Τα σχολεία άνοιξαν για τη νέα σχολική χρονιά και χιλιάδες μαθητές επέστρεψαν  στα θρανία τους

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Τα σχολεία άνοιξαν για τη νέα σχολική χρονιά και χιλιάδες μαθητές επέστρεψαν  στα θρανία τους.

- Μια διαφορετική σχολική χρονιά ξεκινά φέτος  με νέα δεδομένα. Οι γονείς μαζί με τα παιδιά  θα ρθουν αντιμέτωποι με τα νέα δεδομένα. Όμως  η αγάπη και η έννοια για τα παιδιά,  βάζει στην άκρη κάθε δυσκολία στα νέα δεδομένα.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ-Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας, εύχεται στα παιδιά, στους γονείς, στους δασκάλους και στους καθηγητές Καλή εκπαιδευτική χρονιά με δύναμη στην αντιμετώπιση των νέων δεδομένων και με ασφαλείς μετακινήσεις.. γιατί οι μετακινήσεις στο δρόμο ακολουθούν τους δικούς τους κανόνες και δεν αλλάζουν ανεξάρτητα των νέων δεδομένων.

Αγαπητοί  γονείς, διδάξετε από νωρίς στα παιδιά σας την αξία της  οδικής ασφάλειας και την υπεύθυνη οδήγηση!

Τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία μαθαίνουν από τους γονείς τους για την οδική ασφάλεια και την υπεύθυνη οδήγηση και ως αυριανοί οδηγοί θα είναι πολύ ευαισθητοποιημένοι. Τα παιδιά αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου και πολύ εύκολα μπορεί να γίνουν θύμα τροχαίου δυστυχήματος λόγω των φυσικών αδυναμιών τους (χαμηλό ανάστημα, περιορισμένο οπτικό πεδίο, παρορμητικότητα, άγνοια κ.λπ.) και παράλληλα, λόγω της μη τήρησης των κανόνων οδικής κυκλοφορίας από τους ενήλικες.

Οι  γονείς  μπορούν  να αξιοποιήσουν  κάθε  ευκαιρία  για  να  εξασκηθούν  με  το  παιδί  τους  στους  Κανόνες  Οδικής Ασφάλειας. Η διαδρομή  από  το  σπίτι  προς  στο  σχολείο  αποτελεί  μια σημαντική  μαθησιακή  εμπειρία  και  ένα  μάθημα  κυκλοφοριακής  αγωγής.

Μέσω  αυτής  της καθημερινής πρακτικής τα παιδιά εξοικειώνονται με το οδικό περιβάλλον, μαθαίνουν τη σημασία των  σημάτων  που  ορίζουν  την  κυκλοφορία,    μαθαίνουν  να  σέβονται  τους  άλλες  χρήστες  του δρόμου  και  παράλληλα  εμπλουτίζεται    ο  κόσμος  των  εμπειριών  τους. 

Αγαπητοί γονείς να θυμάστε  ότι:

Η  συμπεριφορά  σας  αποτελεί  πρότυπο  για  τα  παιδιά  σας,  γιατί  βλέπουν,  ακούν  και μιμούνται.  Συμπεριφερθείτε  με  ευγένεια  και  υπομονή  είτε  ως  πεζοί  είτε  ως  οδηγοί  για  να κάνουν   και   τα   παιδιά   σας   το   ίδιο.   Μπορείτε   να   γίνετε   οι καλύτεροι   δάσκαλοι κυκλοφοριακής αγωγής!!!

Συνοδεύστε τα παιδιά στο σχολείο τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 12 ετών. Ενθαρρύνετέ τα να παρατηρούν τα οχήματα, τη σήμανση και να στέκονται πάντα σε ασφαλές σημείο στο πεζοδρόμιο.  Τα  μικρότερα  παιδιά  μπορεί  να  δυσκολεύονται  να  διασχίσουν  το  δρόμο  με ασφάλεια. Κρατάτε τα από το χέρι και δείξτε τους.

Μην περιμένετε να γίνουν τα παιδιά σας έφηβοι για να τα ενημερώσετε σχετικά με την ασφαλή οδήγηση και τους κινδύνους από τους  χρήστες του δρόμου.

Μη  ξεχάσετε  ότι η ανατροφή που θα δώσετε στα παιδιά σας σε θέματα οδικής ασφάλειας και υπεύθυνης οδήγησης είναι ο θεμέλιος λίθος της πρόληψης και της μείωσης των τροχαίων. Όσο πιο νωρίς τόσο καλύτερα.  Από μικρή ηλικία χτίζεται η προσωπικότητα των παιδιών και  καλλιεργούνται  οι  ασφαλείς  επιλογές.  Η  δική  σας  συμπεριφορά  είτε  ως  οδηγών  είτε  ως πεζών ενδέχεται να επηρεάσει τη μελλοντική οδική συμπεριφορά του παιδιού σας.

