Τένις εναντίον πολιτικής - του Θάνου Ζέλκα

ΤΕΝΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ-Ένας αγώνας τένις ανάμεσα σε δύο ταλαντούχους εκπροσώπους του αθλήματος πλέον είναι κατά πολύ ανώτερος τόσο ψυχαγωγικά όσο και επιμορφωτικά, από την οποιαδήποτε δημόσια πολιτική αντιπαράθεση για πάρα πολλούς λόγους. Εκ πρώτης μπορεί να φαίνεται παντελώς άκυρη μια τέτοια σύγκριση, στην ουσία όμως οι δύο αυτοί χώροι έχουν πάρα πολλά κοινά.

-Το τένις ως άθλημα και η πολιτική ως λειτουργία είναι για λίγους. Είναι δραστηριότητες που κοστίζουν, απαιτούν εξωτερικούς χρηματοδότες, οι οποίοι επενδύουν στην ουσία πάνω στο κεντρικό πρόσωπο. Αν υπάρξει επιτυχία τότε αυξάνονται οι χρηματοδότες αλλά και η επιρροή που έχει αυτό στις ευρύτερες μάζες. Αν αποτύχει τα πράγματα δυσκολεύουν, οι χρηματοδότες αποσύρονται και ενδεχόμενα η καριέρα να τερματιστεί άδοξα.

 

Η κατάσταση του τενίστα και του πολιτικού στις μεγάλες μάχες είναι επίσης κεφαλαιώδους σημασίας. Μια κακή εμφάνιση και των δύο μπορεί να τους κοστίσει την καριέρα τους, καθώς μια πολύ κακή παρουσία έχει αντίκτυπο στη ψυχολογία, η οποία με τη σειρά της λειτουργεί ως τροχοπέδη στην εξέλιξη τους.

 

Αυτοί που ξεχωρίζουν και στα δύο πεδία τυγχάνουν καθολικής αναγνώρισης, με φανατικούς οπαδούς, φήμη και δόξα σε διεθνές επίπεδο. Αυτή τη δόξα είναι που επιδιώκουν και αυτή είναι το κίνητρο για να αγωνίζονται. Αυτό αποτυπώνεται άλλωστε και στη δική μας λαϊκή σοφία του ότι μπορεί να μίσησαν πολλοί τον πλούτο αλλά τη δόξα κανένας.

 

Ένα ακόμα κοινό χαρακτηριστικό είναι ότι η πολιτική όπως και το τένις ακολουθούν μια στρατηγική και στηρίζονται κυρίως στο λάθος του αντιπάλου, στο να του κάμψουν την ψυχολογία και να τον κάνουν να αντιδρά με το συναίσθημα και όχι με τη λογική. Είναι ελάχιστοι εκείνοι οι οποίοι μπορούν να “γυρίσουν” αγώνα ο οποίος φαίνεται να είναι εναντίον τους και στο τέλος να κερδίσουν.

 

Γιατί όμως ένας αγώνας τένις είναι πιο ενδιαφέρων από μια πολιτική αντιπαράθεση, εφόσον έχουν τόσα πολλά κοινά; Ο κύριος λόγος είναι διότι στο τένις υπάρχει δράση, υπάρχουν σαφείς κανόνες και το βασικότερο είναι πως υπάρχει ένας διαιτητής που φροντίζει να τηρούνται αυτοί. Το κοινό με μικρή καθοδήγηση μπορεί εύκολα να παρακολουθήσει έναν αγώνα και ύστερα από μικρή ενασχόληση μπορεί να καταλάβει τη στρατηγική του κάθε παίκτη, να θαυμάσει την τεχνική του, να νιώσει την ένταση του αγώνα. Επίσης τα χτυπήματα είναι καθαρά, δεν υπάρχει επαφή με τον αντίπαλο και κερδίζει αυτός που μπορεί να διαχειριστεί με διαύγεια και σύνεση τα σωματικά και τα ψυχικά του αποθέματα.

 

Αντίθετα σε μια πολιτική αντιπαράθεση τα πράγματα είναι ασαφή και πολλές φορές χαοτικά. Δεν υπάρχει δράση και αγωνία τις περισσότερες φορές για το τι θα απαντήσει κάποιος στην πρόκληση του αντιπάλου του. Δεν υπάρχουν σαφείς κανόνες ούτε διαιτητής για να τραβήξει τις κόκκινες γραμμές. Η αντιπαράθεση δεν γίνεται πάντοτε με επιχειρηματολογία, αλλά πολλές φορές με ύβρεις και προσβολές. Το χειρότερο είναι πως δεν μπορεί να παρακολουθήσει το κοινό όλες τις αντιπαραθέσεις, διότι καθεμιά έχει το δικό της γνωσιακό υπόβαθρο και το δικό της παρασκήνιο.

 

Υπάρχει όμως μια ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στο τένις και στην πολιτική. Η καριέρα ενός τενίστα είτε καλή είτε κακή δεν μπορεί να επηρεάσει τις ζωές των θεατών του. Αντίθετα η καριέρα ενός πολιτικού μπορεί να βελτιώσει ή να καταστρέψει τις ζωές των πολιτών της χώρας του. Αυτή η μικρή αλλά ουσιαστική διαφορά είναι και ο λόγος που δεν έχουμε το δικαίωμα να αφήνουμε ανεξέλεγκτους τους πολιτικούς και να παρακολουθούμε τους “αγώνες” τους, ακόμα κι αν δεν μπορούν να μας συγκλονίσουν όπως ο αγώνας του Τσιτσιπά με το Φέντερερ στο Όπεν της Αυστραλίας.   

 

 

--

Thanos ZELKAS, MS
PhD Candidate, University of Athens
Chief Executive Officer

G. Papanikolaou 29, Rodos 85131,GREECE
tel: (0030) 22410 69730
mob: (0030) 693 6607777

web: www.thaza.gr
email: ceo@thaza.gr, thazelkas@gmail.com

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...