Την πλήρη απαγόρευση των εξαγωγών στα φάρμακα ζητά ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Ο Φ.Σ.Δ με υψηλό αίσθημα ευθύνης καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας, έδειξε υψηλά αντανακλαστικά και ανταποκρίθηκε στο ρόλο του σαν πυλώνας της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, περιορίζοντας στο ελάχιστο την ταλαιπωρία των ασθενών και λειτουργώντας ως σύμβουλος υγείας των πολιτών στις αυξημένες ανάγκες τους.

   Η διασπορά και η κατανομή των φαρμακείων τόσο στην επικράτεια όσο και σε επίπεδο νομού, η υπευθυνότητα και η επιστημονική κατάρτιση των φαρμακοποιών, συνετέλεσαν στο να απορροφηθούν όλοι οι κραδασμοί, με αποτέλεσμα η δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω.

  Παρόλο που όλα τα μέτρα που ελήφθησαν έτειναν στην βελτίωση της καθημερινότητας των ασθενών (άυλη συνταγογράφηση, μεγαλύτερη διάρκεια εκτέλεσης των συνταγών κ.λπ.) το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων που προϋπήρχε της κρίσης διογκώθηκε, αν και προβλέφθηκε η παροδική απαγόρευση των εξαγωγών (μέτρο που επανειλημμένα κρίθηκε αναποτελεσματικό).

  Αποτέλεσμα, να χαθούν από την αγορά απαραίτητα φάρμακα για την θεραπεία ευπαθών ομάδων με κίνδυνο για την ζωή τους και να επιβαρυνθεί το ήδη καταπονημένο σύστημα υγείας.

  Ο Φ.Σ.Δ. με συντονισμένες ενέργειες επισήμανε το πρόβλημα έγκαιρα αλλά υπήρξε αποποίηση και μετατόπιση ευθυνών από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (φαρμακαποθήκες, εταιρείες, ΕΟΦ, Υπουργείο Υγείας).

  Μεσούσης της κρίσης, που όλοι αντιλήφθηκαν την αξία της ανθρώπινης ζωής ανεξαρτήτου κόστους, προτείνουμε πρωτίστως την πλήρη κάλυψη των εγχώριων αναγκών με πλήρη απαγόρευση των εξαγωγών και κατάργηση των παράλογων απαιτήσεων των εταιρειών κατά την προμήθεια φαρμάκων.

   Ο Φ.Σ.Δ. είναι στην διάθεση κάθε υπερκείμενης αρχής για να συμβάλει στην λύση του προβλήματος αυτού.

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...