Τελετή Παράδοσης 2 Σταθμών Ζωής στην Κοινότητα Καλυθιών Ρόδου

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Πρόεδρο της Κοινότητας κ. Παναγιώτη Αντωνά αλλά και όλα τα μέλη της, καθώς επίσης τους πολιτιστικούς Συλλόγους και τους Παλαίμαχους της ποδοσφαιρικής ομάδας των Καλυθιών για την εμπιστοσύνη και την Αγάπη τους απέναντι στους Διασώστες Ρόδου.

 
Η παράδοση αλλά και η αυριανή τοποθέτηση των 2 Σταθμών Ζωής επιλέχθηκε συμβολικά.

 

Παραμονή και Ανήμερα μίας σημαντικής εορτής τόσο για την Κοινότητα των Καλυθιών, όσο και για το νησί της Ρόδου αλλά και της Ορθοδοξίας.

 

Με την βοήθεια του Τιμίου Σταυρού αντλούμε δύναμη και χάρη για να βαδίσουμε πάνω στον δρόμο της Αγάπης. 

 

Η τοποθέτηση και χρήση Απινιδωτών αλλά και η εκμάθηση Πρώτων Βοηθειών αυτό ακριβώς σημαίνει: Αγάπη.

Αγάπη πρώτα για τον εαυτό μας αλλά ακόμη περισσότερο για τον συνάνθρωπό μας.

 

' Η φιλοσοφία της παροχής βοήθειας στον πάσχοντα, ανέκαθεν αποτελούσε σύνθεση πνευματικών, ηθικών, ανθρωπιστικών, και κοινωνικών αξιών. Κατά την παροχή βοήθειας μεταβιβάζεται γνήσιο ενδιαφέρον, σεβασμός και φροντίδα προς τον πάσχοντα, ως μοναδικού προσώπου. ''

    Το Μέγεθος Του Προβλήματος

O αριθμός των ατόμων που καταλήγουν κάθε χρόνο από αιφνίδια καρδιακή ανακοπή είναι περίπου ισοδύναμος με τον αντίστοιχο αριθμό των ατόμων που πεθαίνουν από νόσο Alzheimer, επιθέσεις με πυροβόλα όπλα, καρκίνο του μαστού, καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, καρκίνο του παχέος εντέρου, διαβήτη, HIV, πυρκαγιές, τροχαία ατυχήματα, καρκίνο του προστάτη και αυτοκτονίες μαζί και...

...Συμβαίνει κάθε 45 δευτερόλεπτα

Είναι σημαντικό όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι το κυριότερο βήμα για να σωθεί μία ανθρώπινη ζωή κατά τη διάρκεια μίας Καρδιακής Ανακοπής είναι η παροχή Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης και χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή από τους παρευρισκόμενους. Το ποσοστό ανάνηψης ενός ασθενούς τότε είναι πάνω από 60%.

 

Γιατί έχει τεράστια σημασία η τοποθέτηση Απινιδωτή και η εκμάθηση Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης στα σχολεία

 

Για να αυξηθεί η συχνότητα εφαρμογής της ΚΑΡΠΑ από παρευρισκόμενους πολίτες, θα πρέπει να εκπαιδευτούν οι μαθητές στα σχολεία. Εκπαιδεύοντας τους μαθητές αυξάνεται ο αριθμός των μελών στην κοινότητα που γνωρίζουν ΚΑΡΠΑ, ενώ παράλληλα καλλιεργείται το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης και αλτρουισμού από νεαρή ηλικία και αυξάνεται το αίσθημα ασφάλειας στην τοπική κοινωνία. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με πρόσφατη σύστασή του, προτείνει την εκπαίδευση των μαθητών στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, από την ηλικία 12 ετών ή και νωρίτερα, για 2 ώρες το χρόνο, σ' όλο τον κόσμο.

Με την εκπαίδευση στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση οι μαθητές μαθαίνουν τις ζωτικής σημασίας δεξιότητες ώστε να είναι έτοιμοι, πρόθυμοι και ικανοί να δράσουν άμεσα, όταν παρουσιαστεί ανάγκη. 

Με το να διδάσκονται την αναζωογόνηση τα παιδιά μαθαίνουν να βοηθούν τους άλλους και αναπτύσσουν το αίσθημα της αλληλεγγύης, του αλτρουισμού και της κοινωνικής ευθύνης. Από τους μαθητές ενημερώνονται οι οικογένειές τους, το συγγενικό και το ευρύτερο περιβάλλον. 

Σε ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα δεν θα έπρεπε να λείπει το μάθημα των πρώτων βοηθειών από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμη κάτι επισήμως. 

Οι μαθητές του Γυμνάσιου Καλυθιών μαζί με τον Σύλλογο Γονέων έγραψαν ιστορία και σε μερικά χρόνια που οι Απινιδωτές θα βρίσκονται παντού, θα μνημονεύονται ως πρωτοπόροι. Σίγουρα, αν δεν είναι το πρώτο Σχολείο που τοποθέτησε Απινιδωτή στην Ελλάδα, είναι μέσα στα πρώτα, μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού Σχολεία..

Ευχόμαστε το παράδειγμα του Γυμνασίου Καλυθιών, της κ. Μάνθας Ζιώγου, του Συλλόγου Αργυροχρυσοχόων Ρόδου, του κ. Ιωάννη Χατζηκέλη, του κ. Τάκη Ζησάκη, της Κοινότητας Μαριτσών, του κ. Κωνσταντίνου Ζώη να βρει μιμητές στην ευρύτερη κοινωνία του νησιού.

Οι Διασώστες Ρόδου σας προσκαλούμε να ενωθείτε μαζί μας σε αυτό το ΚΙΝΗΜΑ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ που ως στόχο έχει να εμπνεύσει και να μυήσει τους νέους στον εθελοντισμό μέσω κοινωνικών δράσεων. 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  Ψευδείς χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Αλεξάνδρου Κολιαδη, ο  πρόεδρος του Γ´...
Την έλλειψη νεφρολόγου και κέντρου αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο της Καρπάθου επισημαίνει σε επιστολή...
Γνωρίζουμε τι έγινε στις δημοτικές εκλογές στο δήμο Ρόδου και πως βγήκε το αποτέλεσμα αλλά τώρα στο...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...