Τιμόθεος Παρασκευάς: Μωροφιλόδοξοι και ανιστόρητοι όσοι θέλουν να χωρίσουν το νησί - Κατά των "φυτευτών" υποψηφίων

Αντίθετος στην χωροταξική αλλαγή του Καλλικράτη στο νησί της Ρόδο εμφανίζεται σε συνέντευξη του στη Γνώμη ο γραμματέας της Ν.Ε του ΠΑΣΟΚ Τιμόθεος Παρασκευάς. Μάλιστα κάνει λόγο για μωροφιλοδοξίες και μικρόνοια… «Θα ήμουνα θετικός στο να επιδιώξουμε την πραγματική ανεξάρτητη τοπική αυτοδιοίκηση . Το να ξεκαθαρίσει το θεσμικό πλαίσιο , το να έχει τις αρμοδιότητες που επιβάλλεται να έχει , και πάνω από όλα την οικονομική δυνατότητα για την πραγματική εξυπηρέτηση των αναγκών του κάθε Δήμου. Προς αυτή την κατεύθυνση είμαι πρόθυμος να βοηθήσω.. Μόνο ανιστόρητοι γυρνούν το κεφάλι  τους προς τα πίσω. Οι προσπάθειες μου είναι για βήματα μπροστά» δηλώνει και δίνει καθαρά το στίγμα των προθέσεων του.

Αντίθετος εμφανίζεται και στα σενάρια για «φυτευτούς» κοινούς υποψηφίους από τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης στις εκλογές της αυτοδιοίκησης. Προτείνει κοινούς υποψηφίους στις εκλογές τις αυτοδιοίκησης στη περιοχή μας από τα κόμματα του συνταγματικού τόξου αφού πρώτα συμφωνήσουν στις πολιτικές, μια πρόταση που θα συζητηθεί….

Ο Τιμόθεος Παρασκευάς μιλά για την συγκυβέρνηση, για τη Χρυσή Αυγή, για το ΠΑΣΟΚ αλλά και για τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το ΠΑΣΟΚ στο επόμενο διάστημα με κορυφαία αυτή με τους κοινούς υποψηφίους.

«Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει αποδείξει πλειστάκις ότι είναι ένα πατριωτικό κόμμα. Παρά το βάρος άδικα που επωμίστηκε λόγω της κρίσης, δεν στάθηκε στα  δημοσκοπικά στοιχεία, αλλά προτίμησε να βάλει για άλλη μια φορά <πλάτες>, για να έχουμε την δυνατότητα να προσπαθήσουμε για το αύριο. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν είναι η ουρά της Ν.Δ. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι η μόνη δύναμη που εγγυάται ένα καλύτερο αύριο, στηριζόμενο στα όποια σωστά ή λάθη του παρελθόντος» σημειώνει.

Αναφέρεται στο χρέος και την τρόικα: «Δεν έχουμε στρατιωτική κατοχή. Έχουμε μια χειρότερη κατάσταση, που είναι η πλήρης οικονομική εξάρτηση.

Αν δεν καταφέρουμε να αποτινάξουμε τον ζυγό του χρέους, δεν μπορούμε να μιλάμε για ανεξαρτησία. Αν ο καθένας μας δεν κάνει προσπάθεια να ξεβολευτεί δεν μπορούμε να μιλάμε για ανεξαρτησία. Μόνο έτσι θα φύγει η Τρόικα και θα κυβερνήσουμε μόνοι μας».

 

 

 

  1. Να ξεκινήσω από τι άλλο, από τη Χρυσή Αυγή… Σας ανησυχεί το φαινόμενο; Πως μπορεί να κτυπηθεί; Τι το εξέθρεψε;

   ΑΠ. :   Μετά από ένα φόνο καταφέραμε όλοι μας, πολιτικοί Μ.Μ.Ε. και κοινωνία να φέρουμε στην επιφάνεια ένα φαινόμενο υπαρκτό, επικίνδυνο, με δυναμική που θα μπορούσε σε βάθος χρόνου να ξαναβιώσουμε εμφυλιο-πολεμικές καταστάσεις.

Κλειστά μάτια, καμία ενέργεια σε άνομες πράξεις, γιατί βόλευε πολλούς, είτε για μικροκομματικά οφέλη είτε για πράξεις, ενέργειες ή ακόμα και δηλώσεις του τύπου <αυτοί ή εμείς> που δημιουργούν μίσος, διχασμό στην κοινωνία και κίνδυνο εκτροχιασμού των πάντων.

