Σκηνικό έντασης στήνει ο πρόξενος Χακάν Αϊτέκ, με τις ευλογίες της Αγκυρας
Δύο διαδοχικές απελάσεις Τούρκων εγκαθέτων, οι οποίοι εμφανίστηκαν στη Ρόδο, επιχειρώντας να ποδηγετήσουν τους περίπου 2.000 ελληνες μουσουλμάνους που ζουν στο νησί, ήταν η πρώτη σκληρή απάντηση της κυβέρνησης στη νέα προσπάθεια της Αγκυρας να προκαλέσει σκηνικό Δυτικής Θράκης και στα Δωδεκάνησα.
Το μήνυμα που έστειλε η Αθήνα με τις απελάσεις δύο ιμάμηδων τις προηγούμενες εβδομάδες είχε άμεσο αποδέκτη τον γενικό πρόξενο της Τουρκίας στη Ρόδο Χακάν Αϊτέκ, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει επιδοθεί σε σειρά προκλητικών ενεργειών που, αν συνεχιστούν, ουδείς μπορεί να προβλέψει τι παρενέργειες μπορεί να έχουν.
Το "κήρυγμα"
Το σκηνικό έντασης που στήνει μεθοδικά ο Τούρκος πρόξενος -με τις ευλογίες της Αγκυρας- ξεκίνησε τον Ιούλιο, όταν με υπηρεσιακό διαβατήριο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών πέρασε στη Ρόδο από τα απέναντι παράλια ο ιμάμης Αγί Μούσα. Αμέσως μετά την άφιξή του, επισκέφθηκε το τζαμί Ιμπραήμ Πασά, για να προσευχηθεί. Ωστόσο, μετά την προσευχή του, έσπευσε στο τοπικό βακούφι, όπου ζήτησε από τον νόμιμο ιμάμη Καρά Αλή Χασάν να πραγματοποιήσει αυτός το «κήρυγμα της Παρασκευής». Η αντίδραση ήρθε όχι μόνο από την πλειονότητα των μουσουλμάνων της Ρόδου, αλλά και από τις αρμόδιες Αρχές, που του έστειλαν το εξής μήνυμα: «Μπορείς να προσεύχεσαι όσο θέλεις, αλλά απαγορεύεται ρητά και κατηγορηματικά το κήρυγμα»! Και αυτό γιατί ήταν προφανές ότι θα χρησιμοποιούσε το κήρυγμα προκειμένου να ασκήσει φιλοτουρκική προπαγάνδα. Η θρασύτατη απάντηση του Τούρκου ιμάμη ήταν πώς είναι «προσωπικός απεσταλμένος του Τούρκου προέδρου Γκιουλ, για να βοηθήσει τους μουσουλμάνους της Ρόδου στα λατρευτικά τους καθήκοντα». Γράφοντας, μάλιστα, στα παλιά του τα παπούτσια την εντολή των Αρχών, επέμεινε πως θα κάνει κήρυγμα. Λίγες ώρες αργότερα και αφότου φιλοξενήθηκε σε τραπέζι που παρέθεσε ο Τούρκος πρόξενος, η Αστυνομία τον ενημέρωσε πως είχε απελαθεί από τη χώρα μας και τον οδήγησε στο πλοίο «Marmaris Express», για να επιστρέψει στα τουρκικά παράλια.
Στη διάρκεια της παραμονής του στο νησί, πάντως, ο Αγί Μούσα προχώρησε σε μία ακόμα πρόκληση, η οποία, όμως, έγινε γνωστή μετά την απέλασή του. Συγκεκριμένα, πραγματοποίησε «βάφτιση» μιας Γερμανίδας, από χριστιανής σε μουσουλμάνα. Η διαδικασία, η οποία προβλήθηκε έντονα από τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και μάλιστα με «πανηγυρικό» τρόπο, έγινε στο σπίτι ενός Αιγυπτίου και μιας Μαροκινής, με μάρτυρες έναν Τούρκο αστυνομικό που υπηρετεί στο προξενείο του νησιού και δύο μουσουλμάνους οι οποίοι διδάσκουν τουρκικά στον μουσουλμανικό σύλλογο της Ρόδου!
Επρόκειτο για μια απολύτως παράνομη τελετή, αφού ο Αγί Μούσα δεν είχε την άδεια να ασκεί θρησκευτικά καθήκοντα, καθώς δεν είναι νόμιμος θρησκευτικός λειτουργός.
