Το καλλιτεχνικό έργο "ΘΕΟΦΑΝΗΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ" του συνθέτη Σάββα Καρατζιά στην Κωνσταντινούπολη

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ-Θέμα: «ΘΕΟΦΑΝΗΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ», στην Κωνσταντινούπολη μετά από πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Το έργο του συνθέτη Σάββα Καρατζιά, 13 Απριλίου στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μεγάλου Ρεύματος. -Διοργάνωση Δήμος Ρόδου – Δ.Ο.Π.Α.Ρ. , Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και Ωδείο Corelli Η εκδήλωση τελεί υπό την Αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την υποστήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου.

Το καλλιτεχνικό έργο «ΘΕΟΦΑΝΗΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ», με θέμα τη ζωή του μεγάλου αγιογράφου, έλαβε τιμητική πρόσκληση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο να παρουσιαστεί την Παρασκευή 13 Απριλίου 2018, ώρα 18.00, στην Κοινοτική Αίθουσα Μεγάλου Ρεύματος Βοσπόρου. Την εκδήλωση θα τιμήσει δια της υψηλής παρουσίας του η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Το έργο αποτελεί πρωτότυπη σύνθεση του Ρόδιου Σάββα Καρατζιά, ο οποίος εμπνεύστηκε από την περιπετειώδη πορεία του Θεμελιωτή της Ρωσικής Αγιογραφίας που φθάνει ως εμάς μέσα από την τέχνη της εικόνας και των έργων του που σώζονται ως σήμερα.

Το πρωί της Παρασκευής 13 Απριλίου, ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, θα λειτουργήσει στην Ιερά Μονή Ζωδόχου Πηγής Μπαλουκλή. Θα συμμετέχουν στην λειτουργία ο Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπάθου και Ολύμπου κ. Κύριλλος.

Ο μεγάλος αγιογράφος Θεοφάνης, είναι εξέχουσα προσωπικότητα του Μεσαίωνα που σε δύσκολους χρόνους, μετέφερε πολιτιστικές επιρροές και αξίες από την Κωνσταντινούπολη στις μεγάλες πόλεις της Ρωσίας. Ο Θεοφάνης (1340-1410) ήταν Βυζαντινός ζωγράφος που μεγαλούργησε ως αγιογράφος. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη όπου και φιλοτέχνησε τα πρώτα του έργα. Σύντομα όμως αποφάσισε να εγκαταλείψει την γενέτειρά του και να ξεκινήσει ένα
μακρύ ταξίδι στην γη των Ρως με πρώτο σταθμό την Κριμαία και προορισμό το Μεγάλο Νόβγκοροντ, πόλη η οποία υπήρξε το πολιτιστικό και 
εμπορικό κέντρο της Μεσαιωνικής Ρωσίας. Τελευταίος σταθμός της πορείας του ήταν η Μόσχα, όπου αγιογράφησε τις μεγαλύτερες εκκλησίες στο Κρεμλίνο! Η τεχνοτροπία του θεωρείται απαράμιλλη σε έκφραση και οι σύγχρονοί του τον περιέγραφαν με θαυμασμό ως «ο ζωγράφος με την σκούπα», αναφερόμενοι στην ικανότητά του να δημιουργεί τοιχογραφίες πολύ μεγάλου μεγέθους, καθώς και ως «ευρυμαθή της φιλοσοφίας» λόγω της βαθιάς μόρφωσής του. Πολλές από τις τοιχογραφίες σώζονται μέχρι σήμερα, με κυριότερες αυτές στους ναούς της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (Νόβγκοροντ), της Θείας Γέννησης, της Κοίμησης της Θεοτόκου και του Ευαγγελισμού (Κρεμλίνο της Μόσχας). Θεωρείται ιδρυτής της Ρωσικής αγιογραφίας και υπήρξε δασκάλος του σημαντικότερου Ρώσου αγιογράφου (Αγίου) Αντρέι Ρουμπλιώφ.

Η πρώτη εκτέλεση του έργου πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο τον Οκτώβριο 2017. Το κοινό την παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον, ήταν η πρώτη γνωριμία με τον μεγάλο αγιογράφο μέσα από το ορατόριο του Σάββα Καρατζιά.

Συντελεστές του έργου: Μουσική Σύνθεση: Σάββας Καρατζιάς Μουσική Διεύθυνση: Αναστάσιος Συμεωνίδης Σοπράνο-Αφήγηση: Ειρήνη Καράγιαννη Ars Nova Ensemble Πιάνο: Παναγιώτης Γώγος Μουσική Προετοιμασία: Μαίρη Κωνσταντινίδου Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης Καλλιτεχνική δημιουργία εικόνας: Μαρία Χριστοφάκη Απόδοση και επιμέλεια κειμένων στο ποίημα «Θεοφάνης» του Αντρέϊ Ταρκόφσκυ: Λίνος Ιωαννίδης και Αλεξάνδρα Βιάτκινα Εικαστικά:www.oramaplus.com Μάρκετινγκ, επιμέλεια παραγωγής: Άντα Καραγιάννη, Praxis Plus

Η πορεία του έργου «Θεοφάνης ο Έλληνας» του συνθέτη Σάββα Καρατζιά, μέσα στο έτος 2018 και στο 2019, συνεχίζεται στην Πάφο, τη Ρωσία, το Ισραήλ, τη Γαλλία, το Βερολίνο, την Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Σύρο.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Η μάχη της αμμουδιάς, το αθέατο Τραμπολίνο της Ρόδου και ένας στραβωμένος Πύργος Ναυαγοσώστη...
Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...