Το Γυμνάσιο-Λ.Τ. Χάλκης σε προσομοίωση Επιτροπών ΟΗΕ

ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ-Λ.Τ. ΧΑΛΚΗΣ ΣΕ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΟΗΕ

Το Γυμνάσιο-Λ.Τ. Χάλκης συμμετείχε με επιτυχία για πρώτη φορά στη 5η Πανελλήνια Μαθητική Προσομοίωση των Επιτροπών του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με τίτλο «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη».

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από την Κοιν.Σ.Επ. «ΡΟΗ» υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ.

Οι προσομοιωτικές δραστηριότητες και η ενεργός ενασχόληση των μαθητών έχουν διπλό σκοπό. Σε πρώτο επίπεδο, επιδιώκεται η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριων στα ζητήματα της προστασίας και προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε δεύτερο επίπεδο, οι μαθητές γνωρίζουν τις Διεθνείς Συμβάσεις, τις επιτροπές του ΟΗΕ και τον τρόπο λειτουργίας τους.

Στις 11 και 12 Δεκεμβρίου, οι συμμετέχοντες μαθητές ξεκίνησαν τις εργασίες στις Επιτροπές τους σε διαδικτυακή πλατφόρμα και στις 13/12 παρουσίασαν τα αποτελέσματα τους στην Τελετή Λήξης, με την παρουσία της Υφυπουργού Παιδείας κ. Σοφίας Ζαχαράκη.

Στο σύντομο, αλλά βαθύτατα δημιουργικό, κοινωνικοποιητικό και πρωτότυπο αυτό ταξίδι, συμμετείχε η μαθήτρια Τσαμπίκα Αργυρίου από την Α’ τάξη Λυκείου του σχολείου μας, ως Εμπειρογνώμονας της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών και των Κοριτσιών και συγκεκριμένα στη θεματική «Το δικαίωμα των κοριτσιών και των γυναικών στην εκπαίδευση».

Η μαθήτρια εκπροσωπώντας την Ελλάδα, προέβη σε μελέτη και συγγραφή αναφοράς για την ειδική θεματική της κατά το προπαρασκευαστικό στάδιο του προγράμματος. Σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος, η μαθήτρια μας είχε την αμέριστη υποστήριξη από την υπεύθυνη καθηγήτρια της, τη κοινωνιολόγο του σχολείου κ. Μαρίνα Τσάφου.

Η θετική ανταπόκριση της μαθήτριας μέσω της δυνατότητας  να γνωρίσει εκ των έσω ένα διεθνή οργανισμό αλλά πολύ περισσότερο να συνεργαστεί και να συνδημιουργήσει με μαθητές/τριες απ’ όλη την Ελλάδα, άνοιξε το δρόμο για τη μελλοντική συμμετοχή και άλλων μαθητών/τριων του σχολείου μας.

Η μαθήτρια δήλωσε σχετικά την εμπειρία της συμμετοχής της:

Παρά το αρχικό άγχος, η συμμετοχή μου σ’ αυτό το σοβαρό συνέδριο που πραγματεύτηκε τα δικαιώματα των κοριτσιών στην εκπαίδευση, με έκανε να ευαισθητοποιηθώ και να μετατραπώ πλέον σε ενεργό πολίτη. Αποτέλεσε μια από τις ωραιότερες σχολικές εμπειρίες που θα μπορούσαν να μου χαρίσουν και νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω τον Διευθυντή του σχολείου μου κ. Νίκο Τσατταλιό, την υπεύθυνη καθηγήτρια κ. Μαρίνα Τσαφου που με παρότρυναν να πάρω μέρος σε αυτό το συνέδριο όπως επίσης και τους υπόλοιπους καθηγητές που ήταν δίπλα μου όταν τους χρειάστηκα!”

Για τον Διευθυντή του Γυμνασίου με Λ.Τ. Χάλκης και το Σύλλογο Διδασκόντων, η συμμετοχή της μαθήτριας μας από το ακριτικό νησί της Χάλκης αποτέλεσε λόγο μεγάλης περηφάνιας. Η σκυτάλη τώρα δίνεται στους επόμενους «εμπειρογνώμονες» μαθητές και μαθήτριες μας.

 

Φωτογραφία από την Τελετή Λήξης Πηγή: https://www.facebook.com/mathites.se.rolo.diplomati

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...