Τα εγκαίνια της Εκθεσης Κρεμαστής


Έγιναν τα εγκαίνια της 49ης Πανελλήνιας Έκθεσης Χειροτεχνίας και Αγροτικής Οικονομίας.
Είναι η πιο πετυχημένη Έκθεση, με καλή οργάνωση και εμπλουτισμένος ο πρωτογενής τομέας με νέα περίπτερα και προϊόντα από όλη την Ελλάδα.
Ο κόσμος που την επισκέφτηκε έμεινε ενθουσιασμένος.
Οι πολιτικοί ηγέτες που πήραν το λόγο,  εξήραν το ρόλο της Έκθεσης στην οικονομία και στην προώθηση των προϊόντων του Πρωτογενή τομέα.
Oμιλία Νίκου Κεφαλάκη
Η Πανελλήνια Έκθεση Χειροτεχνίας Κρεμαστής άρχισε τη λειτουργία της πριν 49 χρόνια το 1965 με πρωτοβουλία του Δωδεκανήσιου υπουργού βιομηχανίας αείμνηστου Ιωάννη Ζίγδη και κοινοτάρχη κυρίου Γεώργιου Τοδουλάκη.
Σκοπός της Έκθεσης ήταν να συμβάλει στην ανάπτυξη της ελληνικής χειροτεχνίας και να ενισχύσει τους Έλληνες χειροτέχνες.
Κατά καιρούς έγιναν προσπάθειες αναβάθμισής της στοχεύοντας στη διεθνοποίησή της. Σαν ιδέα υφίσταται και θα γίνονται προσπάθειες μέχρι που οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Ο σκοπός παραμένει ο ίδιος συμβάλλοντας στην τόνωση της εγχώριας οικονομίας δίχως να προσδοκόνται οικονομικά οφέλη για το Δήμο Ρόδου ή τη Δημοτική Κοινότητα Κρεμαστής.
Η Οργανωτική Επιτροπή της Έκθεσης, θέλοντας να συμβάλει στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, να βοηθήσει τους Έλληνες παραγωγούς, αλλά και να επαναφέρει τα στοιχεία της αρχικής λειτουργίας της Πανελλήνιας Έκθεσης Κρεμαστής, αποφάσισε από το 2011 να την εμπλουτίσει με προϊόντα της αγροτικής οικονομίας.



Γι’ αυτό και ονομάζεται ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΡΕΜΑΣΤΗΣ.
Συνεργαστήκαμε με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και συνέβαλαν τα μέγιστα ο Περιφερειάρχης κύριος Γιάννης Μαχαιρίδης και ο αντιπεριφερειάρχης  κ. Αντώνης Χατζηιωάννου για την παρουσία του πρωτογενή  τομέα στην Έκθεση.
Η Πανελλήνια Έκθεση Κρεμαστής παραμένει το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός για το νησί μας που συμβάλλει στην ανάπτυξη του τουρισμού ως άλλος ένας προορισμός για τον επισκέπτη, να γνωρίσει τις παραγωγικές δυνατότητες του τόπου μας αλλά και την παράδοσή μας δια των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στην Κρεμαστή. Γι’ αυτό καλούμε τους φορείς του τουρισμού να ορίσουν την Έκθεση ως έναν ακόμα προορισμό για τους επισκέπτες του νησιού μας.
Τονώνει την οικονομία, οι επισκέπτες ψυχαγωγούνται στον ειδυλλιακό χώρο της Έκθεσης και εκδηλώνουν τη θρησκευτική τους ανάγκη επισκεπτόμενοι τον ιερό ναό της Παναγίας Καθολικής κατά το Πανδωδεκανησιακό Πανηγύρι της Κρεμαστής.
Πέρσι ακούστηκαν λόγια πολλά για την αναβάθμιση της Έκθεσης και αυτό γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Εφέτος παρακαλώ να πούμε λιγότερα. Οι δυνατότητες βοήθειας της τοπικής οικονομίας απαιτούν σοβαρές και ειλικρινείς προσπάθειες.
Για να λειτουργήσει η Έκθεση καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια και πολύς κόπος από την Οργανωτική Επιτροπή η οποία θέλει να ευχαριστήσει το Δήμαρχο κ. Στάθη Κουσουρνά, τον Περιφερειάρχη κ. Γιάννη Μαχαιρίδη, τον αντιπεριφερειάρχη Αντώνη Χατζηϊωάννου, τον αντιδήμαρχο κ. Μιχάλη Χριστοδούλου, τις Τεχνικές υπηρεσίες, τις υπηρεσίες της καθημερινότητας τη γραμματειακή μου υποστήριξη,  όλους όσους μόχθησαν και ιδιαίτερα για τη συνεργασία τους τον Πολιτιστικό και Φιλανθρωπικό Σύλλογο Κρεμαστής «Παναγία


