Το εμβόλιο κατά της ανοησίας - του Θάνου Ζέλκα

ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΟΗΣΙΑΣ -"Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2017 περισσότερα από 1.500 κρούσματα ιλαράς καταγράφηκαν σε 14 ευρωπαϊκές χώρες εξαιτίας της "συγκέντρωσης ανεμβολίαστων ανθρώπων". Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έσπευσε να υπενθυμίσει ότι για την πρόληψη της ιλαράς υπάρχει ένα "ασφαλές και αποτελεσματικό" εμβόλιο. [..]Στις επτά χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη το ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού είναι μικρότερο του 95%, ένα όριο που θεωρείται απαραίτητο να ξεπεραστεί για να εξαλειφθεί η επιδημία. Κι ενώ στις φτωχότερες χώρες του κόσμου το κόστος του εμβολίου παραμένει ένα σημαντικό εμπόδιο για τον εμβολιασμό των κατοίκων, στην Ευρώπη το πρόβλημα έγκειται περισσότερο στον σκεπτικισμό που εκφράζουν ορισμένοι για τα εμβόλια, εκτιμά ο ΠΟΥ."

Η ιλαρά ήταν μια ασθένεια που δεν μας είχε απασχολήσει τα τελευταία χρόνια, καθώς θεωρούνταν από εκείνες που είχαμε κατορθώσει να καταστείλουμε. Πριν λίγες ημέρες όμως το Υπουργείο Υγείας "έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου" για την αναβίωση μιας επιδημικής έξαρσης της νόσου στη χώρα μας και συνέστησε να εμβολιαστούν άμεσα όσοι δεν το έχουν κάνει.

Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να αποτελεί ένα κακόγουστο αστείο στη δεύτερη δεκαετία του εικοστού πρώτου αιώνα και όμως είναι πραγματικότητα. Να χρειάζεται δηλαδή να γίνει εθνική εκστρατεία για να πράξουμε το αυτονόητο. Να εμβολιάστουμε προκειμένου να προστατεύσουμε τόσο τη δική μας υγεία όσο και των συνανθρώπων μας.

Δικαίωμα στην ανοησία έχουμε όλοι μας, αρκεί αυτή να μην κάνει κακό στο ευρύτερο σύνολο. Όταν η βλακεία δημιουργεί κινδύνους που μπορούν να αφανίσουν ολόκληρους πληθυσμούς, τότε δεν μπορούμε πλέον να συζητήσουμε για δικαιώματα. Τα δικαιώματα συνυπάρχουν μαζί με τις υποχρεώσεις. Εφόσον δεν τηρούνται οι υποχρεώσεις δεν μπορεί κανείς να απαιτεί να σέβονται τα δικαιώματά του.

Όλοι αυτοί οι "επαναστάτες του καναπέ και του διαδικτύου" νομίζουν ότι με το να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους, κάνουν ζημιά στις φαρμακευτικές εταιρείες και στους "κακούς" που μέσα από τα εμβόλια προσπαθούν να μας ελέγξουν. Αυτά βέβαια τα υποστηρίζουν από την ασφάλεια του σπιτιού τους, χωρίς να έχουν ιδέα για τα εκατομμύρια ανθρώπων που θέρισε η πανώλη, η χολέρα, ο κίτρινος πυρετός. Είναι οι ίδιοι που υποστηρίζουν ότι οι φαρμακευτικές έχουν βρει το φάρμακο για τον καρκίνο και το δίνουν μόνο στους "δικούς" τους.

Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο πόση σύγχυση μπορεί να χωρέσει μέσα σ' ένα ανθρώπινο μυαλό. Από τη μια να πιστεύει ότι όλο το σύστημα υγείας είναι σαθρό, να κατηγορεί τις φαρμακευτικές, να αμφισβητεί τους ιατρούς και από την άλλη να υποστηρίζει ότι όλοι αυτοί έχουν τις λύσεις στα χέρια τους και δεν τις δίνουν. Μια φαρμακευτική εταιρεία για παράδειγμα που θέλει να πουλήσει φάρμακα, κρατά το φάρμακο για την επάρατη νόσο κρυφό και δεν το βγάζει στην αγορά για να κερδίσει εκατομμύρια!

Το μεγάλο πρόβλημα με την ανοησία και με τις θεωρίες συνωμοσίας είναι ότι διαδίδονται με ρυθμούς πυρκαγιάς και δύσκολα μπορεί κανείς να τις σταματήσει. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις ασθένειες. Καλύτερα να τις προλαβαίνει κάποιος παρά να τις θεραπεύει. Διότι αν εξαπλωθούν σίγουρα θα κάνουν ζημιά.

Προκειμένου να προλάβουμε μια ενδεχόμενη πανδημία ανοησίας, η οποία θα επιφέρει μαζί της πανδημίες γρίπης, ιλαρά και άλλων ασθενειών, χρειάζεται να εμβολιάσουμε τον πληθυσμό με ένα ακίνδυνο εμβόλιο που ονομάζεται Παιδεία. Ουσιαστική Παιδεία που θα τους προφυλάξει από πάρα πολλές δυσάρεστες καταστάσεις και θα δώσει μια ύστατη ελπίδα στην ανθρωπότητα ότι στο τέλος θα τα καταφέρει.

--

Από τη στήλη "ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ" στη ΡΟΔΙΑΚΗ της Κυριακής

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...