Το 'άνοιγμα της θαλάσσιας σύνδεσης Ελλάδας-Τουρκίας για τα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής ζητά το Επιμελητήριο Δωδεκάνησου

Ρόδος, 21 Ιουλίου 2021

Αρ.Πρωτ. 649

- Προς: Υπουργό Τουρισμού

κ. Χ.Θεοχάρη

Κοιν: - Υπουργό Εξωτερικών, κ. Ν.Δένδια

-Υπουργό Υγείας, κ. Β.Κικίλια

- Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, κ. Ν.Χαρδαλιά

-  ΘΕΜΑ: ΑΝΟΙΓΜΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΚΑΦΗ ΑΝΑΨΥΧΗΣ

- Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

 

με την παρούσα επιστολή, σας μεταφέρουμε την αγωνία των επαγγελματιών του yachting αλλά και των κατοίκων των νησιών του Αιγαίου για το άνοιγμα της θαλάσσιας σύνδεσης με την Τουρκία που έχει διακοπεί για έναν και πλέον χρόνο λόγω της λήψης μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

 

Η τουριστική περίοδος του 2021, έχει ξεκινήσει από τις 14 Ιουνίου και με τις δικές σας ενέργειες αλλά και ολόκληρου του κυβερνητικού επιτελείου μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι και φυσικά να αισθανόμαστε ασφαλείς, τόσο οι κάτοικοι των νησιών μας, όσο και οι επισκέπτες μας.

 

Στόχος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, ως Φορέας της επιχειρηματικότητας και γνωμοδοτικό και συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας, εκπροσωπώντας περισσότερες από 25.000 επιχειρήσεις, αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε είναι να μην κλείσει καμία επιχείρηση της Δωδεκανήσου.

 

Δυστυχώς όμως η οικονομική ζημία, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά για τους επαγγελματίες του yachting και τους ναυτικούς πράκτορες αλλά και για το σύνολο των τοπικών κοινωνιών των μικρών νησιών μας, θα λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις εξαιτίας της μη προσέγγισης ιδιωτικών σκαφών αναψυχής από τα απέναντι παράλια.

 

Τα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής αποτελούν μια από τις βασικότερες κινητήριες δυνάμεις για τις οικονομίες των νησιών μας, ιδίως των μικρών όπως η Σύμη, η Χάλκη, η Τήλος, η Νίσυρος, η Λέρος, η Πάτμος, το Καστελλόριζο, οι Λειψοί, το Αγαθονήσι, που παρουσιάζουν υψηλή εξάρτηση από το προερχόμενο από την Τουρκία yachting.

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το νησί τη Σύμης. Το 2019, η Σύμη υποδέχθηκε περισσότερα από 12.000 σκάφη, προερχόμενα κατά κύριο λόγο από τουρκικά λιμάνια. Εάν η διασύνδεση με την Τουρκία παραμείνει κλειστή, εκτιμάται ότι η Σύμη δεν θα δεχθεί περισσότερα από 1000 σκάφη τη φετινή σεζόν, καταφέροντας τεράστιο πλήγμα στην οικονομία του νησιού.

 

Με την παρούσα επιστολή μας, ζητάμε την προσωπική σας παρέμβαση για την αναθεώρηση των περιορισμών των θαλάσσιων συνδέσεων μέσω της Τουρκίας, ώστε να επιτραπεί η προσέγγιση ιδιωτικών σκαφών αναψυχής στα ελληνικά μας λιμάνια. Μια τέτοια απόφαση θα δώσει ανάσα ζωής σε εκατοντάδες κατοίκους, εργαζόμενους και επιχειρηματίες.

 

Υπολογίζεται ότι η μείωση των σκαφών αναψυχής που δέχεται η Ρόδος, υπερβαίνει αυτή τη στιγμή το 70%, ενώ ανάλογα είναι τα ποσοστά και για τα μικρότερα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα οποία έχουν μεγαλύτερη εξάρτηση από τον θαλάσσιο τουρισμό και που από πέρυσι, στερούνται τεράστιων εσόδων λόγω των περιορισμών που ισχύουν για την αποτροπή διασποράς του κορωνοϊού.

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

 

το yachting αποτελεί την ασφαλέστερη μορφή τουρισμού και ειδικότερα για την περιοχή μας, μία δραστηριότητα με υψηλότατη απόδοση εσόδων για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο και για το λόγο αυτό, ζητάμε να επανεξεταστεί άμεσα ο περιορισμός των θαλασσιών συνδέσεων με την γειτονική Τουρκία και μόνο για τα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής.

 

Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι τα σκάφη αναψυχής επιτρέπεται να προσεγγίζουν τα ελληνικά λιμάνια για ελλιμενισμό μόνο με τα πληρώματα χωρίς να επιβαίνουν σε αυτά οι ιδιοκτήτες και οι υπόλοιποι συνταξιδιώτες. Επίσης, οι ιδιοκτήτες και συνταξιδιώτες των σκαφών μπορούν να ταξιδεύουν από τα τουρκικά αεροδρόμια προς τους ελληνικούς προορισμούς.

 

Εκατοντάδες πολυτελή yachts και megayachts περιμένουν στα απέναντι τουρκικά παράλια για να εισέλθουν με επιβάτες για τις διακοπές τους στα ελληνικά νησιά και τόσο

οι ιδιοκτήτες, οι επιβάτες και το πλήρωμα είναι διατεθειμένοι να εφαρμόσουν οποιοδήποτε μέτρο αποφασιστεί, προκειμένου να ταξιδέψουν στη χώρα μας.

 

Δεν κάνουμε καμία έκπτωση στη θέση μας ότι πάνω από όλα βρίσκεται η ανθρώπινη ζωή, σε αυτήν την περίοδο της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης που διανύουμε, και ως εκ τούτου η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων (εμβολιασμός / PCR Tests), θεωρείται επιβεβλημένη ενώ προτείνεται και η πραγματοποίηση δειγματοληπτικών ελέγχων με Rapid Tests στα λιμάνια των νησιών μας.

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Ήδη οι οικονομικές απώλειες για τα ελληνικά νησιά είναι μεγάλες. Την ίδια στιγμή, οι προορισμοί - «ανταγωνιστές» μας καρπώνονται το σύνολο των οικονομικών απολαβών από την εν λόγω δραστηριότητα και η ελληνική, η δική μας πολυνησία απλά παρακολουθεί και ασφυκτιά εξαιτίας της απαγόρευσης προσέγγισης θαλαμηγών με επιβάτες από τα απέναντι τουρκικά παράλια.

 

Προσδοκούμε όπως στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας ανταποκριθείτε θετικά στο τεκμηριωμένο μας αίτημα, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά ότι η σημερινή Κυβέρνηση διαθέτει τα αντανακλαστικά αλλά πρωτίστως την ισχυρή βούληση για τη στήριξη των τοπικών οικονομιών και την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

 

Με εκτίμηση,

 

 

 

Γιάννης Πάππου

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...