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Ούτε η οικονομική κρίση ούτε η ανέχεια ούτε οι δυσκολίες που περνάει ο καθ’ ένας μας, μπορούν να δικαιολογήσουν την συμπόρευση , την στήριξη ή το χειρότερο την ψήφιση των δυνάμεων του φασισμού.

Ο φασισμός απ’  όπου και αν προέρχεται είναι χειρότερος και από την χειρότερη οικονομική κρίση.

Με ανησυχεί το φαινόμενο και μπορεί να κτυπηθεί με έναν και μοναδικό τρόπο. Την έμπρακτη και χωρίς επιφύλαξη στήριξη  της κοινοβουλευτικής μας Δημοκρατίας. Η χειρότερη μορφή Δημοκρατίας είναι πνεύμονας ελεύθερου αδέσμευτου πνεύματος από κάθε μορφή φασισμού. 

 

 

  1. Εκτός από την Χρυσή Αυγή ο μέσος πολίτης βιώνει πρωτόγνωρες οικονομικές καταστάσεις….Θα δει «φως στο τούνελ» το 2014 όπως λέει η κυβέρνηση;

ΑΠ. :   Πράγματι η κοινωνία βιώνει εδώ και μια πενταετία πρωτόγνωρες καταστάσεις που έχουν σχέση με το βιοτικό της επίπεδο.

Δεν είμαι θιασώτης των κυβερνητικών και όχι μόνο, αισιόδοξων προβλέψεων , ότι το 2014 θα αρχίσει κάτι να φαίνεται στο τούνελ. Άποψη μου είναι αφρουγκραζόμενος την <πιάτσα > ότι η οικονομική κρίση σίγουρα δεν είναι στο τέλος της. Πιστεύω ότι βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή .

Και το συμπέρασμα το βγάζω από ένα και μόνο στοιχείο. Τι άλλαξε ο καθένας από εμάς σε σχέση με την συμπεριφορά του, τη διαφορετικότητα της σκέψης του ή την καθημερινή πρακτική του ;

Στο μόνο που αλλάξαμε είναι στο να γίνουμε κλειστοφοβικοί ,να ρίχνουμε τις ευθύνες στο διπλανό μας , να περιμένουμε γιατί έτσι μας παραμυθιάζουν και τώρα ,ότι όλα τα προβλήματα  μας θα λυθούν , μόνο με τα εισπρακτικά μέτρα της κυβέρνησης , μόνο με τα ΝΑΙ στη Τρόικα ή με την εξασφάλιση των δόσεων από τους δανειστές .

Αυτό είναι το έγκλημα όλων των κυβερνήσεων από τη κρίση και μετά .Κανείς δεν είπε την αλήθεια στην κοινωνία , που είναι μία και μοναδική. Η έξοδος  από την κρίση θα προέλθει μόνο από την κοινωνία. Με την αλλαγή νοοτροπίας και προσπάθεια εναλλακτικής απασχόλησης, από αυτό που έχουμε παγιώσει ο καθένας μας για εύκολη διαβίωση . Υπάρχουν δυσκολίες ,θα υπάρχουν ακόμα μεγαλύτερες ,αλλά η λύση είναι στα χέρια μας.    

 

 

 

  1. Πως κρίνετε αλήθεια τη συγκυβέρνηση; Σας ερωτώ γιατί πολλοί χαρακτηρίζουν το ΠΑΣΟΚ ως ουρά της Ν.Δ…

   ΑΠ.:   Θεωρώ γελοία την δικαιολογία διαφόρων <προοδευτικών>, που μέσα σε αυτήν την πολιτική ρευστότητα, στην καρδιά της οικονομικής κρίση και στη προσπάθεια δημιουργίας ενός πραγματικού κράτους, να διαφοροποιούνται, να αποστασιοποιούνται, να κρίνουν αλόγιστα μια πατριωτική πολιτική όπως αυτή της συνεργασίας των δυο μεγάλων κομμάτων. Θεωρώ τον εαυτό μου, εν τοις πράγμασι, προοδευτικό άτομο, που επί 35 χρόνια πολέμησα με φανατισμό πολλές φορές την διαφορετικότητα μου από την δεξιά που εκφράζει η Ν.Δ.

Πράγματι οι ιδεολογικές διαφορές είναι τεράστιες.

