Τζένη Φάκκα: Περάσαμε και μπονάτσες και φουρτούνες...

Η Τζένη Φάκκα-Βασιλαράκη, πρόεδρος στην Φυτώριο Α.Ε τηςς περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου παραχωρεί συνέντευξη στη Γνώμη και χαρακτηρίζει το «ταξίδι» στο Νότιο Αιγαίο τα τελευταίο τρία χρόνια με την παράταξη Μαχαιρίδη «όμορφο με μπονάτσες και φουρτούνες» που σε λίγο ολοκληρώνεται για την ίδια αφού προσωπικοί λόγοι δεν της επιτρέπουν να συνεχίσει. «Υπάρχουν πολλές υποχρεώσεις και εγώ δεν θέλω να είμαι θεατής. Θα είμαι μέλος αυτής της παράταξης την οποία και θα στηρίξω και σε αυτή την εκλογική διαδικασία γιατί εκτιμώ την σημαντική προσφορά της στον τόπο μας και εκτιμώ ότι η συνέχειά της κρίνεται απαραίτητη».

Η κ. Φάκκα μιλά για την εμπειρία της τόσο στον Πολιτιστικό τομέα, πρώτα στη Νομαρχία και μετά στην περιφέρεια αλλά και για την θητεία της στην Φυτωριο Α.Ε. Η πιο δυνατή στιγμή της όπως λέει η ίδια ήταν όταν πήρε στα χέρια της την έγκριση της προγραμματικής σύμβασης από τον επίτροπο του ελεγκτικού συνεδρίου. « Αυτή η έγκριση σημαίνει την βιωσιμότητας της εταιρείας μας καθώς στα ταμεία μας θα υπάρχουν 340.000 € ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί το έργο μας».

Αναφέρεται στην δράση της Φυτώριο Α.Ε που δεν είναι καθόλου ασήμαντη…  «Παράγει 250.000 δασικά, καλλωπιστικά και μελισσοκομικά φυτά, διαθέτει συνεργείο που συντηρεί τις Επαρχιακές Οδούς και παρεμβαίνει σε έντονα καιρικά φαινόμενα και έχει υπο την ευθύνη της το σφαγείο».

Ενημερώνει για τον βοτανικό κήπο που φαίνεται ότι είναι κοντά η υλοποίηση του: «Η κατασκευή του βοτανικού κήπου βρίσκεται στην διαδικασία αποπεράτωσης των σχεδίων από τις Τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας και την δημοπράτησή τους ούτως ώστε πολύ γρήγορα να αρχίσει η κατασκευή του».

Πλέκει, τέλος το εγκώμιο στον Γιάννη Μαχαιρίδη στον οποίο αποδίδει την πολιτική της «αυτοπεποίθηση» και αναγνωρισιμότητα. «Με εμπιστεύθηκε ενώ ήξερε πως δεν γνώριζα καλά καλά τι σημαίνει πολιτική και πολιτικός. Πάντα δίπλα μου, στήριζε τις αποφάσεις μου και πάντα με προέτρεπε. Αισθάνομαι τυχερή και υπερήφανη γιατί είμαι μέλος αυτής της παράταξης και ευχαριστώ τον επικεφαλή της τον κύριο Γιάννη Μαχαιρίδη για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε».

 

 

  1. Να ξεκινήσω απο τη διαδρομή των 3 ετών στην αιρετή περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Πως ήταν;

Ήταν ένα όμορφο ταξίδι στο Νότιο Αιγαίο με όσα μπορεί να έχει ένα ταξίδι στη πορεία του με μπονάτσες, φουρτούνες και όμορφα λιμάνια.. Ανταλλαγή εμπειριών αλλά και πολλές δυσκολίες όπως συμβαίνει πάντα σε όλα τα πρώτα ταξίδια και σε κάθε νέα αρχή. Με την συνεργασία και την υποστήριξη των συνεργατών μου και εργαζομένων στην αιρετή Περιφέρεια  κατάφερα να ξεπεράσω όλες τις δυσκολίες έχοντας επίσης και την υποστήριξη και κατανόηση της οικογένειας μου. Τελειώνοντας αυτό το ταξίδι θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου την οικογένεια μου (τον σύζυγο μου, τα παιδιά μου τη μητέρα μου, την αδερφή μου) αλλά και τους συμπατριώτες μου σε όλο το Νότιο Αιγαίο για την υποστήριξή και την αγάπη τους ! 

