Την επαρκή στελέχωση του Λιμενικού Σώματος Μεγίστης ζητά επειγόντως ο δήμαρχος Νίκος Ασβέστης


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΙΣΤΗΣ
ΤΗΛ: 2246049269
FAX: 2246070671
ΘΕΜΑ: Επάνδρωση Λιμενικού Σώματος Μεγίστης.
Μέσα στα πλαίσια της τακτικής ενημέρωσης του Δημάρχου  Μεγίστης  για την εύρυθμη λειτουργία των τοπικών φορέων και των Δημόσιων Υπηρεσιών, παρουσιάστηκε μια επιεικώς τραγική και απαράδεκτη κατάσταση, την οποία βιώνει ο Λιμενικός Σταθμός Μεγίστης εδώ και μήνες δίχως καμία κίνηση από τους αρμόδιους φορείς για την επίλυση των πραγματικών προβλημάτων προσωπικού που αντιμετωπίζει και παρ’ όλες τις συνεχείς αναφορές και οχλήσεις. Μια Υπηρεσία, που κύριο καθήκον της είναι η προστασία της ακριτικής αυτής νήσου από τις διάφορες παραβατικές δραστηριότητες που δύνανται να λαμβάνουν χώρα στη θαλάσσια περιοχή του Καστελλόριζου, κυρίως όσον αφορά τη λαθρομετανάστευση, φαινόμενο το οποίο έχει ενταθεί από το Πάσχα του 2013 και λόγω των γεγονότων στη Συρία.
    Θα φαντάζονταν κανείς πως μια τόσο σημαντική Υπηρεσία θα ήταν επαρκώς στελεχωμένη ώστε να μπορεί να εκτελεί άψογα τα καθήκοντά της, τα οποία περιλαμβάνουν περιπολίες για τον έλεγχο της θαλάσσιας περιοχής και την αποτροπή φαινομένων λαθρομετανάστευσης καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας –ιδιαίτερα νυχτερινές ώρες-, λήψη μέτρων τάξης κατά τον κατάπλου των πλοίων εσωτερικής γραμμής, έλεγχο σκαφών αναψυχής και τουριστικών καθώς και ταυτοπροσωπία των επιβαινόντων, διοικητικές διεκπεραιώσεις και συναλλαγές με την τοπική κοινωνία και συνεχείς ενημερώσεις και αποστολή σημάτων προς τα ανώτερα κλιμάκια.
    Οι αρμόδιοι φορείς λοιπόν και το αρμόδιο Υπουργείο φαίνεται πως κρίνει επαρκές και σώφρον, πως όλες αυτές οι αρμοδιότητες μπορούν να εκτελούνται ομαλά και αποτελεσματικά από τα 7 (!) στελέχη που έχουν απομείνει στο Λιμενικό Σταθμό (εκ των οποίων το ένα θα βρίσκεται σε προβλεπόμενη άδεια), ήτοι ο Λιμενοσταθμάρχης – Α ‘Μηχανικός, 2 κυβερνήτες σκαφών, τρία  μέλη πληρώματος  -παράλληλα με τα καθήκοντα τους στο Λιμενικό Σταθμό- και ένας σε υπηρεσία γραφείου. Τα στελέχη έχουν αποδείξει όλο αυτό το διάστημα που υπηρετούν στο σώμα, πως η εκτέλεση του καθήκοντος είναι υψίστης σημασίας ιδιαίτερα στο εθνικά ευαίσθητο Καστελλόριζο. Έχουν ξεχάσει τι σημαίνει ημέρα ανάπαυσης, έχουν παραμελήσει πλήρως τις προσωπικές τους ανάγκες, προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για τις ανάγκες τις Υπηρεσίας. Συναντάται, πληρώματα που εκτελούσαν νυχτερινή περιπολία, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και το επόμενο πρωί είτε για μέτρα ασφαλείας είτε για οτιδήποτε προκύψει. Συναντάται το μοναδικό φαινόμενο, στελέχη του Σταθμού να εργάζονται κάθε μέρα σε νυχτερινές βάρδιες συνεχόμενα για… μήνες!
