Τέταρτος νεκρός από κορωνοϊό στην Ελλάδα - Νοσηλευόταν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ

Στο νοσοκομείo ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης κατέληξε ο τέταρτος ασθενής από τον κορονοϊό στην Ελλάδα. Εργαζόταν στο νοσοκομείο της καστοριάς Το σύνολο των κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι πλέον 228 εκ των οποίων 22 δεν έχουν ταξιδιωτικό ιστορικό και δεν σχετίζονται φανερά με υπάρχοντα κρούσματα. Συνολικά 57 ασθενείς νοσηλεύονται, πέντε από αυτούς διασωληνωμένοι, ενώ 8 ασθενείς έχουν πάρει ήδη εξιτήριο. Κλείνουν τα χιονοδρομικά κέντρα, τα τουριστικά καταλύματα και οι οργανωμένες παραλίες.

228 τα κρούσματα στην Ελλάδα, 38 νέα, τα 22 "ορφανά"

Τριάντα οκτώ νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα ανακοίνωσε το απόγευμα του Σαββάτου ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και ειδικός εκπρόσωπος για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.

Αυτό σημαίνει πως τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 228. Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, τα περισσότερα νέα κρούσματα είναι στην Αθήνα. Μάλιστα, όπως ανέφερε, τα "ορφανά" κρούσματα είναι 22, ενώ πέντε συμπολίτες μας με κορονοϊό νοσηλεύονται σε εντατικές μονάδες.

Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας συνέστησε ψυχραιμία και όχι πανικό και να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Όσον αφορά στο προφίλ των νοσούντων, το 51% είναι άνω των 65 ετών και τα περισσότερα είναι στην Αθήνα. Συνολικά έχουν παρθεί 3.400 δείγματα από πολίτες.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε ότι δεν συστήνεται έλεγχος σε ασυμπτωματικούς και πολίτες με ήπια συμπτώματα, ενώ θα υποστηριχθεί ηλεκτρονική συνταγογράφηση για χρόνια ασθενείς με πνευμονία. Ηλεκτρονικές γνωματεύσεις για υγειονομικό υλικό είναι επιβεβλημένες για αυτούς τους ασθενείς. Την ίδια στιγμή, τα ΜΜΜ θα πρέπει να λειτουργούν με κατά το δυνατόν λιγότερο συνωστισμό, μιας και η αποφυγή συνωστισμού είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ιδιαίτερη προσοχή συνέστησε ο κ. Τσιόδρας ώστε να μην παρατηρηθούν συνθήκες όπως αυτές στα σούπερ μάρκετ καθώς ευνοούν τη μετάδοση ασθένειας. Αυτό που επισήμανε αρκετές φορές ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας είναι ότι θα πρέπει ο καθένας να αναλογιστεί την ατομική του ευθύνη ως προς τη μετάδοση του ιού, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωσή του.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, η αύξηση των "ορφανών" κρουσμάτων είναι αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο, αφού κάθε ένα "ορφανό" μπορεί να αποτελέσει μια εστία διάδοσης του κορονοϊού. Μάλιστα, σημείωσε ότι η ιχνηλάτηση επαφών των συγκεκριμένων κρουσμάτων είναι εξαιρετικά δύσκολη.

"Τα μέτρα δεν αποδίδουν αμέσως, αλλά μετά από 2-3 εβδομάδες. Εμένα δεν με ανησυχούν οι θάνατοι, αλλά τα ορφανά κρούσματα. Πρέπει να απομονονώμαστε, γιατί ο ιός εξαπλώνεται γρήγορα. Δεν πρέπει να φτάσουμε στο επίπεδο της Ιταλίας. Πρέπει να συμπεριφερόμαστε όχι σαν να μην έχουμε κορονοϊό και να μη θέλουμε να κολλήσουμε, αλλά σαν να έχουμε και να μην πρέπει να τον μεταδώσουμε. Το παν είναι η συλλογική ευθύνη", είπε μεταξύ άλλων ο λοιμωξιολόγος.

"Οι καπνιστές μπορεί να κινδυνεύουν περισσότερο να εκτεθούν, φοβάμαι για αυτούς, αλλά μιλώ βάσει πειραματικής έρευνας και όχι αξιόπιστων τελικών στοιχείων. Πρέπει να τονίσω την ηρωικότητα και την απίστευτη δύναμη των ανθρώπων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας", συνέχισε.

ΠΗΓΗ: ert.gr, the toc.gr

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...