Βασικοί κανόνες-συμβουλές

 • Ξεκινήστε πάντα νωρίτερα από το σπίτι για να μην έχετε το άγχος της κίνησης στους δρόμους
 • Βρίσκετε     ένα     ασφαλές     σημείο     στο πεζοδρόμιο. Στέκεστε   πριν  την  κίτρινη  γραμμή του  πεζοδρομίου και  αν  δεν  υπάρχει,  ένα  βήμα  πριν  την  άκρη  του πεζοδρομίου.
 • Κρατάτε πάντα από το χέρι το παιδί σας και οπωσδήποτε πρέπει να βαδίζει στην εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου.  
 • Κοιτάξτε   αριστερά δεξιά  και  ξανά  αριστερά,  το  δρόμο να βεβαιωθείτε  ότι δεν περνάει κάποιο αυτοκίνητο ή άλλο όχημα.
 • Περιμένετε  όταν   το   φανάρι   για   τους   πεζούς   είναι κόκκινο και προχωρώ όταν αυτό γίνει πράσινο.
 • Διασχίζετε  προσεκτικά το   δρόμο,   δεν   τρέχουμε  ούτε αργοπορούμε
 • Εξασκηθείτε μαζί  με  το  παιδί  σας  για  την  ασφαλή  μετακίνηση  από  και  προς  το  σχολείο. Βεβαιωθείτε πρώτα στο σπίτι ότι το παιδί έχει κατανοήσει πλήρως τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Ασφάλειας.
 • Συζητήστε με   το   παιδί,   τους   κινδύνους   που   ενδεχομένως   αντιμετωπίζει   στο   οδικό περιβάλλον.
 • Αποφύγετε όπου  είναι εφικτό τους μεγάλους και πολυσύχναστους δρόμους.
 • Δείξτε οι ίδιοι στο παιδί σας πώς να διασχίζει το δρόμο και πως πρέπει να συμπεριφέρεται ως αυριανός συνειδητοποιημένος οδηγός
 • Μάθετε στο παιδί σας ότι ακόμα και στις διαβάσεις των πεζών πρέπει να είναι εξίσου προσεκτικό. Ακόμη και αν το φανάρι είναι πράσινο, να ελέγχει αριστερά, δεξιά και πάλι αριστερά το δρόμο.
 • Σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας, ακολουθεί τους κανόνες του Κ.Ο.Κ. Διδάξτε στα παιδιά σας τα βασικά οδικά σήματα.
 • Μην επιτρέπετε στο παιδί σας να διασχίζει το δρόμο ανάμεσα σε παρκαρισμένα οχήματα. Εξηγείστε του πως οι οδηγοί δεν μπορούν να το διακρίνουν.
 • Αποφύγετε να το περιμένετε στο σχόλασμα στην απέναντι μεριά του πεζοδρομίου.
 • Φορέστε όλοι οι επιβάτες του Ι.Χ  τις ζώνες ασφαλείας ακόμη  και στις πιο κοντινές αποστάσεις. Το απαραίτητο κρίσιμο ύψος1,35 – 1,40 μ. που απαιτείται να έχουν τα παιδιά για τις ζώνες ασφαλείας. Οπωσδήποτε ειδικό παιδικό  κάθισμα για τα παιδιά ανάλογα με το ύψος και το βάρος τους.
 • Κινείστε αργά και σταθερά στις περιοχές που είναι οι σχολικές μονάδες, είναι γεμάτες με μαθητές. Να θυμάστε πως η υπερβολική βιασύνη, ειδικά σε κατοικημένες περιοχές ή σχολικές ζώνες, μπορεί να αποβεί μοιραία.
 • Βεβαιωθείτε, στις περιπτώσεις όπου η μετακίνηση των παιδιών σας γίνεται με σχολικά λεωφορεία, θα πρέπει να είναι απολύτως ασφαλή
 • Τα παιδιά αντιγράφουν τους φίλους τους, έτσι μερικές φορές συμπεριφέρονται με μη ασφαλή τρόπο,  όπως  σπρώξιμο,  ριψοκίνδυνα  κόλπα  με  ποδήλατα  κλπ.  Καθώς  μεγαλώνουν  αυτή  η συμπεριφορά  μπορεί  να  οδηγήσει  στη  διαμόρφωση  επιθετικού  χαρακτήρα και  μη  σωστή αντίληψη του κινδύνου.
 • Μετά από κάποιο διάστημα μπορείτε να συζητήσετε με τα παιδιά σας, τα οφέλη της ασφαλούς μετακίνησης τους, από το σπίτι στο σχολείο και εν γένει της οδικής συμπεριφοράς όλων των οδηγών και πεζών στους δρόμους .
 • Επιβραβεύστε τα παιδιά για την  καλή  συμπεριφορά,  την  υπευθυνότητα,  την  ευγένεια  και  την  προσοχή στο δρόμο.

Αγαπητοί γονείς μπορείτε και εσείς αλλά και ο καθένας από  μας να συμβάλλει  στη ελαχιστοποίηση των τραυματισμών και θανάτων στους δρόμους.

«Η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας, καλό δρόμο σε όλους»

Φωτογραφικό υλικό

DODEKANISOS SEAWAYS

dodekanisos seaways

Μανώλης Δημελλάς

γράφει ο Μανώλης Δημελλάς

Προτάσεις Verena

Απάντηση σε τουρκικές αιτιάσεις για τα Δωδεκάνησα Η Τουρκία θέτει θέμα «αποστρατιωτικοποίησης»...
Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Επίτιμος Καθηγητής του ΕΚΠΑ κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, μίλησε...
H Dodekanisos Seaways, αφουγκραζόμενη τις ανάγκες των νησιωτών μας, ξεκίνησε από την Δευτέρα 14...
Οι άγνωστες ιστορίες της Ρόδου. - Του Νικολού Φαρμακίδη, πολιτικού μηχανικού. - Έχουν περάσει...