ΤΕΕ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ: “Η ύδρευση και η αποχέτευση είναι ανθρώπινο δικαίωμα! Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, όχι εμπόρευμα!”

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΤΜΗΜΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ Μητροπόλεως 4, Ρόδος 85100. Τηλ.22410-35656, 30606 Fax 22410-22462 Email tee_rod@tee.gr Ρόδος, 20 Ιουνίου 2013

“Η ύδρευση και η αποχέτευση είναι ανθρώπινο δικαίωμα! Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, όχι εμπόρευμα!”.

Η Δ.Ε. του ΤΕΕ τμ. Δωδεκανήσου αποφάσισε την υποστήριξη της «Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών» με θέμα: «Η ύδρευση και η αποχέτευση είναι ανθρώπινο δικαίωμα! Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, όχι εμπόρευμα!».

Οι “Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες Πολιτών” είναι νέος πανευρωπαϊκός θεσμός που έχει ως στόχο την άμεση συλλογική συμβολή των ευρωπαίων πολιτών στο νομοθετικό έργο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προβλέπει την συγκέντρωση ηλεκτρονικών υπογραφών για κάθε «πρωτοβουλία» η οποία και υλοποιείται με νομοθετικές ενέργειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εφόσον συγκεντρωθεί το ελάχιστο πλήθος υπογραφών που προβλέπεται, 1.000.000 υπογραφές από 7 τουλάχιστον χώρες.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία με θέμα: “Η ύδρευση και η αποχέτευση είναι ανθρώπινο δικαίωμα! Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, όχι εμπόρευμα!” θεσπίζει το ανθρώπινο δικαίωμα πρόσβασης σε ύδρευση και αποχέτευση, το οποίο είναι αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ και προωθεί την παροχή ύδρευσης και αποχέτευσης ως απαραίτητων δημόσιων υπηρεσιών για όλους.

Θα υποχρεώνει τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών να εξασφαλίζουν και να παρέχουν σε όλους τους πολίτες τους πρόσβαση σε επαρκή ποσότητα καθαρού πόσιμου νερού και σε δίκτυο αποχέτευσης.

Η υδροδότηση και η διαχείριση των υδάτινων πόρων θα αψηφούν τους «κανόνες της ελεύθερης αγοράς» και θα απαγορεύεται η απελευθέρωση της αγοράς των υπηρεσιών ύδρευσης προκειμένου να έχουν όλοι οι πολίτες πρόσβαση σε ύδρευση και αποχέτευση.

Στην παρούσα συγκυρία τόσο στην χώρα μας, όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει δραστική μείωση στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών, δημιουργώντας στρατιές ανέργων που δεν έχουν τους απαραίτητους πόρους για να συντηρηθούν, πόσο μάλλον να καταβάλλουν υψηλό τίμημα για την χρήση του νερού.

Καθίσταται λοιπόν επιτακτική ανάγκη η εκμετάλλευση και διάθεση των υδάτινων πόρων να γίνεται με δημόσιο έλεγχο και σχεδιασμό σε κάθε κράτος, με βασικό κριτήριο ότι το νερό είναι αγαθό απαραίτητο για την επιβίωση των πολιτών και όχι καταναλωτικό αγαθό που διέπεται από τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς.

Υπάρχουν παραδείγματα παραχώρησης μονοπωλιακών τομέων όπως η ύδρευση, η αποχέτευση και η ηλεκτροδότηση στην ιδιωτική πρωτοβουλία, χωρίς κρατικό σχεδιασμό και έλεγχο που έχουν δώσει αρνητικά αποτελέσματα για τις κοινωνίες των πολιτών ακόμα και σε αναπτυγμένες χώρες (ΗΠΑ – Ευρώπη), όπως υπερβολικές τιμές χρέωσης της υποδομής και της κατανάλωσης, χαμηλότερης ποιότητας αγαθά, απουσία εφεδρείας και αμφίβολη ευστάθεια λειτουργίας των δικτύων υποδομής.

Συμπληρωματικά επισημαίνουμε ότι θεσμός της «Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών» ενθαρρύνει την ενεργοποίηση των ευρωπαίων πολιτών, την άμεση συμμετοχή στους θεσμούς, την αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών για αξιοπρεπή επιβίωση, την ορθολογική και ισόρροπη ανάπτυξη και προάγει την Ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι παραπάνω πρωτοβουλίες στην σημερινή συγκυρία που βρίσκεται η χώρα μας και έχει ανάγκη την Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αποκτούν ιδιαίτερη σημασία και πρέπει να αγκαλιασθεί από όλη την ελληνική κοινωνία.

Καλούμε τα μέλη μας, όλους τους τοπικούς φορείς και κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη να συμμετάσχει ενεργά σ’ αυτήν την πρωτοβουλία.

Παραθέτουμε ηλεκτρονικούς συνδέσμους α) για ενημέρωση και β) για συμμετοχή στην «πρωτοβουλία» :

http://ec.europa.eu/citizens-initiative/public/initiatives/ongoing/details/2012/000003

https://signature.right2water.eu/oct-web-public/signup.do

Για την Δ.Ε. ΤΕΕ Τμ. Δωδεκανήσου

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΙΑΚΩΒΟΣ ΓΡΥΛΛΗΣ

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...