνομα του κοριτσιού είναι Μαλάλα Γιουσαφζάι και ζει από θαύμα καθώς η σφαίρα του κτήνους που την πυροβόλησε δεν κατάφερε να τη σκοτώσει. Αυτός θεώρησε ότι πράττει το καθήκον του απέναντι στη σέχτα του και στο Θεό του. Δεν τον κυρίευσαν οι τύψεις. Τήρησε έναν “ιερό νόμο”. Ότι θυμίζει Δύση πρέπει να καταστρέφεται από τη ρίζα του.
Ευτυχώς ή δυστυχώς μέσα στην ιστορία της ανθρωπότητας υπήρξαν εκείνοι οι αντιρρησίες συνείδησης, οι “αντιδραστικοί”, που δεν έμειναν πιστοί στους δογματισμούς της εκάστοτε εποχής. Πάντα υπήρχε ένας τσιφλικάς, ένας κατακτητής, ένας αξιωματικός, ένας ιεροεξεταστής ή ένας Ταλιμπάν που επέβαλε τους νόμους του. Αλλά ήταν κι εκείνοι που αρνήθηκαν να πιστέψουν άκριτα και αλόγιστα αυτά που τους σέρβιραν και προσπάθησαν να βγάλουν την ανθρωπότητα από το σκοταδισμό. Πολλοί πλήρωσαν ένα σκληρό τίμημα χάνοντας την ίδια τη ζωή τους. Ακόμα όμως και μέσα από το θάνατό τους κατάφεραν να εμπνεύσουν άλλους ανθρώπους, οι οποίοι με τη σειρά τους αγωνίστηκαν για τα υψηλά ιδανικά.
Η γνώση είναι δύναμη. Η μόρφωση είναι οδός προς την εξέλιξη. Οι λεγόμενες Δυτικές κοινωνίες το αντιλήφθηκαν αυτό σχετικά νωρίς και επένδυσαν στη γνώση. Δημιουργήθηκαν ακόμα πιο “ατίθασα” μυαλά που σήκωσαν την ανθρωπότητα λίγο ψηλότερα. Έριξαν φως στο σκοτάδι που μας είχε σκεπάσει κατά το Μεσαίωνα.
Όμως δεν ήρθε ο Διαφωτισμός σε όλες τις χώρες τους κόσμου. Κάποιοι γνωρίζουν ότι ο μορφωμένος άνθρωπος γίνεται διεκδικητικός. Αναζητά ελευθερίες και δικαιώματα. Δεν πιστεύει τυφλά στον παραλογισμό του δικτάτορα ή της θρησκευτικής σέχτας. Δεν θα τιμωρήσει τους “άπιστους” με τα “γιλέκα του παραλογισμού” που εκρήγνυνται και ανοίγουν την οδό προς τον Παράδεισο. Δεν κακοποιεί τις γυναίκες. Σέβεται τη διαφορετικότητα των ανθρώπων.
Στα “σκληροπυρηνικά” ισλαμικά καθεστώτα κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο. Γι' αυτό και η Μαλάλα έγινε σύμβολο όντας μόλις δεκαπέντε χρονών. Γιατί αμφισβήτησε ανοιχτά τους Ταλιμπάν και διεκδίκησε τα αυτονόητα για τις δυτικές κοινωνίες. Γι' αυτό θέλησαν να την εξαφανίσουν. Γιατί το φωτισμένο πνεύμα της θα ξυπνούσε κι άλλους. Κι όπως ο Γκάντι, θα γινόταν πρότυπο. Για κακή τους τύχη δεν πέθανε. Για καλή τύχη όλων των υπολοίπων.
Η ιστορία της Μαλάλα είναι πιο συγκλονιστική και από μυθιστόρημα. Αυτό που δεν έκαναν οι μεγάλοι, φοβούμενοι τις κάννες των Ταλιμπάν, το έκανε ένα κορίτσι. Τόλμησε να γνωστοποιήσει σε όλους τις κτηνωδίες αυτών των τεράτων. Ήδη η διεθνής κοινότητα έχει κινητοποιηθεί. Αγωνίστηκε και νίκησε. Μπορεί να μην έφερε κοσμογονικές αλλαγές στη χώρα της, αλλά αυτό που κατάφερε ήταν κάτι παραπάνω από άθλος.
Η Μαλάλα είναι μια σύγχρονη ηρωίδα. Είναι φτιαγμένη από την πάστα των ανθρώπων που ούτε το φόβο υπολογίζουν ούτε τις σφαίρες λογαριάζουν. Ταγμένοι σ' ένα μεγάλο σκοπό, “έχουν ένα όνειρο” και το ακολουθούν ακόμα κι αν γνωρίζουν ότι μπορεί να τους σκοτώσει.
Έναν τέτοιο άνθρωπο αναζητά και η χώρα μας ενδόμυχα. Μια Μαλάλα που θα σπάσει τα ταμπού, τις μικροπρέπειες, την αδράνεια της ελληνικής κοινωνίας. Που θα νικήσει το φόβο της καταστροφολογίας που εντέχνως μας παρουσιάζουν κάθε φορά που αντιλαμβάνονται ότι αγανακτούμε από τις “ανήθικες” απαιτήσεις των οικονομικών δολοφόνων.
Έχω κι εγώ ένα όνειρο. Να δω μια μέρα τους πολίτες αυτής της χώρας μονιασμένους. Να αγωνίζονται όλοι μαζί να της ξαναδώσουν τη χαμένη της αίγλη. Να γίνουμε και πάλι η χώρα του φωτός!
Από τη στήλη “ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ” στη ΡΟΔΙΑΚΗ της Κυριακής