Τι ακριβώς γίνεται με το Κ.Υ. Καρπάθου; Του Μανώλη Δημελλά

Ο υποδιοικητής της 2ης ΔΥΠΕ, κ. Λάμπης Πλάτσης, ξανασηκώνει το θέμα του γυναικολόγου της Καρπάθου, και ετοιμάζει επίσημο έγγραφο προς το υπουργείο Υγείας, πρόκειται να ζητήσει την άρση της απαγόρευσης των μετακινήσεων, προς τον γυναικολόγο κ. Χασιώτη, για να αποτρέψει την αναχώρηση του γιατρού από το νησί.

Ο κ. Πλάτσης δεν φαίνεται να είναι από τους εκείνους που το βάζουν στα πόδια, όμως  στη δύσκολη προσπάθεια, για τη βελτίωση της υγείας στην Κάρπαθο, αισθάνεται όπως ο ίδιος δηλώνει, "μόνος".

Αφού η συμμετοχή των  τοπικών φορέων και παραγόντων, σύμφωνα με εκείνον, να είναι μάλλον χαλαρή και άνευρη.

Επαναλαμβάνει αρκετές φορές τη λέξη "μοναξιά", όταν πρόκειται για ομαδική προσπάθεια και ομαδικούς αγώνες, για το Κέντρο Υγείας του νησιού.

Ας πάρουμε όμως τη τελευταία υπόθεση από την αρχή, είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσουμε το δίκαιο και το άδικο, το νόμιμο από το παράνομο, πάνω στο θέμα του ΚΥ Καρπάθου και στη πρόσφατη διαμάχη, που προκλήθηκε για τη συμφωνία του γυναικολόγου με τη 2η ΔΥΠΕ, που ήθελε το γιατρό στα μαζεμένα του ρεπό, να παίρνει αεροπλάνο και να φεύγει από το νησί.

Να τραβά στο Γενικό Νοσοκομείο της Νίκαιας και να συνεχίζει εκεί την εργασία του.

Δύσκολο, εξαιρετικά λεπτό ζήτημα, αφού μια τέτοια ιστορία δεν έχει προηγούμενο!

Να μαζεύει τα ρεπό, να κολάει και δύο μέρες άδεια, και αφού ολοκληρώσει όλες τις εφημερίες, να τραβά για 15 μέρες το μήνα, στην Αθήνα. Το νησί όμως να απομένει με έναν χειρουργό, που να εκτελεί και χρέη γυναικολόγου! Κάποιοι μιλούσαν για βολέματα και πασαλείμματα και βρέθηκε ο πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών Ρόδου να αναδείξει το θέμα στον "Παλμό" της Ρόδου.

Ο κ. Βασίλης Κινούς ακόμη και σήμερα, επιμένει πως μια τέτοια συμφωνία, με τον γιατρό είναι πέρα για πέρα παράνομη. Αν ο γιατρός θέλει να απουσιάζει, πρέπει να έχει και την ευθύνη για οτιδήποτε μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της απουσίας του από τη Κάρπαθο! Αφού λοιπόν παρουσίασε και τη  σχετική εγκύκλιο για τους επικουρικούς γιατρούς, (αρ. πρωτ. Γ.Υφ. 3702/7-8-2006), ο διοικητής της 2ης ΔΥΠΕ κ. Γ. Ευδοκιμίδης, απέσυρε εσπευσμένα την όποια συμφωνία. Και σε μια σύντομη τηλεφωνική μας επικοινωνία, φρόντισε να τονίσει ότι "το θέμα έκλεισε, αφού δεν ξανακούστηκε ποτέ, μια αντίστοιχη υπόθεση"!

Το θέμα έρχεται στην επικαιρότητα από τον πρόεδρο του Κ.Υ., Γιάννη Λαχανά, που βλέπει σκούρα τα πράματα.

Με τον γυναικολόγο να δηλώνει ότι παραιτείται στο τέλος του μήνα, το νησί χάνει έναν ακόμη γιατρό. Έτσι για πρώτη φορά, είναι το Κ.Υ. Καρπάθου που βγάζει δελτίο τύπου, που περνάει από το Δημοτικό συμβούλιο του νησιού, και μιλάει ανοιχτά για αγωνιστικές κινητοποιήσεις!

Ο κ. Λάμπης Πλάτσης, υποδιοικητής της 2ης ΔΥΠΕ, από την άλλη, επιμένει ότι έχει ξεψαχνίσει το θέμα, με την αρμόδια νομική υπηρεσία, και δεν βλέπει κάποιο νομικό κόλλημα, ούτε θεωρεί παράλογο το αίτημα του γιατρού.

Μάλιστα μπροστά στον κίνδυνο να ξεμείνει από την ειδικότητα γυναικολόγου η Κάρπαθος, σύμφωνα με τον υποδιοικητή της 2ης ΔΥΠΕ, ο γιατρός θα μπορούσε να φεύγει για τη Νίκαια, αφού υπάρχει και ο χειρουργός για τα έκτακτα περιστατικά.

