Το θέμα του Δήμου Ρόδου φέρνει με παρέμβαση του στη Βουλή ο Δημήτρης Γάκης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 «Το θέμα του Δήμου Ρόδου φέρνει με παρέμβαση του στη Βουλή ο Δημήτρης Γάκης»

Διαφάνεια στη διαβούλευση και πλήρη ενημέρωση των πολιτών για τα κυβερνητικά σχέδια για το Δήμο Ρόδου και κατοχύρωση της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας των νησιωτικών ΟΤΑ με ουσιαστική – θεσμική στήριξη των τοπικών κοινοτήτων στη Δωδεκάνησο, ζητάει με γραπτή ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο Δημήτρης Γάκης.

Στην ερώτησή του με θέμα: «Θα παραμείνει ενιαίος ο Δήμος Ρόδου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014;», ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, υπογραμμίζει την ανάγκη διαφάνειας σε κάθε κίνηση που γίνεται για τυχόν αλλαγές στον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» και της ουσιαστικής στήριξης στο Δήμο Ρόδου. Μόνο έτσι, ο μεγαλύτερος δήμος στο Νότιο Αιγαίο θα αποκτήσει ενιαία ταυτότητα και λειτουργικότητα που θα τον αναδείξει σε πυλώνα της ανάπτυξης των τοπικών κοινοτήτων στη Δωδεκάνησο και όχι σε πεδίο «μικροπολιτικών» κυβερνητικών ασκήσεων επί χάρτου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μάχεται μαζί με όλους τους πολίτες της Δωδεκανήσου για ουσιαστική τοπική αυτοδιοίκηση, ανοιχτή και ανατροφοδοτούμενη από την κοινωνία, που θα λαμβάνει ειδικές μέριμνες για τη λειτουργία των νησιωτικών ΟΤΑ. Για την εφαρμογή μιας πολιτικής αλληλεγγύης που να σέβεται τα ιδιαίτερα τοπικά δεδομένα, την ευρωπαϊκή και εθνική συνταγματική επιταγή της «νησιωτικότητας». Το νέο μοντέλο αυτοδιοίκησης, θα προβάλει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κάθε τόπου, θα συντονίζει την αναπτυξιακή διαδικασία και θα στηρίζεται στη συμμετοχή των πολιτών στις τοπικές κοινότητες, των πόλεων και των χωριών των νησιών μας.

Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

***

 

<Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της κατατεθείσης ερώτησης>

 

Αθήνα, 04.11.13

ΕΡΩΤΗΣH

Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα:  «Θα παραμείνει ενιαίος ο Δήμος Ρόδου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές                                του 2014;»

Οι κάτοικοι της Ρόδου, ανησυχούν έντονα από τη ‘μικροπολιτική’ κυβερνητική τακτική σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα μετά τις αναφορές που συνεχώς δημοσιεύονται στον τοπικό τύπο για το μέλλον του Δήμου Ρόδου.

 Όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Ρόδου μετά της εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης» (ν.3852/2010), απέκτησε ενιαία αυτοδιοικητική δομή και αποτελεί ενιαίο δήμο που καλύπτει το σύνολο της νήσου. Στο πλαίσιο της αποσαφήνισης του καθεστώτος του Δήμου Ρόδου μετά τις εκλογές του Μαΐου 2014, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έθεσε έγκαιρα και τεκμηριωμένα το θέμα της διατήρησης ή μη της σημερινής δομής στο Δήμο Ρόδου στο κοινοβούλιο (αρ. πρωτ. κοινοβ. ελέγχου 1269/3-9-13). Η απάντηση όμως που έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών ήταν γενικόλογη και χωρίς συγκεκριμένες προγραμματισμένες ενέργειες για το μέλλον των μεγάλων νησιωτικών δήμων. Ακόμα και μετά την επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στη Ρόδο την 1η Οκτωβρίου 2013, είναι προφανής η κυβερνητική προσπάθεια να διατηρηθεί μια ομιχλώδης κατάσταση και η αβεβαιότητα στους πολίτες για το θέμα του «σπάσιμου» των μεγάλων νησιωτικών δήμων στις επόμενες δημοτικές εκλογές.

Η κυβέρνηση αδιαφορεί για τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οι νησιωτικοί Δήμοι. Δεν έχει μελετήσει τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αναπτυξιακή δυναμική των τοπικών κοινωνιών και το χειρότερο, το υπουργείο Εσωτερικών μοιάζει να προχωράει σε αποφάσεις, χωρίς να έχει μελετήσει τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν από την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου του «Καλλικράτη». Ταυτόχρονα, συνεχίζεται – κατ’ επιταγή της τρόϊκα – η αποδόμηση του κράτους στη νησιωτική χώρα και οι τοπικές κοινωνίες κινδυνεύουν με οικονομική κατάρρευση.

Επειδή, χρειάζεται διαφάνεια και πλήρη ενημέρωση για τον κυβερνητικό σχεδιασμό στους νησιωτικούς ΟΤΑ και επειδή, οι πολίτες της Ρόδου περιμένουν την επίσημη και ρητή απάντηση του υπουργού και όχι γενικόλογες υποσχέσεις και διφορούμενους χρησμούς για τα κυβερνητικά σχέδια για το Δήμο Ρόδου.

Επειδή, οι πολίτες της Δωδεκανήσου αγωνίζονται για ουσιαστική Τοπική Αυτοδιοίκηση, που θα βασίζεται στην κατοχύρωση της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας των νησιωτικών ΟΤΑ και που θα λαμβάνει ειδικές μέριμνες για τη λειτουργία τους.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεται να προβεί σε κατάτμηση του Δήμου Ρόδου σε περισσότερους Δήμους; Αν ναι, έχει εκπονηθεί σχετική μελέτη και επιχειρησιακό σχέδιο που να διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία των νέων δομών και τη βιωσιμότητά τους; Πως θα γίνει, για παράδειγμα, η κατανομή του προσωπικού και πως θα επιλυθούν τα οικονομικά και περιουσιακά θέματα που έχουν προκύψει από τη συνένωση των προηγούμενων δήμων στο πλαίσιο του «Καλλικράτη»;

2. Προτίθεται να προβεί σε άμεσες ενέργειες και νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη στήριξη με στελέχη και με πόρους τους μικρούς νησιωτικούς δήμους για την εύρυθμη λειτουργία τους, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των μικρών ακριτικών νησιών;

 Ο ερωτών Βουλευτής

Δημήτριος Γάκης

-.-

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Η μάχη της αμμουδιάς, το αθέατο Τραμπολίνο της Ρόδου και ένας στραβωμένος Πύργος Ναυαγοσώστη...
Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...