η Ελεημονήτρια» και τον Πρόεδρο κύριο Γιάννη Μάτση, καθώς και την εταιρεία «Artion Conferences and events» που μετά από διαγωνισμό ανέλαβε τη διοργάνωση της 49ης ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΡΕΜΑΣΤΗΣ
Ο αγώνας μας για την επιβίωση του θεσμού της Έκθεσης ήταν απίστευτος και το γνωρίζουν όλοι οι δημοτικοί άρχοντες και οι νομικοί του Δήμου.
Φιλοδοξούμε στο μέλλον να είναι ακόμη καλύτερη.
Καλούμε τον κόσμο να επισκέπτεται την Έκθεση και την Κρεμαστή, να ψυχαγωγηθεί και να διασκεδάσει με ασφάλεια, για να τονωθεί η αισιοδοξία μας και να χαρούμε όλοι.
Κύριοι, επιτρέψτε μου να αναφερθώ και ως πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Κρεμαστής. Έχω την ευτυχία να συνεργάζομαι με τους τοπικούς συμβούλους που μας ενώνει το αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συγχωριανούς μας. Δίνουμε όλοι μαζί τον αγώνα για την πρόοδο της πατρίδας μας, του νησιού μας και της Κρεμαστής.
Κύριοι, σε 18 ημέρες αποχωρώ από τη θέση που μου εμπιστεύτηκαν οι συγχωριανοί μου και ο αγαπητός μου Δήμαρχος. Τελειώνει αυτό το δύσκολο ταξίδι αλλά τόσο ενδιαφέρον. Το ταξίδι με αποδυναμωμένο τον Πρόεδρο και το Τοπικό Συμβούλιο  Δε δηλώνω περήφανος για το παραχθέν έργο. Δηλώνω όμως ότι την κάθε ημέρα μου τη διέθεσα αποκλειστικά υπηρετώντας τη λύση των προβλημάτων της Κρεμαστής.
Τη Βιβλιοθήκη τη σώσαμε και θα την αποδώσουμε στις επόμενες γενιές όπως μας τη χάρισαν οι γονείς μας. Την παραδίδουμε αναστηλωμένη, καινούργια  και ψηφιακά οργανωμένη ξεπερνώντας απίστευτες δυσκολίες.
Έπρεπε να δημιουργήσουμε περιβάλλον ανάπτυξης για την Κρεμαστή.
Έτσι μετά από τεράστιες προσπάθειες, συσκέψεις με αρμόδιες υπηρεσίες, ταξίδια στην Αθήνα, επίπονες προσπάθειες των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου, του Δημάρχου Στάθη Κουσουρνά και των αντιδημάρχων Μανώλη Σαββή και Μιχάλη Χριστοδούλου, καταφέραμε να ετοιμάσουμε τη μελέτη



για την αναστύλωση του Μεσαιωνικού Κάστρου της Κρεμαστής, και το σπουδαιότερο να εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, μαζί και η ανάπλαση της περιβάλλουσας περιοχής του Κάστρου. Τώρα κύριε Γιώργο Χατζημάρκο και κύριε Φώτη Χατζηδιάκο και λοιποί εκλεγμένοι της Κρεμαστής, η σειρά σας να εντάξετε σε πρόγραμμα την υλοποίηση του έργου.
Δρομολογήσαμε το νέο νηπιαγωγείο, την ανάπλαση του Παραλιακού. Αρχίζει η νέα γέφυρα. Είναι έτοιμοι για πρώτη φορά οι όροι της μελέτης για την προστασία από τη διάβρωση των ακτών, παρακαλώ για την προώθηση του έργου.
Θέλω να φύγω ευχαριστημένος ότι πράξαμε το καθήκον μας.
Ευχαριστώ όλους τους παράγοντες του Δήμου, όλες τις δημοτικές παρατάξεις που μου συμπεριφέρθηκαν με αγάπη και ποτέ αρνητικά. Φυσικά και της Περιφέρειας σας ευχαριστώ. Ελπίζω να κατάφερα να είναι ο Δήμαρχος και οι τοπικοί σύμβουλοι ικανοποιημένοι αν όχι περήφανοι για μένα .
Ως δημόσιο πρόσωπο θέλω να εκφράσω την ανησυχία μου για τα οικονομικά προβλήματα που περνά ο λαός. Για την εργασιακή ανασφάλεια των εργαζομένων μέχρι σήμερα. Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα ζουν το δράμα τους. Η παιδεία! Συνάδελφε Μάνο Κονσόλα κάνε άμυνα για το καλό των μαθητών μας.
Προσοχή στην υγεία του λαού!
Προσοχή και στα λεοντάρια που έσωσαν το λαό μας!!!
Εδώ και δύο χρόνια προσπαθώ να βάλουμε σε πρόγραμμα να υδρεύσουμε τον παραγωγικό κάμπο της Κρεμαστής. Να βρουν εργασιακή διέξοδο οι νέοι. Άλλωστε η Κρεμαστή έκανε εξαγωγές γεωργικών προϊόντων και στο εξωτερικό.
Στην Έκθεση προβάλλουμε την αγροτική οικονομία. Θα αγωνιστούμε γι’ αυτήν.
Κύριοι βουλευτές, να ενεργήσετε τα δέοντα όλοι δίχως χρώματα από κοινού με την Περιφέρεια και το Δήμο. Να αξιώσετε στο Κοινοβούλιο να καταλάβουν τι εστί νησιωτικότητα. Να σηκώσετε κεφάλι και να αγωνιστείτε για παραμελημένη ιδιαίτερη πατρίδα μας.



Κύριε Δήμαρχε και κύριε Περιφερειάρχη, γνωρίζω το ενδιαφέρον σας για τα προβλήματά μας, γνωρίζω ότι η πατρίδα περνά από τις Συμπληγάδες της φτώχειας και της ανέχειας. Να κάνουμε τα πάντα για να έρθει ξανά η ευημερία στον τόπο μας!
Ως ελεύθερος πολίτης πια θα συνεχίσω να αγωνίζομαι έστω φιλοσοφώντας για τη μεγάλη και τη μικρή πατρίδα μου.
Καλώς ήρθατε!
Καλή Παναγιά!

Πρόεδρος
Δημοτικής Κοινότητας Κρεμαστής
&Οργανωτικής Επιτροπής Πανελλήνιας Έκθεσης Κρεμαστής
                           Νίκος Κεφαλάκης

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΓΙΑΣ  ΚΑΙ MEΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 2024 ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...