    Οι αναφορές του Λιμενοσταθμάρχη για ενίσχυση του Σταθμού με προσωπικό δεν έχουν βρει φαίνεται ευήκοα ώτα, αντιθέτως και προκλητικά παρατείνονται αποσπάσεις στελεχών που ανήκουν στο Λιμενικό Σταθμό Μεγίστης, αλλά υπηρετούν σε  άλλες  Λιμενικές Αρχές, θυμίζοντας πως οι «παραδοσιακές» τακτικές σχετικά με την αναδιανομή του ανθρώπινου δυναμικού καλά κρατούν…
    Παρότι τα στελέχη έχουν εξουθενωθεί από όλη αυτή την κατάσταση και τιμώντας το εθνόσημο που φέρουν στη στολή τους, έχουν καταφέρει, μόνο κατά το μήνα Μάρτιο, να αποτρέψουν 5 περιπτώσεις λαθραίας μετανάστευσης 80 ατόμων συνολικά,  καθώς και να προβούν στη σύλληψη Τούρκου διακινητή, κάτι που αποτέλεσε τεράστια επιτυχία –ιδιαίτερα, αναλογιζόμενοι υπό ποιες συνθήκες λειτουργεί ο Σταθμός- , κάτι που πιστώνεται αποκλειστικά στις προσπάθειες και την υπεράνθρωπη ετοιμότητα των στελεχών του Λιμενικού Σταθμού Μεγίστης, υπό την καθοδήγηση και αρωγή του Προϊσταμένου του Σταθμού. Παρόλα αυτά, κατά το έτος 2014, εισήλθαν 48 παράνομοι μετανάστες.
    Εγκαλούμε και καλούμε το αρμόδιο Υπουργείο να στρέψει την προσοχή του επιτέλους και επί του πρακτέου προς το Λιμενικό Σταθμό Μεγίστης ενισχύοντάς το άμεσα με επαρκές προσωπικό, ούτως ώστε επιτέλους να λειτουργήσει εύρυθμα και ομαλά και για την Υπηρεσία, αλλά και για τα στελέχη τα ίδια… Δεν μπορεί να μη γίνεται αντιληπτό πως τα στελέχη εκτελούν τα καθήκοντά τους πολύ μακριά από τον τόπο τους, με ένα πενιχρό μισθό, δίχως κανένα κίνητρο, δίχως επαρκή ανάπαυση, δίχως στήριξη από τα ανώτερα κλιμάκια, θέτοντας τον εαυτό τους σε κίνδυνο - εκτελώντας 24ωρες βάρδιες στο Σταθμό και παρέχοντας τις υπηρεσίες τους κατά περιπτώσεις ακόμα και κατά την επόμενη ημέρα ανάπαυσής τους, εκτελώντας νυχτερινές βάρδιες 30 μέρες το μήνα και υπερβαίνοντας ακόμα και του «δικαιώματός» τους να νοσήσουν.