Επιλέγεις στις κρίσιμες καταστάσεις για την Πατρίδα.

ΚΟΜΜΑ ή ΠΑΤΡΙΔΑ;

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει αποδείξει πλειστάκις ότι είναι ένα πατριωτικό κόμμα. Παρά το βάρος άδικα που επωμίστηκε λόγω της κρίσης, δεν στάθηκε στα  δημοσκοπικά στοιχεία, αλλά προτίμησε να βάλει για άλλη μια φορά <πλάτες>, για να έχουμε την δυνατότητα να προσπαθήσουμε για το αύριο.

Εάν αυτό που έκανε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. το είχε κάνει η Ν.Δ. και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις το 2010, δεν θα βρισκόμασταν σήμερα σε αυτήν την κατάσταση.

Το ερώτημα μου είναι , αν δεν υπήρχε σήμερα αυτή η συνεργασία των δύο κομμάτων τι θα γινόταν; Θα μου πείτε, θα κάναμε εκλογές. Αλήθεια, με ποιο αποτέλεσμα; Αντέχει αυτή η χώρα όπως είναι, αβέβαιες διεργασίες πριν από την  λήξη της συνταγματικής επιταγής; Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν είναι η ουρά της Ν.Δ. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι η μόνη δύναμη που εγγυάται ένα καλύτερο αύριο, στηριζόμενο στα όποια σωστά ή λάθη του παρελθόντος.

           

  1. Τελικά τη χώρα μπορείτε να μας πείτε ποιος την κυβερνά, η κυβέρνηση η ή  τρόικα;

   ΑΠ.:   Από την ίδρυση του το Ελληνικό κράτος ήτο έρμαιο των προστάτιδων δυνάμεων. Ένα κράτος πάντα με διάφορες συμμαχίες, που δήθεν προστάτευαν την εθνική του κυριαρχία. Δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει  την επανάσταση του 1821 (περιμένοντας την βοήθεια από Βορρά), την χούντα με την βοήθεια συμμάχων μας από το ΝΑΤΟ, το θέμα της Κύπρου με τις εγγυήτριες δυνάμεις, χωρίς  βέβαια να ξεχνάμε την καταστροφή του 1922 και πάλι μη υπακούοντας στις επιταγές των συμμάχων.

Ελάχιστες ήταν οι περίοδοι που το Ελληνικό Έθνος προσπάθησε έστω και λεκτικά να πει ότι είναι ανεξάρτητο κράτος. Ένα κράτος είναι ανεξάρτητο όταν μπορεί μόνο του να σταθεί στα πόδια του. Βλέπεται τι γίνεται με την Αραβική άνοιξη. Μέσα λοιπόν σε αυτό το πλαίσιο, και στην κατάσταση που βρίσκεται η πατρίδα μας, κανείς δεν μπορεί όσο και να θέλει, να επικαλεσθεί ότι είμαστε ανεξάρτητοι και ότι μπορούμε να αποφασίζουμε για ότι θέλουμε.

Δεν έχουμε στρατιωτική κατοχή. Έχουμε μια χειρότερη κατάσταση, που είναι η πλήρης οικονομική εξάρτηση.

Αν δεν καταφέρουμε να αποτινάξουμε τον ζυγό του χρέους, δεν μπορούμε να μιλάμε για ανεξαρτησία.

Αν δεν καταφέρουμε να παράγουμε αυτά που καταναλώνουμε δεν μπορούμε να μιλάμε για ανεξαρτησία.

Αν ο καθένας μας δεν κάνει προσπάθεια να ξεβολευτεί δεν μπορούμε να μιλάμε για ανεξαρτησία.

Μόνο έτσι θα φύγει η Τρόικα και θα κυβερνήσουμε μόνοι μας.

 

  1. Σε τοπικό επίπεδο έχει ανοίξει, τρόπος του λέγει, συζήτηση από την Νέα Δημοκρατία, για την χωροταξική αλλαγή στον Καλλικράτη της Ρόδου; Ποια είναι η δική σας άποψη; Ένας, δύο, τρείς, πέντε η…. σαράντα πέντε δήμοι στη Ρόδο;

 

ΑΠ. :   Αναλογίζομαι . Γιατί  να υπάρχει  αυτή η μικρόνοια . Να γιατί αυτή η χώρα βρίσκεται  σε αυτό το σημείο .