Και δεύτερος
Η τουρκική πρόκληση, όμως, δεν σταμάτησε εκεί, καθώς λίγες ημέρες αργότερα κατέφθασε στη Ρόδο -και αυτός με υπηρεσιακό διαβατήριο- δεύτερος ιμάμης, ο Μουσταφά Σαδίκογλου, ο οποίος, ωστόσο, ακολούθησε διαφορετική τακτική. Αντί να πάει στο τζαμί της πόλης, προτίμησε να καταλύσει σε ξενοδοχείο του νησιού, στην πόλη της Ρόδου.
Ο Σαδίκογλου παρέμεινε για αρκετές ημέρες στο ξενοδοχείο, με στόχο την τελευταία ημέρα του Ραμαζανιού να είναι εκείνος που θα κάνει την προσευχή και, ενδεχομένως, το κήρυγμα στο τέμενος Σουλεϊμανιγιέ, το οποίο ανοίγει μία φορά τον χρόνο. Προς ενίσχυση όλης αυτής της προσπάθειας, η Αγκυρα έστειλε στη Ρόδο και δύο πρόσωπα που κατέχουν σημαντικές θρησκευτικές θέσεις και πολιτικές επαφές στην Τουρκία.
Τον μουφτή Μαρμαρίδας Ερσόζ Χασάν και τον μουφτή Μούγλων Μπασίς Χασάν. Οι δυο τους φιλοξενήθηκαν από τον Τούρκο πρόξενο και μάλιστα ήταν επίσημοι προσκεκλημένοι σε ένα τραπέζι με τη συμμετοχή 80 ατόμων, σε εστιατόριο της παλιάς πόλης, τον λογαριασμό του οποίου πλήρωσε το προξενείο. Η διαμονή των δυο μουφτήδων έγινε σε ξενοδοχείο του οποίου ο ιδιοκτήτης είναι μουσουλμάνος του νησιού, γνωστός για τις σχέσεις του με το προξενείο.
Μάλιστα, στο υπόγειο του συγκεκριμένου ξενοδοχείου, στο Φαληράκι, οι Αρχές γνωρίζουν πως, υπό συνθήκες μυστικότητας, παραδίδονται μαθήματα Κορανίου σε παιδιά μουσουλμάνων.
Oι απειλές των εγκάθετων
Την ίδια περίοδο, ο νόμιμος ιμάμης, Καρά Αλή Χασάν, δεχόταν σειρά απειλών, που έφτασαν έως και στην προειδοποίηση ότι δεν θα του επιτρεπόταν στο εξής η είσοδος στην Τουρκία, αν δεν έδινε το πράσινο φως στους εγκαθέτους της Αγκυρας να επιτελέσουν τη διατεταγμένη υπηρεσία τους -μια υπηρεσία για την οποία η αμοιβή τόσο του Αγί Μούσα όσο και του Μουσταφά Σαδίκογλου έφτασε περίπου τα 2.000 ευρώ για τον καθέναν.
Ο Σαδίκογλου, αν και τις πρώτες ημέρες της παραμονής του στο νησί δεν έδωσε αφορμές, τελικά στις 6 Αυγούστου απελάθηκε, όταν αποπειράθηκε να παραβεί τις σαφείς εντολές που του είχαν δοθεί από τις Αρχές, να μην επιχειρήσει οτιδήποτε που θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα το ήρεμο κλίμα μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στη Ρόδο.
Μετά τις δύο αυτές απελάσεις, η κυβέρνηση, με διακριτικότητα αλλά και σαφήνεια, διαμήνυσε στον Τούρκο πρόξενο Χακάν Αϊτέκ πως, αν δεν σταματήσει άμεσα την προκλητική αυτήν τακτική, τότε τα διπλωματικά μέτρα που θα ληφθούν θα είναι σκληρότερα. Το ίδιο έχει γίνει με διάφορα πρόσωπα που ανήκουν σε έναν σκληρό πυρήνα της μουσουλμανικής κοινότητας στη Ρόδο και τα οποία αποτελούν τα ενεργούμενα του προξενείου. Οι περισσότεροι από αυτούς μετείχαν και στο τραπέζι που έκανε ο Χακάν Αϊτέκ.
Οι Αρχές, πάντως, παρακολουθούν επισταμένως κάθε «περίεργη» κίνηση των προσώπων αυτών και δηλώνουν αποφασισμένες να μην επιτρέψουν στην Τουρκία να παίξει τον ρόλο της «προασπίστριας θρησκευτικών ελευθεριών», για τις οποίες έχει φροντίσει στον μέγιστο βαθμό η ελληνική Πολιτεία.
Του Σωτήρη Ξενάκη, Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