  1.  Από τα Πολιτιστικά της Περιφέρειας στη Φυτώριον Α.Ε...Πόσο εύκολη ήταν αυτή η "μετάβαση";

Ήταν μια πρόκληση για μένα η μετάβαση μου στην Φυτώριο ΑΕ. Εντελώς  διαφορετικοί οι στόχοι, νέοι συνεργάτες αλλά και καινούργια ενδιαφέροντα. Έχεις να κάνεις με ένα νέο κόσμο εντελώς διαφορετικό από τον καλλιτεχνικό αλλά εξίσου δημιουργικό. Από τη μία με την φύση και το περιβάλλον και απ΄την άλλη με το σφαγείο και το εργατικό δυναμικό.  Μετά από τόσες καταστροφές που έχει υποστεί ο τόπος μας είτε από πυρκαγιές είτε από πλημύρες, νιώθουμε ότι προσφέρουμε περισσότερο από ποτέ στο νησί μας με άμεσες παρεμβάσεις όπου υπάρχει ανάγκη για βοήθεια χωρίς να ψάχνουμε αν είναι υποχρέωση δική μας ή άλλου φορέα. Ακόμη και με την παραγωγή δέντρων και φυτών συμβάλλουμε στην αναδάσωση με τις δενδροφυτεύσεις που διοργανώνει η Περιφέρεια όπου υπάρχει ανάγκη σε όλο το Ν.Αιγαίο. Επίσης με την λειτουργία των σφαγείων προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους κτηνοτρόφους διατηρώντας  τις τιμές χαμηλά, αλλά και να δίνουμε στη ντόπια αγορά υγιή κρέατα αφού τα σφαγεία εποπτεύονται από την Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περ. Νοτίου Αιγαίου η οποία διενεργεί αυστηρούς ελέγχους στα σφάγια.

 

  1. Να σταθούμε στην Φυτώριο Α.Ε. Δώστε μας μια εικόνα για τη 
    δραστηριότητα της...

       Το Περιφερειακό φυτώριο διακρίνεται σε τρείς τομείς:

Ο πρώτος τομέας είναι το Θερμοκήπιο το οποίο έχει την ευθύνη για την παραγωγή 250.000 δασικών , καλλωπιστικών ,κτηνοτροφικών  και μελισσοκομικών φυτών, τα οποία και χορηγεί σε συλλόγους, φορείς, σχολεία ,στρατόπεδα και σε Δήμους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Μ’ αυτό τον τρόπο στηρίζει  την προστασία και βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος, την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας  και της μελισσοκομίας στο Νότιο Αιγαίο.

Διοργανώνει και συμμετέχει σε ενημερώσεις –εκπαιδεύσεις για θέματα περιβάλλοντος και δενδροφυτεύσεις ακόμη και σε δημοτικά σχολεία και παιδικούς σταθμούς.

Τέλος  η δημιουργία αποδεικτικών καλλιεργειών αρωματικών , φαρμακευτικών φυτών και νέων ειδών και ποικιλιών όπως τροπικά ,υποτροπικά και υπερτροφών (SUPER FOODS) ιπποφαές, ρόδι ,μπλουμπέρρι, γκοτζιμπέρρι, κ.λ.π. για την ανάπτυξη της γεωργικής παραγωγής ,την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και την  αύξηση της αποδοτικότητας, σύμφωνα και με τις υποδείξεις του υπουργείου Αγροτικής Οικονομίας είναι στα πρωταρχικά σχέδια της Φυτώριο Α.Ε. για το 2014.

     Ο δεύτερος τομέας είναι το συνεργείο της φυτώριο, το οποίο είναι πάντα παρών  και προσφέρει μεγάλη βοήθεια στην Περιφέρεια Νοτ. Αιγαίου  για την συντήρηση και τον καθαρισμό των Επαρχιακών οδών ,στην άμεση κινητοποίηση  σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και έντονων καιρικών φαινομένων.

      Ο τρίτος τομέας της φυτώριο αποτελείται από τα Σφαγεία της      Ρόδου που παρόλη την έλλειψη προσωπικού και τις αυξημένες απαιτήσεις για την διασφάλιση της Δημόσιας υγείας και την μέγιστη ποιότητα , λειτούργησε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα  και για μία χρονιά ακόμη συνετέλεσε στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στο νησί της Ρόδου αλλά και των νησιών  της Δωδεκανήσου εξυπηρετώντας τους παραγωγούς με την παράλληλη λειτουργία των σφαγείων στην Δ.Κ. Έμπωνας στις περιόδους αιχμής(Πάσχα κ.λ.π.)

 

 4. Με τον Βοτανικό κήπο που είναι στα σχέδια της περιφέρειας που βρισκόμαστε;

Η κατασκευή του βοτανικού κήπου βρίσκεται στην διαδικασία αποπεράτωσης των σχεδίων από τις Τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας και την δημοπράτησή τους ούτως ώστε πολύ γρήγορα να αρχίσει η κατασκευή του.

Πραγματοποιήθηκε η έγκριση δημοπράτησης του έργου «Αποκατάσταση τριών Θερμοκηπίων πετρόκτιστων στο Περιφερειακό φυτώριο»- τα οποία εντάσσονται στον βοτανικό κήπο- στο πρόγραμμα LEADER μέσω της ΑΝ.ΔΩ ΑΕ  για την διατήρηση ,αποκατάσταση και αναβάθμιση πολιτισμικών χαρακτηριστικών της Αγροτικής Υπαίθρου ,τα οποία είχαν παραγωγική δραστηριότητα μόνο κατά το παρελθόν και ενισχύονται ώστε να καταστούν επισκέψιμα και ενδεικτικά του τύπου και του τρόπου λειτουργίας τους.