Ένας  από τους βασικούς λόγους είναι το ότι ο καθένας θέλει να επιβάλει αυτό το οποίο τον βολεύει προσωπικά . Την μωροφιλοδοξία του , την πολιτική προσωπική  του επιβίωση  ,το κάθε σχέδιο που έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του.

Βλέπουν το δέντρο και όχι το δάσος.

Θα ήμουνα θετικός στο να επιδιώξουμε την πραγματική ανεξάρτητη τοπική αυτοδιοίκηση . Το να ξεκαθαρίσει το θεσμικό πλαίσιο , το να έχει τις αρμοδιότητες που επιβάλλεται να έχει , και πάνω από όλα την οικονομική δυνατότητα για την πραγματική εξυπηρέτηση των αναγκών του κάθε Δήμου.

Προς αυτή την κατεύθυνση είμαι πρόθυμος να βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις. Επιστροφή στο παρελθόν όχι . Μόνο ανιστόρητοι γυρνούν το κεφάλι  τους προς τα πίσω. Οι προσπάθειες μου είναι για βήματα μπροστά.

 

 

  1. Ένα δεύτερο εξίσου σοβαρό ζήτημα έχει ανακύψει. Φέρεται Σαμαράς και Βενιζέλος να έχουν συμφωνήσει στην στήριξη κοινών υποψηφίων στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Αν δηλαδή στηριχθεί πασόκος στην περιφέρεια νοτίου Αιγαίου, στο δήμο Ρόδου θα στηριχθεί νεοδημοκράτης. Τι λέτε; Παράγοντες της Ν.Δ αρνούνται κατηγορηματικά ένα τέτοιο σενάριο…

   ΑΠ.:  Αυτές οι απόψεις είναι έξω και πέρα από κάθε λογική. Έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι εποχές των <φυτευτών>. Σαν κόμμα είμαστε ενάντια σε τέτοιες διεργασίες. Κάναμε λάθη στο παρελθόν επιλέγοντας με γνώμονα τον άκρατο κομματισμό, την φιλία, το συμφέρον, ερήμην της πραγματικής διάθεσης της κοινωνίας. Τα πολιτικά αξιώματα δεν μπορεί να τα καθορίζει κανείς χωρίς ν αφουγκράζεται την κοινωνία. Έχουν αλλάξει πάρα πολλά μέσα στα 4 χρόνια που πέρασαν. Δεν υπάρχουν πια τα μεγάλα πολιτικά κόμματα που αποφάσιζαν και ήξεραν εκ των προτέρων το αποτέλεσμα. Κανένα πολιτικό κόμμα δεν έχει την δυνατότητα αυτόνομης πολιτικής επιλογής.

Θέση μας είναι και θα προκαλέσουμε σε τοπικό επίπεδο την ώρα που πρέπει, συζήτηση με όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου, είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε σε πολιτικές της κεντρικής πολιτικής σκηνής, καθώς και με όλους τους φορείς της κοινωνίας, με ποιον τρόπο μπορούμε να καθορίσουμε πολιτικές που να βγάλουν τον τόπο μας από το αδιέξοδο, και μετά ποια πρόσωπα έχουν την δυνατότητα να υλοποιήσουν αυτά που θα συμφωνηθούν.

Τα πρόσωπα παίζουν τον ρόλο τους. Ποιός είναι ο ρόλος τους;  Ποιός τον καθορίζει ; Πώς τον ελέγχει ;  

Είμαστε ένα μικρό κόμμα. Πολιτευόμαστε αφήνοντας πίσω μας τις παθογένειες της κυρίαρχης  πολιτικής δυνάμεως. Ξέρουμε ότι στην κοινωνία έχουμε βαθιές ρίζες. Περιμένουν από εμάς. Θα πάμε κοντά της, να της ζητήσουμε να μας πει τι θέλει. Να κάνει η ίδια η κοινωνία τις επιλογές της.

Η πρωτοβουλία μας είναι πρόκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Να ξεχωρίσουμε το μικροκομματικό όφελος από το καλό του τόπου.

Όχι στα λόγια. Αποδεικνύονται όλα με πράξεις, με πολιτικές που πολλές φορές ξεπερνούν τα στενά πλαίσια κομματικής σκέψης.

Μπορούμε να γίνουμε μπροστάρηδες, όπως το έχουμε κάνει πολλές φορές σε διαδικασίες πρωτόγνωρες για τα  τοπικά πράγματα. Πιστεύω να μας ακολουθήσουν. Δεν πρέπει σε καμία στιγμή να κάνουν το λάθος να μας υποτιμήσουν. Θα πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι απαιτούμε τον σεβασμό δεν παρακαλούμε για αυτόν.

