Τήλος: Νέα πνοή έδωσαν οι πρόσφυγες στην οικονομική ζωή του νησιού

«Τήλος, το νησί που σώθηκε χάρη στους πρόσφυγες» τιτλοφορείται εκτενές ρεπορτάζ της La Libre Belgique (έκδοση Σαββατοκύριακου), το οποίο περιγράφει πώς η ενσωμάτωση των προσφύγων στην κοινωνία της Τήλου έδωσε νέα πνοή στην οικονομική ζωή του τόπου.

Ως αποτέλεσμα, ο ντόπιος πληθυσμός, ενώ στην αρχή δεν επιθυμούσε την κατασκευή προσφυγικού καταυλισμού, αναζητά πλέον τρόπο να πειστούν οι οικογένειες των προσφύγων να μείνουν μόνιμα στο νησί. Η δήμαρχος της Τήλου, Μαρία Καμμά, σημειώνει, μάλιστα, ότι οικογένειες που εδώ και χρόνια είχαν εγκαταλείψει το νησί, λόγω της έλλειψης των απαραίτητων μέσων διαβίωσης, επέστρεψαν με τα παιδιά τους και για πρώτη φορά πέρσι - από το 1970 - υπήρχαν 20 παιδιά στο σχολείο. Προκειμένου, εξάλλου, να προωθήσει τις δυνατότητες απασχόλησης σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, η δήμαρχος εξετάζει το ενδεχόμενο να ξεκινήσει εκ νέου την παραγωγή των φημισμένων τυριών του νησιού, πρωτοβουλία για την οποία απαιτείται βέβαια χρηματοδότηση, αλλά θα εξασφαλίσει εργασία τόσο στους Τηλιακούς όσο και στους πρόσφυγες.

«Ένας μικρός βράχος με μεγάλες ιδέες» επισημαίνει στο ίδιο ρεπορτάζ η συντάκτρια, τονίζοντας πως η Τήλος, μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου των προστατευόμενων ζωνών «Natura 2000», πρωτοπορεί στον τομέα της καινοτομίας. Όπως επισημαίνεται, η Τήλος ετοιμάζεται να γίνει το πρώτο νησί που θα καλύπτει το σύνολο των ενεργειακών αναγκών του αποκλειστικά μέσω των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ είχε πρωτοπορήσει και στο παρελθόν, καθώς ήταν το πρώτο νησί που εισήγαγε την τηλεϊατρική τη δεκαετία του 1990, που εγκαινίασε το 2006 το πρώτο φυσικό πάρκο των Δωδεκανήσων, που απαγόρευσε το κυνήγι και που επέτρεψε τους γάμους ομοφυλοφίλων.

Πηγή: ΑΠΕ

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ν. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ: Να κατεδαφιστεί ΤΩΡΑ η αυθαίρετη κατασκευή στην Γλύστρα...
To κείμενο που ακολουθεί, εξιστορεί τα γεγονότα που οδήγησαν την Σύμη στην Επανάσταση του 1821...
Μέσα σε βαθιά οδύνη η οικογένεια, οι φίλοι και οι κάτοικοι του Παραδεισίου είπαν το "τελευταίο...
Νομαρχιακή Επιτροπή Νότιας Δωδεκανήσου - Ρόδος, 15/7/2021 - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Η περιφερειακή...