Η ιστορία πότε επαναλαμβάνεται, πότε εκδικείται. Ενα χρόνο πριν, η κυβέρνηση κήρυξε το τέλος της «αμαρτωλής» ΕΡΤ και το μέλλον της «αγνής» ΝΕΡΙΤ. Σήμερα, η θεσμική εκτροπή μετρά νέες πληγές.
της Χριστίνας Κατσαντώνη-«Σε μία περίοδο που ο ελληνικός λαός υφίσταται θυσίες δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις ή για δισταγμούς...»
Με αυτήν ακριβώς τη φράση, στις 11 Ιουνίου του 2013, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, ξεκίνησε την ομιλία που έριξε τίτλους τέλους στην Ελληνική Ραδιοτηλεόραση - ΕΡΤ. Με αυτές τις πρώτες λέξεις, άρχισε -και επιχειρήθηκε να δικαιολογηθεί- η αναγγελία θανάτου μιας άλλοτε λαμπρής, άλλοτε «αμαρτωλής» ιστορίας, που θυσιάστηκε στο όνομα της δημοκρατίας, μέσα από αυθαιρεσίες που έπληξαν πρώτα πρώτα την ίδια.
Ο «επικήδειος» του Σίμου Κεδίκογλου δεν ήταν καθόλου τιμητικός (αν και το «πτώμα» ακόμα σάλευε). Ηταν πολλά υποσχόμενος ως προς το μέλλον, που, όμως, ένα χρόνο μετά, παραμένει «μαύρο», όσο και τη βραδιά της περσινής 11ης Ιουνίου.
Η ιστορία, άλλοτε επαναλαμβάνεται, άλλοτε εκδικείται. Ενα χρόνο μετά, οι ισχυρισμοί του κρίνονται από τα ίδια τα γεγονότα που μεσολάβησαν από το τέλος της ΕΡΤ μέχρι την πρεμιέρα της ΝΕΡΙΤ.
Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, ο κ. Κεδίκογλου είχε ξεκινήσει την τετράλεπτη ομιλία του, τονίζοντας ότι την ώρα που ο ελληνικός λαός υφίσταται θυσίες, δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις. Ενα χρόνο μετά, είναι πασιφανές ότι αν και δεν υπήρχαν περιθώρια καθυστερήσεων στο κλείσιμο της ΕΡΤ, υπήρξαν αρκετά περιθώρια για πολλές, διαδοχικές καθυστερήσεις στο άνοιγμα του νέου φορέα.
Αρχικά ήταν να βγει με το που θα άδειαζε το κτίριο της Αγίας Παρασκευής από τους εργαζόμενους κάτι που έγινε με -νυχτερινή επέμβαση των ΜΑΤ- στις αρχές Νοεμβρίου. Η πρεμιέρα δεν έγινε, αλλά αναβλήθηκε για τον Ιανουάριο του 2014, οπότε και αναβλήθηκε ξανά για τον Μάρτιο, ακολούθως για τον Απρίλιο για να γίνει τελικά στις αρχές Μαΐου -ασθμαίνοντας για να προλάβουμε τη Eurovision...
11 Ιουνίου 2013 – Σίμος Κεδίκογλου:
«...Η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, η ΕΡΤ είναι μία χαρακτηριστική περίπτωση μοναδικής αδιαφάνειας και απίστευτης σπατάλης. Κι αυτό τελειώνει σήμερα...».
Αυτά είχε πει ένα χρόνο πριν, ο -τότε- κυβερνητικός εκπρόσωπος, ρίχνοντας σύσσωμη την ΕΡΤ στο πυρ -της διαφθοράς- το εξώτερο. Αν κάτι τελείωσε τότε όμως, ήταν μόνο το σήμα της ΕΡΤ, αφού η λειτουργία της ΝΕΡΙΤ έχει ξεκινήσει με σαφείς προϋποθέσεις αδιαφάνειας.
Οι εργαζόμενοι αυτή τη στιγμή στον νέο φορέα, οι διευθυντές (ακόμα και οι διοικούντες) έχουν οριστεί από κόμματα ή έχουν προσληφθεί κατ' επιλογή, άγνωστο με ποια κριτήρια και βρίσκονται εκ των πραγμάτων σε απόλυτη εξάρτηση από την εκάστοτε εξουσία, καθώς οι εργασιακές σχέσεις τους διέπονται από καθεστώς δίμηνων συμβάσεων -οι οποίες ανανεώνονται κατά βούληση.
Από εκεί και πέρα, η αδιαφάνεια στη ΝΕΡΙΤ καταγγέλθηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο κατά την έναρξή της, Γιώργο Προκοπάκη, ο οποίος καθαιρέθηκε ώρες μετά την πρεμιέρα της. Ο κ. Προκοπάκης μίλησε καθαρά για πρώην διευθυντές που εμφανίστηκαν στη ΝΕΡΙΤ και θρονιάστηκαν σε γραφεία με γραμματείς αν και είχαν κοπεί στον διαγωνισμό, αναφέρθηκε σε ανεξέλεγκτες προσλήψεις και «βύσματα», ακόμα και σε ζευγάρια που μοιράζονται θέσεις και εκπομπές! Ολα αυτά, πριν η νέα δημόσια τηλεόραση συμπληρώσει εβδομάδα στον «αέρα»...