 

  1. Ποιες πρωτοβουλίες ετοιμάζετε;

   ΑΠ.:     Όπως είναι γνωστό είμαστε ένα όργανο καινούργιο με όλη την σημασία της λέξεως. Ένα όργανο που εκλέχθηκε πριν από 2 μήνες, ένα όργανο που αποτελείται από νέα στελέχη εξαιρουμένου εμού. Ένα όργανο που εξελέγη στην πιο δύσκολη πολιτική περίοδο του κόμματος, με πάρα πολλά προβλήματα οργανωτικά, οικονομικά και με δυσκολία έκφρασης πολιτικών θέσεων καθώς και έλλειψης του απαιτούμενου ακροατηρίου. Όλα τα παραπάνω θα πρέπει σε πάρα πολύ σύντομο χρόνο να μπει το καθένα σε επίλυση. Για τον σχεδιασμό των πολιτικών πρωτοβουλιών θα πρέπει να έχεις και το απαραίτητο προσωπικό. Για αυτό η πρώτη κίνηση είναι η χαρτογράφηση του χώρου. Να δούμε ποιοι είμαστε, πόσοι είμαστε, που είναι αυτοί που φύγανε και γιατί φύγανε.

Θα ζητήσουμε από όλους να μας πουν τους λόγους χωρίς υπεκφυγές και χωρίς την δικαιολογία των σκληρών πολιτικών αποφάσεων της τελευταίας περιόδου.

Δεν μιλάω σε αυτήν την φάση για τους ψηφοφόρους. Μιλάω για τα στελέχη που έγιναν επώνυμα ελέω ΠΑ.ΣΟ.Κ. Μιλάω για τα στελέχη που ευνοήθηκαν, που μεγαλούργησαν κοινωνικά επαγγελματικά και οικονομικά.

Θα προσπαθήσουμε εκ των ένδο να λύσουμε το οικονομικό πρόβλημα για να μπορέσουμε να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας και να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε, θα πρέπει άμεσα να ανασυστήσουμε τους πυρήνες σε κάθε νησί για να μπορέσουν να αποτελέσουν το σημείο αναφοράς μας.

Στο πρόγραμμα είναι, μετά την συνάντηση που είχαμε προ 10 ημερών με όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη να γίνει συνάντηση με όλους τους αυτό-διοικητικούς του Δήμου και της Περιφέρειας.

Συνάντηση με διάφορους φορείς όπως είναι το εργατικό κέντρο, το Τεχνικό Επιμελητήριο, το Οικονομικό Επιμελητήριο, το ΕΒΕΔ, καθώς και διάφορα σωματεία εργαζομένων. Στο τέλος του Οκτώβρη θα γίνει μεγάλη συνέντευξη τύπου που θα καθορίζονται οι άξονες της πολιτικής δράσης του κόμματος.

Πολλά πρέπει  να γίνουν. Πίστη μου είναι ότι η κοινωνία περιμένει να ακούσει, να πιστέψει, να συμπορευθεί για άλλη μια φορά στην προσπάθεια για την δημιουργία της μεγάλης Δημοκρατικής παράταξης.

 

  1. Βλέπετε πρόωρες εκλογές;

ΑΠ. :   Όχι  δεν βλέπω εκλογές . Δεν υπάρχει λόγος σε αυτή την δύσκολη ώρα να μπούμε σε μια διαδικασία που δεν λύνει κανένα πρόβλημα του λαού. Δεν χρειάζονται εκλογές . Χρειάζεται  πνεύμα συνεργασίας και προτάσεις για άρση του αδιέξοδου.

 

 

                                                                                        ΡΟΔΟΣ 26/09/2013

 

                                                                                   ΤΙΜΟΘΕΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ

 

 

 

 

 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Η ΣΥΜΗ ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ. ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΟΥ ΦΑΡΜΑΚΙΔΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ Η Σύμη γεωπολιτικά...
Οχτώ το πρωί, σήμερα και το δημαρχείο της Ρόδου δείχνει την απόλυτη παρακμή που βιώνει το νησί εδώ...
Με φωτογραφίες εξαιρετικές, όπως πάντα,  ο Βασίλης Καυμένακης απεικονίζει δυστυχώς την...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...