Το Γυμνάσιο ΛΤ Χάλκης στη Σικελία μέσω Erasmus+

Το Γυμνάσιο ΛΤ Χάλκης συμμετείχε στην 3η δράση Κινητικότητας του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+  “Let's Go Green”  που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Mazara del Vallo  (Palermo) της Σικελίας το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Στο εξαιρετικά ενδιαφέρον αυτό Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα  συμμετέχουν εκτός του Γυμνασίου ΛΤ Χάλκης “Σ. Φανουράκης”, σχολεία από τις πόλεις Lublin (Πολωνία), Neringa (Λιθουανία), Suceava (Ρουμανία), Mazzara de Vallo (Ιταλία) και Πόρτο (Πορτογαλία)

Οι μαθητές, οι μαθήτριες και οι συνοδοί εκαιδευτικοί έτυχαν μιας θερμής φιλοξενίας από τους Ιταλούς οικοδεσπότες, που προσέφεραν ένα πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στους συμμετέχοντες εταίρους.
Μετά την επίσημη τελετή καλωσορίσματος στο σχολείο και τα τα παιχνίδια γνωριμίας, τα παιδιά  παρουσίασαν υγιεινο και φιλικο στο περιβαλλον συστημα διατροφής που εφαρμόζεται στην χωρα τους. Οι κυριότερες δράσεις που έλαβαν χώρα στο διάστημα του προγράμματος ήταν:

Η φύτευση  -ανά χώρα- συμβολικά δεντρων στον κηπο του σχολείου
Συμμετοχή μαθητών-τριών σε εκπαιδευτικό σεμιναριο στην Μαγειρική τέχνη, για παρασκευη υγιεινων γευμάτων βασισμένων στη Μεσογειακή διατροφή
Επίσκεψη και ξενάγηση στην ελληνική αποικία της Σελινούντας
Εργαστηριο για μαθητές: "Τι βρίσκεται στην καρδιά της φιλικής προς το κλίμα τροφής;"
Περιήγηση στο πάρκο  WWF "Tenuta Gorghi Tondi"
Ξενάγηση στο Παλέρμο και στον πανέμορφο Βοτανικό κήπο της Πόλης
Παρουσίαση της τελικής μορφής του "Green Deal Toolkit" σχετικά με τις υγιεινές και φιλικές στο περιβάλλον τροφές  από μικτές ομάδες μαθητών.
Ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης Mazzara de Vallo, 
ενώ το τελευταίο βράδυ οργανώθηκε σε  συγκινησιακό κλίμα το αποχαιρετιστήριο δείπνο με μουσική, χορό και απονομή αναμνηστικών διπλωμάτων.

Τα παιδιά της Χάλκης φιλοξενήθηκαν στα σπίτια Ιταλικών οικογενειών, γνώρισαν νέους πολιτισμούς, έχτισαν γέφυρες  φιλίες με παιδιά άλλων χωρών και εν τέλει γέμισαν αυτοπεποίθηση για τις ικανότητες τους. Οι εμπειρίες που αποκόμισαν είναι σημαντικές και θα αποτελέσουν σημαντική παρακαταθήκη για μελλοντική αξιοποίηση τους.  Όλοι οι συμμετέχοντες έδωσαν το επόμενο ραντεβού τους στη Χάλκη, τον Οκτώριο του 2023.

Φωτογραφικό υλικό

tilemaxos

tilemaxos

kalopitas

kalopitas

Προτάσεις Verena

Σε συνέντευξη του προς το Verena.gr ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Βαίος Καλοπήτας που κατέρχεται...
Σε ενα κατάμεστο ΡΟΔΟΝ έγινε η παρουσίαση του συνδυασμού του δημάρχου Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη και...
ΜΝΜ προς πολλούς αποδέκτες (απλές σκέψεις) ΤΟ ΝΑ ΑΚΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΗΜΙΣΗ ΜΙΑΣ ΕΠΙΤΥΧΥΜΕΝΗΣ...
Μια προσωπική περιπέτεια, στη φάση της αρχικής ιατρικής αντιμετώπισης και της σχολαστικής...