    Αναρωτιόμαστε, αν το αρμόδιο Υπουργείο διατίθεται να επιτρέψει να συνεχίζεται αυτή η απαράδεκτη κατάσταση ακόμα και κατά την έναρξη της θερινής περιόδου (τέλη Απριλίου), αγνοώντας τις ανάγκες του προσωπικού, παρ’ όλες τις συνεχείς οχλήσεις από τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας. Ποιος θα προβαίνει σε ελέγχους των εκατοντάδων σκαφών αναψυχής κατά τη θερινή περίοδο? Ποιος θα εκτελεί περιπολίες κάθε βράδυ, έχοντας υπηρεσιακή ετοιμότητα και ξεκούραση? Ποιος κυβερνήτης σκάφους μπορεί να είναι σε άψογη σωματική και ψυχολογική κατάσταση, όταν κάθε μέρα ή μέρα παρά μέρα πλέει για ώρες στη θάλασσα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας? Ποιος θα αναλαμβάνει να ενημερώνει με άπειρα τηλέφωνα και φαξ εκείνους, που αφήνουν ουσιαστικά εκτεθειμένη την Υπηρεσία? Ποιοι και πόσοι θα λαμβάνουν μέτρα τάξης κατά τον κατάπλου των πλοίων εσωτερικής γραμμής, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο, όταν ο κίνδυνος σοβαρού ατυχήματος είναι πολύ μεγάλος λόγω της μεγάλης κίνησης επιβατών/τουριστών και ΙΧ/φορτηγών σε συνδυασμό με το μικρό λιμένα προσέγγισης? Ποιοι θα ενισχύσουν το έργο της Αστυνομίας όσον αφορά στη χορήγηση visa τουριστών προερχόμενων από τρίτες χώρες, πολιτική η οποία ορθώς αποφασίστηκε ενισχύοντας σε σημαντικότατο βαθμό την οικονομική δραστηριότητα του νησιού?
    Κύριοι αρμόδιοι φορείς, είστε εκτεθειμένοι μπροστά σε ένα σημαντικό πρόβλημα. Η συμπεριφορά σας προς το Λιμενικό Σταθμό ενός νησιού που βάλλεται πλέον από συχνές απόπειρες λαθραίας μετανάστευσης, δεν προσιδιάζει σε συμπεριφορά φορέων που νοιάζονται για το αξιόμαχο του προσωπικού τους, αλλά και για τις προσωπικές του ανάγκες και δικαιώματα. Εν όψει μάλιστα της θερινής περιόδου, το νησί κινδυνεύει να εκτεθεί ανεπανόρθωτα λόγω της μεγάλης τουριστικής κίνησης και της εικόνας χάους που είναι βέβαιο πως θα επικρατεί σε κάθε άφιξη πλοίου εσωτερικής γραμμής. Πρέπει πρώτα να συμβεί κάποιο ατύχημα, προκειμένου να προβείτε σε κινήσεις ενίσχυσης του Λιμεναρχείου με ανθρώπινο δυναμικό, όπως έγινε και προ ολίγων μηνών όταν χάθηκε πρώτα μια ψυχή ενός συντοπίτη μας, προκειμένου να κινηθεί ο Υπουργός Υγείας για την τοποθέτηση ιατρού στο Δημοτικό Ιατρείο?  
    Ευελπιστούμε το αρμόδιο Υπουργείο να πράξει τα δέοντα εγκαίρως και προτού συμβεί οποιοδήποτε δυσάρεστο συμβάν, που θα εκθέσει και την τοπική Λιμενική Υπηρεσία, αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δυσφημίζοντας τη χώρα μας στους χιλιάδες τουριστών που επισκέπτονται το νησί μας και ειδικότερα τη Δωδεκάνησο, όπου και προβλέπεται να υπάρξει αυξημένη τουριστική κίνηση αυτό το έτος.
    Οι αρμόδιες Υπηρεσίες πρέπει να υπηρετούν τον πολίτη και να διατηρούν σε ετοιμότητα τα υφιστάμενα κλιμάκιά του, ιδιαίτερα τέτοιας σημαντικότητας, προστατεύοντας τα στελέχη του και όχι αδιαφορώντας για αυτά. Πρέπει να προλαμβάνονται καταστάσεις και όχι να κινούμαστε κατόπιν τραγικών συμβάντων και αφού πρώτα έχει εκτεθεί, ιδιαίτερα σε ευαίσθητες περιοχές όπως αυτή του Καστελλόριζου…

                                    Μετά  τιμής ,
                                                                                                       ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΕΓΙΣΤΗΣ
                                                                                                        ΑΣΒΕΣΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...