ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Τη δημιουργία, λειτουργία, ενημέρωση και συντήρηση της Βάσης Δεδομένων Ενεργών Σεισμικών Ρηγμάτων της χώρας αναλαμβάνει η ΕΑΓΜΕ
- Ένα μεγάλο έργο, τη δημιουργία και λειτουργία της Εθνικής Βάσης Δεδομένων Ενεργών Σεισμικών Ρηγμάτων αναλαμβάνει η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ). Η δημιουργία αλλά και η συντήρηση της βάσης των δεδομένων για τα ενεργά σεισμικά ρήγματα από την ΕΑΓΜΕ, θα αποτελέσει σπουδαίο εργαλείο μελέτης για επιστήμονες και ενημέρωσης για τους πολίτες με στόχο την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου.
Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, διαθέτει το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό για τη λειτουργία και υποστήριξη αυτού του προγράμματος, το οποίο θα καλύψει το σύνολο της ελληνικής επικράτειας και θα συγκεντρώσει τα δεδομένα που προέρχονται και από άλλους ερευνητικούς φορείς και Πανεπιστήμια της χώρας.
Τη συγκεκριμένη απόφαση έλαβε η Μόνιμη Επιτροπή Σεισμοτεκτονικής του ΟΑΣΠ. Για το συντονισμό και συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων καθώς και για την άρτια επιστημονική εκτέλεση και παρουσίαση της συλλογικής προσπάθειας ορίσθηκε ολιγομελής επιστημονική επιτροπή αποτελούμενη από τους Δημήτρη Γαλανάκη (ΕΑΓΜΕ, o οποίος είναι συντονιστής της επιτροπής), Σπυρίδωνα Παυλίδη (καθηγητής ΑΠΘ), Αθανάσιο Γκανά (ερευνητής Ε.Α.Α), Ιωάννη Κουκουβέλα (καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών), Σπυρίδωνα Λαλεχό, (Δρ. γεωλόγος ΟΑΣΠ), Χαράλαμπος Κράνης (καθηγητής ΕΚΠΑ) και Δημήτριο Σακελλαρίου Δημήτριο (ερευνητής ΕΛΚΕΘΕ).
Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της ΕΑΓΜΕ το οποίο υλοποιείται από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικών και Τεχνολογικών Κινδύνων (ΔΦΥΤΕΚ).
Ήδη η ΕΑΓΜΕ υλοποιεί δύο έργα με κύριο αντικείμενο τα ενεργά σεισμικά ρήγματα της χώρας. Το πρώτο αφορά στην Επίδραση Ενεργών Ρηξιγενών Δομών σε Περιοχές με Βιομηχανική Δραστηριότητα και το δεύτερο στην Αναθεώρηση του Σεισμοτεκτονικού Χάρτη της Χώρας και στην Εναρμόνιση με Νέες Τεχνολογίες και Γεωβάσεις.
Η ΔΦΥΤΕΚ έχει ήδη υλοποιήσει μέρος των προβλεπόμενων εργασιών με ιδία μέσα με τα δεδομένα που προέρχονται αποκλειστικά από μελέτες και εργασίες της ΕΑΓΜΕ .