Συμμετοχή  του υπό κατασκευή Βοτανικού Κήπου στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα INTERREG IV (Hybrid Parks)για την ανάπτυξη της διασύνδεσης των βοτανικών κήπων της Ευρώπης λαμβάνοντας μέρος  στα συνέδρια και στις ομάδες εργασίας  σε διάφορες Ευρωπαϊκές πόλεις.

5. Μαθαίνουμε οτι δεν θα είστε ξανά υποψήφια στις προσεχείς  περιφερειακές εκλογές... Ποιοι είναι οι λόγοι που σας οδηγούν σε αυτή την απόφαση;

 Είναι πολλοί οι λόγοι που με οδηγούν στην απόφαση να μην είμαι ξανά στα πολιτικά δρώμενα του τόπου μας. Κυρίως είναι προσωπικοί και οικογενειακοί οι λόγοι που με εμποδίζουν. Είναι πολλές οι υποχρεώσεις αυτό το χρονικό διάστημα και εκτιμώ ότι δεν θα έχω τον χρόνο να υπηρετήσω σωστά τον σκοπό για τον οποίο εκλέγομαι. Δεν θέλω να είμαι απλώς θεατής και να μετέχω μόνο στα συμβούλια. Έχω μάθει να δουλεύω, να συμμετέχω στη δημιουργία και όχι μόνο να παρακολουθώ και απλά να ψηφίζω. Ίσως να μου δοθεί ξανά η ευκαιρία κάποια στιγμή να νιώσω πάλι αυτή την χαρά της δημιουργικότητας και  της κατάκτησης. Φυσικά εξακολουθώ να είμαι μέλος αυτής της παράταξης την οποία και θα στηρίξω και σε αυτή την εκλογική διαδικασία γιατί εκτιμώ την σημαντική προσφορά της στον τόπο μας και εκτιμώ ότι η συνέχειά της κρίνεται απαραίτητη.

 6. Θα θέλαμε να μας περιγράψετε την πιο "δυνατή" στιγμή σας αυτά τα τρία χρόνια...

Οι δυνατές-έντονες στιγμές στην πολιτική είναι πολλές και καλές και κακές. Αν πρέπει να ξεχωρίσω κάποια, θα ήταν η στιγμή που άλλαξα μετερίζι. Έχοντας έξι χρόνια στον Πολιτισμό (τα τέσσερα στην προηγούμενη τετραετία) πραγματικά ήταν σαν να άλλαζα ζωή. Επίσης όταν πριν μερικές μέρες κατάφερα να πάρω στα χέρα μου την έγκριση της προγραμματικής σύμβασης από τον επίτροπο του ελεγκτικού συνεδρίου (μετά από πολύ κόπο και γραφειοκρατία). Αυτή η έγκριση με απλά λόγια σημαίνει την βιωσιμότητας της εταιρείας μας καθώς στα ταμεία μας θα υπάρχουν 340.000 € ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί το έργο μας.

. 7. Πως ήταν αλήθεια η συνεργασία σας με τον Μαχαιρίδη;

Καταρχήν του οφείλω την πολιτική μου «αυτοπεποίθηση» και αναγνωρισιμότητα. Με εμπιστεύθηκε ενώ ήξερε πως δεν γνώριζα καλά καλά τι σημαίνει πολιτική και πολιτικός. Πάντα δίπλα μου, στήριζε τις αποφάσεις μου και πάντα με προέτρεπε. Με άφηνε να λειτουργώ με ανεξαρτησία χωρίς παρεμβάσεις και υποδείξεις και αυτό ταίριαζε με το χαρακτήρα μου και με έκανε να λειτουργώ πιο υπεύθυνα και προσεκτικά γιατί έπρεπε να δικαιώσω την επιλογή του στο πρόσωπό μου. Αυτό που έντονα θυμάμαι είναι οι ΄διαφωνία΄ μας πριν από κάθε πολιτιστική εκδήλωση για την επιμονή του να προλογίζω ως αρμόδια πολιτιστικών θεμάτων κάτι που πάντα ήθελα να αποφεύγω! Δίνει πάντα βήμα στους συνεργάτες του γιατί θέλει να προβάλει το έργο τους και όχι να προβάλλεται ο ίδιος μέσα από αυτό, κάτι που τον τιμά σαν άνθρωπό και σαν πολιτικό. Αισθάνομαι τυχερή και υπερήφανη γιατί είμαι μέλος αυτής της παράταξης και ευχαριστώ τον επικεφαλή της τον κύριο Γιάννη Μαχαιρίδη για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε.

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...