11 Ιουνίου 2013: Σίμος Κεδίκογλου:
«...Για να μην αναφερθούμε στα τεράστια ποσά, τα οποία μοιράζει σε ιδιωτικές παραγωγές, που θα μπορούσε να κάνει με πολύ λιγότερα χρησιμοποιώντας τα δικά της μέσα, που τα έχει πληρώσει πολύ ακριβά ο Ελληνας φορολογούμενος»
Η αναφορά στις παραγωγές της ΕΡΤ, προφανώς κρίνεται ατυχής λόγω των εξελίξεων. Οι παραγωγές που χρηματοδοτεί η ΝΕΡΙΤ, κάποιες φορές με προφορικές συμφωνίες, χωρίς να υπάρχουν υπογεγραμμένες σχετικές συμβάσεις, είναι άλλο ένα από τα ζητήματα που έπληξαν τον νέο φορέα πριν ακόμα λειτουργήσει.
Σοβαρές καταγγελίες έχουν καταγραφεί για το θέμα («κάποιες από αυτές που απορρίπτονταν, εμφανίζονταν στο επόμενο βήμα της διαδικασίας» αποκάλυψε ο πρώην πρόεδρος, Γ. Προκοπάκης), το οποίο στάθηκε η αφορμή για την παραίτηση και της αναπληρώτριας προέδρου, Κατερίνας Ευαγγελάκου (το όνομα του συζύγου της ενεπλάκη σε υποψήφιες παραγωγές).
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι και εδώ τίποτα δεν διαφυλάττει τη διαφάνεια, αφού υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται και απευθείας αναθέσεις.
11 Ιουνίου 2013: Σίμος Κεδίκογλου:
«Στη θέση της ΕΡΤ θα δημιουργηθεί ένας σύγχρονος, δημόσιος, αλλά όχι κρατικός, ούτε κομματικά ελεγχόμενος οργανισμός ραδιοτηλεόρασης. Κατά τα πρότυπα των πιο πετυχημένων δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών της Ευρώπης. Το σχετικό νομοσχέδιο κατατίθεται αμέσως ώστε να λειτουργήσει το ταχύτερο ο νέος φορέας...»
Το «ταχύτερο» για τη λειτουργία του νέου φορέα καταμετρήθηκε στους 11 μήνες. Από εκεί και πέρα, η ΝΕΡΙΤ μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να αποδείξει ακριβώς το αντίθετο από όσα υποσχέθηκε πέρσι ο υφυπουργός. Η εικόνα της (πρόγραμμα) απέχει πολύ από το να είναι σύγχρονη, καθώς αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από παλιές ταινίες και αρχειακό υλικό.
Δημόσια είναι, αλλά πάνω απ' όλα κρατική και κομματικά ελεγχόμενη, πόσο μάλλον αν σκεφτούμε και τις αποκαλύψεις του Γ. Προκοπάκη, ο οποίος μίλησε ξεκάθαρα για απόπειρες επηρεασμού του, ακόμα και από πρώην πρωθυπουργό! Οπότε αν ξεκινάμε με τέτοιες παραδοχές από τον πρόεδρο, εύλογα μπορεί να φανταστεί κανείς τι γίνεται στις πιο χαμηλές διαβαθμίσεις -πόσο μάλλον δεδομένου ότι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι παραμένουν εκ των πραγμάτων εξαρτημένοι.
Είναι προφανές, πως τα πρότυπα των πιο πετυχημένων δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών της Ευρώπης και η ΝΕΡΙΤ δεν έχουν ακόμα συναντηθεί...
11 Ιουνίου 2013: Σίμος Κεδίκογλου:
«Ο νέος οργανισμός ραδιοτηλεόρασης θα ξεκινήσει να λειτουργεί το συντομότερο. Μέχρι τότε οι πολίτες δεν θα πληρώνουν το χαράτσι που πληρώνουν έως σήμερα...».
Για να μην ξεχνιόμαστε, το χαράτσι, όπως ο ίδιος το αποκάλεσε άρχισε να χρεώνεται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού την 1η Ιανουαρίου, ενώ η ΝΕΡΙΤ έκανε την εμφάνισή της τέσσερις μήνες μετά (τον Μάιο).
Οσο για το ότι είναι μικρότερο, είναι πολλαπλάσια μεγαλύτερη η απώλεια υπηρεσιών (σε σχέση με την ΕΡΤ των πέντε καναλιών και των 30 ραδιοφώνων σε όλη την Ελλάδα), άρα το αντίτιμο για μία και μόνο τηλεοπτική ΝΕΡΙΤ μπορεί να θεωρηθεί ακριβότερο.
