Τι λέει ο πρόεδρος της Απολακκιάς για τα ελάφια

Με αφορμή τα άρθρα που αναρτήθηκαν στο VERENA, στις 24/09/2014, σχετικά με τα ελάφια, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Απολακκιάς αναφέρει τα παρακάτω:
Το ελάφι αποτελεί μέρος του φυσικού πλούτου του νησιού μας, είναι το σύμβολό του και κομμάτι της ιστορίας και της παράδοσής του. Η σημαντικότητα και η μοναδικότητά του δεν αμφισβητείτε από κανέναν, γι’ αυτό και προστατεύεται από τη νομοθεσία και απαγορεύεται το κυνήγι του.
Ο βασικότερος παράγοντας που επηρέασε αρνητικά την παρουσία του στην περιοχή μας είναι οι καταστροφές των καλλιεργειών των αγροτών, με αποτέλεσμα τη μείωση των εισοδημάτων τους. Βέβαια και η καταστροφή των βιοτόπων του ελαφιού, από τις μεγάλες φωτιές, που έπληξαν διαχρονικά το νησί μας, ελάττωσαν τη φυσική του τροφή, με αποτέλεσμα, αυτό, να στρέφεται στις καλλιέργειες.  Και πάλι, δε δικαιολογείται το  κυνήγι του και είναι λυπηρό να το σκοτώνουν, για οποιοδήποτε λόγο.
Όμως, περισσότερο λυπηρό είναι το γεγονός ότι κάποιος πρέπει να εξηγήσει και τα αυτονόητα.
Αυτονόητο δεν είναι ότι οι αγρότες, που έχουν ανοικτές καλλιέργειες και από αυτές περιμένουν να ζήσουν, να τις προστατέψουν με διάφορους τρόπους; Λοιπόν, ένας  από αυτούς τους τρόπους, είναι και τα δίχτυα, αλλά όχι του ψαρέματος, όπως αναφέρει το άρθρο, διότι οι Απολακκιάτες δεν είναι ψαράδες, αλλά δίχτυα μιας χρήσης,  βιοδιασπώμενα που τα αγοράζουν, για το σκοπό αυτό, από τα καταστήματα πώλησης αγροτικών ειδών. Είναι τόσο ευαίσθητα που δεν αντέχουν στο δυνατό αέρα, πόσο μάλλον να αντέξουν να συγκρατήσουν ένα  δυνατό ζώο, όπως το ελάφι ή το κατσίκι, που θέλει να μπει σε μια καλλιέργεια. Επίσης, δε βρέθηκε κανένα ελάφι πάνω σε δίχτυ κρεμασμένο, ούτε αφέθηκε κάποιο εκεί για να σαπίσει. Οι κάτοικοι της περιοχής μας είναι αρκετά ευαισθητοποιημένοι και δεν είναι σωστό να εκτίθενται.
 Τέλος, για να ελαχιστοποιηθεί η σύγκρουση  παραγωγών και άγριας ζωής, δεν πρέπει η πολιτεία να λάβει προληπτικά μέτρα προστατεύοντας και τις καλλιέργειες;
 
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
 
Πάντα στη διάθεσή σας
 
Διαμαντής Ευστάθιος

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΓΙΑΣ  ΚΑΙ MEΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 2024 ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...