Τάκης Πότσος : “Η εργατική τάξη με ανατροπή να δημιουργήσει τη δική της εξουσία”

«Η αύξηση της ανεργίας, η απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, το κλείσιμο δεκάδων μικρών επιχειρήσεων, η υποβάθμιση της λειτουργίας του Νοσοκομείου και των κέντρων Υγείας είναι μερικά από τα πολλά προβλήματα  που αντιμετωπίζει η λαϊκή οικογένεια.

Αποδεικνύεται ότι στη «ναυαρχίδα του τουρισμού»,  τη Ρόδο, η ανάπτυξη περνάει πάνω από το τσάκισμα κάθε δικαιώματος της εργατιάς, των μικρών ΕΒΕ, των αγροτών» αναφέρει σε συνέντευξη του στη Γνώμη ο γραμματέας της Ν.Ε του ΚΚΕ στα Νότια Δωδεκανήσα Τάκης Πότσος και προσθέτει: «Η λύση βρίσκεται στην οργανωμένη αντεπίθεση του λαού, τη δημιουργία της Λαϊκής Συμμαχίας από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της, με κατεύθυνση την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος  και τη δημιουργία της δικής τους εξουσίας».

Να ξεκινήσω από το πολιτικό πεδίο. Πώς βλέπετε τις πολιτικές εξελίξεις;
Είναι αναγκαίο σήμερα ο λαός να βγάλει συμπεράσματα από την εφαρμοζόμενη πολιτική και να καταλάβει ότι ριζική λύση των προβλημάτων του στα πλαίσια του καπιταλισμού δεν μπορεί να υπάρχει. Καμία αυταπάτη δεν πρέπει να παραμείνει για το ότι με την ανάπτυξη που προπαγανδίζουν θα έρθουν καλύτερες μέρες, ότι θα επανέλθει η προ κρίσης κατάσταση.

Οι αναδιαρθρώσεις , τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί και υλοποιηθεί είναι μόνιμα και μια νέα σειρα από μέτρα είναι στα άμεσα σχέδια της αστικής τάξης και των κομμάτων της. Ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει, αλλά θα είναι αναιμική και θα είναι προς το συμφέρον της αστικής τάξης. Επιχειρηματικότητα, ανταγωνιστικότητα και νέες επενδύσεις σημαίνει περαιτέρω τσάκισμα των εργασιακών κατακτήσεων, νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο στην προσπάθειά του να βγει από την κρίση αλώβητο.

Η αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού που είναι σε εξέλιξη εδώ και αρκετό καιρό ( δημιουργία δίπολου κεντροδεξιάς με πυρήνα τη ΝΔ και κεντροαριστεράς με πυρήνα το ΣΥΡΙΖΑ,κίνηση των 58, Αλαβάνος κ.α) έχει σκοπό τη δημιουργία νέων αναχωμάτων για τη μη ριζοσπαστικοποίηση του λαού και τη διαιώνιση του καπιταλιστικού συστήματος. Να μην παγιδευτεί ο λαός στα μίγματα διαχείρισης που θα του παρουσιάσουν σαν σωτηρία και λύση στα οξυμμένα προβλήματα που οι ίδιοι δημιούργησαν.

Η επιδρομή της κυβέρνησης κατά των εργαζομένων και γενικά των αδύνατων, συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό… Θα αντέξει η κοινωνία, τι λέτε;
Οι ξενοδόχοι, οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι, όχι μόνο αντέχουν, καταγράφουν και κέρδη. Οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι είναι αυτοί που όλο και περισσότερο στενάζουν κάτω από την επίθεση που έχει εξαπολυθεί, ακριβώς για να υπάρχουν αυτά τα κέρδη και να δημιουργούνται νέα πεδία επενδύσεων και αύξησης των κερδών για το μεγάλο κεφάλαιο.

Το παράδειγμα της περιοχή μας της αύξησης των κερδών στον τουρισμό σε αντίθεση με την κατάσταση που ζουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, αποδεικνύουν τα παραπάνω. Η «κοινωνική συνοχή» και η «εργασιακή είρηνη», που το μεγάλο κεφάλαιο, τα κομματά του και ο εργοδοτικός- κυβερνητικός συνδικαλισμός ευαγγελίζονται σημαίνουν νέα δεινά για τους εργαζόμενους και μεγαλύτερη επίθεση στη ζωή τους.

Η λύση βρίσκεται στην οργανωμένη αντεπίθεση του λαού, τη δημιουργία της Λαϊκής Συμμαχίας από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της, με κατεύθυνση την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος και τη δημιουργία της δικής τους εξουσίας.

Σε τοπικό επίπεδο ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που απασχολούν τον κόσμο;
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα στην περιοχή μας δεν είναι ξεχωριστά, ξεκομμένα , διαφορετικά από αυτά που αντιμετωπίζουν στις υπόλοιπες περιοχές. Η αύξηση της ανεργίας και στην περιοχή μας , η απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, το κλείσιμο δεκάδων μικρών επιχειρήσεων, η υποβάθμιση της λειτουργίας του Νοσοκομείου και των κέντρων Υγείας είναι μερικά από τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η λαϊκή οικογένεια.