11 Ιουνίου 2013: Σίμος Κεδίκογλου:
«Το προσωπικό της ΕΡΤ θα αποζημιωθεί κανονικά και όσοι από τους τωρινούς εργαζόμενους το επιθυμούν, θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για να προσληφθούν στο νέο οργανισμό ραδιοτηλεόρασης. Υπάρχουν πολλοί άξιοι και ικανοί εργαζόμενοι, η πείρα και η προϋπηρεσία των οποίων είναι απαραίτητη για να σταθεί ο νέος οργανισμός και θα συνεκτιμηθεί κατά τη διαδικασία προσλήψεων με διαφανείς διαδικασίες και κριτήρια ΑΣΕΠ»
Ενα χρόνο μετά, το προσωπικό της ΕΡΤ δεν έχει αποζημιωθεί ακόμα (πριν από λίγες μέρες μπήκαν οφειλές από τις άδειες του 2013), όσο γι' αυτούς που υπέβαλλαν αίτηση για να προσληφθούν με διαφανείς διαδικασίες, ακόμα περιμένουν, αφού ο διαγωνισμός για τις προσλήψεις «πάγωσε», δεδομένου ότι υπήρξαν εκατοντάδες ενστάσεις, καταγγελίες, αμφισβητήσεις και διαρροές κατά τη διενέργειά του.
Χαρακτηριστικό εδώ είναι ότι υπήρξε μέχρι και παρέμβαση εισαγγελέα, ύστερα από καταγγελία του προέδρου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών για πλαστά πιστοποιητικά γλωσσομάθειας!
Ταυτόχρονα, βέβαια, η δημόσια τηλεόραση, είτε στο αρχικό μεταβατικό στάδιο ως ΔΤ, είτε σήμερα πια ως ΝΕΡΙΤ, φρόντισε να επωφεληθεί από την πείρα παλιών εργαζόμενων στην ΕΡΤ -άνευ διαγωνισμών και ΑΣΕΠ- μεταξύ των οποίων βρίσκουμε συνταξιούχους σε καίρια πόστα (!) ή πρώην υποψήφιους βουλευτές με το ΠΑΣΟΚ ή τη Ν.Δ -ή και τα δύο...
11 Ιουνίου 2013: Σίμος Κεδίκογλου:
«Ο νέος οργανισμός θα λειτουργήσει με πολύ λιγότερο προσωπικό. Με σαφές οργανόγραμμα, όπως προβλέπουν τα σύγχρονα δεδομένα για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση παντού στον κόσμο».
Εδώ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει δίκιο, αφού πράγματι η νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση λειτουργεί αυτή τη στιγμή με πολύ λιγότερο προσωπικό από τους περίπου 3.000 εργαζόμενους της ΝΕΡΙΤ. Μόνο που η ΕΡΤ είχε -μεταξύ άλλων- πέντε κανάλια και περί τα 30 ραδιόφωνα σε όλη την Ελλάδα, ενώ η ΝΕΡΙΤ παραμένει ένα -και μόνο- γκρίζο κακέκτυπο, χωρίς δυναμική, χωρίς νέα πρόταση, αλλά με συνεχείς καταγγελίες για σκάνδαλα σε όλα τα επίπεδα.
Οσο για το σαφές οργανόγραμμα, παραμένει ελαφρώς ασαφές, αφού ακόμα δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες προσλήψεις -κι αν δεχτούμε όσα είπε ο κ. Προκοπάκης, ούτε ο ίδιος ο πρόεδρος δεν γνωρίζει από πού... έρχονται οι διευθυντές και ποιος είναι αρμόδιος για τι.
Επίσης, ακόμα ένα ζήτημα αφορά τη νομιμότητα της λειτουργίας της ΝΕΡΙΤ, η οποία σε πολλά σημεία μπορεί να θεωρηθεί παράτυπη. Χαρακτηριστικό είναι ότι όπως είχε δηλώσει ο αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, Ανδρέας Ζούλας, «η έναρξη λειτουργίας της ΝΕΡΙΤ οργανώθηκε με ενέργειες οι οποίες δεν καταλήγουν, δεν ξεκινούν και δεν εδράζονται στον ιδρυτικό νόμο της».
11 Ιουνίου 2013: Σίμος Κεδίκογλου:
«Επίσης θα αξιοποιηθούν οι δορυφορικές υπηρεσίες και οι σύγχρονες τεχνολογίες, ώστε να υπάρξει επιτέλους δυναμικός μοχλός προβολής της Ελλάδας, της ανάπτυξης, της εξωστρέφειας, αλλά και πολύτιμος καθημερινός δεσμός με την ελληνική διασπορά σε όλο τον κόσμο».
Ενα χρόνο μετά το «μαύρο», κι ενώ η ΝΕΡΙΤ ακόμα παλεύει να κερδίσει θέση στο τηλεκοντρόλ και δεν έχει πείσει ούτε τα ίδια τα στελέχη της, λέξεις όπως «εξωστρέφεια» και «δυναμικός μοχλός προβολής», ακούγονται ως ανέκδοτο. Μαύρο κι αυτό...
ΠΗΓΗ: the toc.gr