Ο κ. Πλάτσης δεν κρύβει την αγανάκτηση του, για τις μεθόδους που ακολούθησε ο κ. Κινούς και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών Ρόδου: "μοιάζει με εκείνον που πετά πέτρες, σπάει τζαμαρίες, ωστόσο σηκώνεται και φεύγει και αφήνει μια γειτονιά σπασμένη και τον κόσμο να μαζεύει τα θρύψαλα.

Ο κος Κινούς επικαλείται επιχειρήματα που είναι ρητορικά και κατασκευασμένα, παραμένουν όμως εντελώς ανυπόστατα και το κάνει για εξυπηρετήσει τη δική του θέση. Ωστόσο είμαι βέβαιος, οτι οι συνάδελφοι του, θα επιδείξουν πολύ πιο σοβαρή στάση, και δεν θα προσπαθήσουν να αποδομήσουν  το σύστημα και να ταλαιπωρήσουν τους συνανθρώπους μας".

Μάλιστα θεωρεί, ότι η διοίκηση της 2ης ΔΥΠΕ "παρασύρθηκε" από τον κ. Κινούς και τα γραφόμενα του, έτσι άδικα τράβηξε πίσω τη συμφωνία με τον γυναικολόγο.

Στο ερώτημα εάν όλοι οι επικουρικοί γιατροί, ζητήσουν στα ρεπό τους, να φεύγουν από τη θέση τους, κατά τακτά χρονικά διαστήματα και για αρκετό χρόνο, ο κ. Πλάτσης δηλώνει "ανοικτός να κουβεντιάσει τη κάθε περίπτωση ξεχωριστά, πάντα σύμφωνα μέσα στο πλαίσιο του νόμου, και να συμφωνήσει, αν επιτρέπουν οι συνθήκες κάτι ανάλογο".

Η υπόθεση του ΚΥ Καρπάθου τις τελευταίες μέρες φορτώνεται  ακόμη περισσότερο. Έχουν απομείνει 6 γιατροί με ειδικότητα και 2 αγροτικοί.  Να αναφέρουμε ότι σήμερα στις οργανικές θέσεις, υπάρχουν  γενικός γιατρός, παιδίατρος,  χειρουργός,  ακτινολόγος, μικροβιολόγος, γυναικολόγος και δύο αγροτικοί.

Με δεδομένο ότι μέχρι τέλος Μαϊου, φεύγει ένας αγροτικός, και αποχωρεί ο γενικός γιατρός, τα πράματα φαίνεται να δυσκολεύουν.  Θα απόμεινουν 5 και 1. Δίχως παθολόγο! Και με ερωτηματικό τι θα γίνει με το γυναικολόγο, που αν δεν υπάρχει συμφωνία, σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου, θα αποχωρίσει. Όλα αυτά στο νησί που σήμερα έχει 6.000 κατοίκους ενώ τους επόμενους, καλοκαιρινούς μήνες, θα ξεπεράσει τους 25.000!

Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει τόσο η υπόθεση με τους δύο γιατρούς, που φέρονταν εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της "15χρονης", και παρότι αθωώθηκαν και αυτοί, οριστικά και αμετάκλητα, έχουν τεθεί σε αργία από το υπουργείο υγείας!

Όσο και εκείνη του γενικού γιατρού, που μετατέθηκε από το νησί, αλλά δεν φαίνεται να επιστρέφει ούτε και να ασχολείτε κανείς με την υπόθεση.

Η αρθρογραφία με το θέμα του ΚΥ Καρπάθου καταντά κουραστική, όταν δεν υπάρχουν έκτακτα περιστατικά. Ωστόσο κι αυτά θάβονται κάτω από τη πίεση μιας κουτσουρεμένης τουριστικής σεζόν.

Από το τραγέλαφο με τα δωρισμένα ασθενοφόρα, που το πρώτο έγινε ακόμη και φορτηγό ψυγείο για τον εκτελωνισμό του! Στις αιώνιες ελλείψεις ιατρικού προσωπικού, και από την άλλη, στη δημοπράτηση για τη κατασκευή Νοσοκομείου Καρπάθου και σε αρκετούς που θα θεωρήσουν τον εαυτό τους πατέρα και μάνα, στην επιτυχία, πάντα με την ελπίδα ότι κτήρια και τσιμέντα, θα φέρουν θεραπείες και λύσεις.

Είναι μεγάλη πολυτελεία να αρρωστήσεις στη Κάρπαθο και να ψάχνεις ασθενοφόρο και γιατρό!

Πότε θα κάτσουν γύρω από ένα τραπέζι, όλοι οι φορείς του τόπου μαζί, για να δουν, και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, όμως να σταθούν μακριά από πασαλείμματα; Ή μήπως περιμένουν πρώτα το κόσμο να αγανακτήσει και να βγεί στο δρόμο με μαύρες σημαίες, για να μπουν μπροστά;

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...