Αποδεικνύεται ότι στη «ναυαρχίδα του τουρισμού», όπως λέγεται, η ανάπτυξη περνάει πάνω από το τσάκισμα κάθε δικαιώματος της εργατιάς, των μικρών ΕΒΕ, των αγροτών.

Υπάρχουν όμως και πολλές ελλείψεις υποδομών που έχει ανάγκη ο λαός σήμερα, όπως παιδικοί σταθμοί, χώροι αναψυχής, άθλησης, πολιτισμού, που θα παρέχονται δωρεαν, αλλά και αντιπλυμμηρική, αντιπυρική και αντισεισμική θωράκιση, παίρνοντας υπόψη και τις καταστροφές των τελευταίων χρόνων.

Ως επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Ρόδου πώς είδατε αυτά τα τρία χρόνια;
Ουσιαστικά υλοποιήθηκε η πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιβεβαίωσε την προεκλογική μας θέση για το ρόλο του «Καλλικράτη». Βασική κατεύθυνση της δημοτικής αρχής, αλλά και με την αντιπολίτευση να σιγοντάρει, ήταν οι ιδιωτικοποιήσεις, οι απολύσεις εργαζομένων, οι αυξήσεις τελών, η υποβάθμιση κοινωνικών παροχών που έχει ανάγκη ο λαός στην περιοχή μας. Άλλωστε οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και οι θέσεις των παρατάξεων είναι στην κατέυθυνση της διαχείρισης της εφαρμοζόμενης πολιτικής και όχι σε ρήξη και αντίθεση μ’ αυτήν.

Η Λαϊκή Συσπείρωση μέσα απ’ το δημοτικό συμβούλιο προέβαλε τον άλλο δρόμο ανάπτυξης που έχει ανάγκη σήμερα ο λαός, καταθέτωντας προτάσεις ανακούφισης του λαού στην περιοχή μας, αναδεικνύοντας τις πραγματικές ανάγκες, αλλά και αποκαλύπτοντας την πολιτική που γεννά τα προβλήματα.

Το επόμενο χρονικό διάστημα ποιες θα είναι οι πολιτικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το ΚΚΕ στην περιοχή μας;
Η Τ.Ε. Νότιας Δωδεκανήσου στα πλαίσια και του εορτασμού για τα 95 χρόνια του ΚΚΕ, αλλά και με βάση τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός μας σήμερα και τοπικά, έχει ήδη αποφασίσει το επόμενο διάστημα να προχωρήσει σε δύο ημερίδες για να παρουσιάσει τις θέσεις του ΚΚΕ για τους κλάδους των κατασκευών- οικοδομής και του τουρισμού- επισιτισμού. Πέρα από αυτές τις εκδηλώσεις η δράση των στελεχών και μελών του Κόμματος και της ΚΝΕ είναι καθημερινή στους χώρους δουλειάς και στους χώρους κατοικίας.

Βέβαια και με αφορμή τις εκλογές του Μαϊου θα γίνουν και περιοδείες και ομιλίες σε χωριά και σε χώρους δουλειάς, για να απλώσει η κουβέντα με τους εργαζόμενους, να εκλαϊκεύσουμε την πρότασή μας για τη Λαϊκή Συμμαχία που έχει σήμερα ανάγκη ο λαός και να εξηγήσουμε γιατί και στην κάλπη ψήφος στο ΚΚΕ και τη Λαϊκή Συσπέιρωση.

Το Μάιο θα έχουμε αυτοδιοικητικές εκλογές μαζί με ευροεκλογές πως θα κινηθεί το ΚΚΕ στο Δήμο Ρόδου και στην Περιφέρεια;
Η κατάσταση σε τοπικό επίπεδο επιβεβαιώνει τη θέση του ΚΚΕ, ότι η Τοπική Διοίκηση- Δήμοι και Περιφέρειες είναι ο μηχανισμός υλοποίησης της κυβερνητικής και ευρωπαϊκής αντιλαϊκής πολιτικής, είναι το γρανάζι του αστικού κράτους. Μ’ αυτή την έννοια δεν διαχωρίζουμε τις εκλογές του Μαϊου και θα δώσουμε ενιαία τη μάχη. Όσον αφορά τα ψηφοδέλτια που θα καταρτιστούν σε Δήμο και Περιφέρεια, οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει.

Είναι διαφορετικό το κριτήριο με το οποίο πλαισιώνονται τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπέιρωσης. Απευθυνόμαστε σε εργάτες, νεολαίους, αγρότες, ΕΒΕ, γυναίκες που όλο το προηγούμενο διάστημα έδωσαν και δίνουν τη μάχη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική καθημερινά, μέσα από το οργανωμένο εργατικό- λαϊκό κίνημα, μέσα από τα σωματεία , συλλόγους.
Οι επικεφαλής θα ανακοινωθούν σύντομα το επόμενο χρονικό διάστημα.

ΠΗΓΗ: εφημερίδα Γνώμη

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΓΙΑΣ  ΚΑΙ MEΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 2024 ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...