Σύσκεψη για τη λήψη μέτρων σχετικά με την υγεία των κατοίκων της Νότιας Ρόδου

ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΡΟΔΟΥ 

Πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν είχαμε προειδοποιήσει και τοποθετηθεί δημόσια πως το άνοιγμα της σεζόν χωρίς ουσιαστικά μέτρα, θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων. Το ίδιο έλεγαν εκατοντάδες φορείς και σωματεία σε όλη την χώρα. Το ίδιο έλεγαν και αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς, όπως η ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών, όμως ότι δεν συμφέρει αποσιωπάται και δεν λαμβάνεται υπ' όψη στην κυβερνητικές αποφάσεις. 

Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε, συνεχής αύξηση των νέων κρουσμάτων, διασωληνομένοι συμπολίτες μας, κρούσματα σε υγειονομικούς και θάνατοι λόγω COVID αποτελούν το αποτέλεσμα των κυβερνητικών επιλογών. Τώρα ρίχνουν την ευθύνη  στον λαό και στην νεολαία. Οι ίδιοι δηλαδή που μηδένισαν τα κρούσματα στην πρώτη φάση της πανδημίας, ξαφνικά έγιναν ανεύθυνοι.  

Η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τον χρόνο που κερδήθηκε στην πρώτη φάση για να καλύψει τις μεγάλες ελλείψεις υγειονομικού προσωπικού, ώστε το δημόσιο σύστημα υγείας να μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς σήμερα. Το νοσοκομείο μας εξακολουθεί να διαθέτει μόνο 6 ΜΕΘ! Ταυτόχρονα η κατάσταση που ζούμε καθημερινά στην Νότια Ρόδο, αποκαλύπτει την τραγική υποστελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας, του ΕΟΔΥ και της πολιτικής προστασίας. 

Για τα κρούσματα στα ξενοδοχεία τα υγειονομικά πρωτόκολλα έγιναν  λάστιχο. Δεν εμφανίσθηκε στην περιοχή μας ούτε ο ΕΟΔΥ , ούτε η πολιτική προστασία για να γίνουν τα προβλεπόμενα,  δηλαδή τεστ – ιχνηλάτηση επαφών – καραντίνα. Εκτός βέβαια και αν θέλουν να πιστέψουμε ότι ήρθαν στο νησί μας εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες κανένας από αυτούς δεν νοσούσε με COVID και ότι τους μεταδώσαμε εμείς τον ιό!   

Στα σχολεία της περιοχής δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό καθαριότητας, όπως καταγγέλλουν και οι σύλλογοι γονέων, με αποτέλεσμα να μην τηρούνται οι οδηγίες του ΕΟΔΥ στην πράξη. Σε άρρωστους μαθητές δεν γίνονται ούτε καν δειγματοληπτικά τεστ, διακινδυνεύοντας να μετατραπούν τα σχολεία μας σε υγειονομικές βόμβες!  

Στο ΠΙ Γενναδίου, που καλύπτει όλη την Νότια Ρόδο δεν προσλήφθηκε ούτε ένας μόνιμος ειδικευμένος γιατρός. Εξακολουθεί να είναι ένα Π.Ι. χωρίς ούτε έναν μόνιμο εργαζόμενο, βασιζόμενο κυρίως σε αγροτικούς γιατρούς.  

Μετά από πολλές πιέσεις εδώ και χρόνια των κατοίκων της Νότιας Ρόδου, το υπουργείο υγείας προσέλαβε επιτέλους μια νοσηλεύτρια στο Π.Ι Γενναδίου. Αυτό το γεγονός δείχνει ότι οι αγώνες φέρνουν κάποια αποτελέσματα. Όμως προσέλαβαν μόνο μια, οπότε δεν υπάρχει παρουσία νοσηλευτικού προσωπικού σε όλες τις εφημερίες και ώρες λειτουργίας. Το γεγονός πως ακόμη και αυτή η μια πρόσληψη έχει ημερομηνία λήξης μας εξοργίζει.  

Επίσης είναι «ευτυχές» που το υπουργείο υγείας αναγνωρίζει επιτέλους  δημόσια αυτό που φωνάζουμε χρόνια οι νοτιοροδίτες, την μεγάλη αξία της καλής προ νοσοκομειακής περίθαλψης για την επιβίωση κάθε επείγοντος περιστατικού. Μάλιστα διοργανώνει ειδική ημερίδα στην Ρόδο για το θέμα αυτό. Το ερώτημα όμως προς το υπουργείο υγείας είναι γιατί αρνείται πεισματικά να προσλάβει το απαραίτητο ειδικευμένο προσωπικό ώστε να παρέχεται στους κατοίκους των χωριών αυτή η απαραίτητη φροντίδα που σώζει ζωές; 

Στην ίδια ακριβώς λογική κινείτε και η περιφερειακή αρχή που αντί να διεκδικήσει μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών από την κυβέρνηση, μας κοροϊδεύει στηρίζοντας απόλυτα την κυβερνητική πολιτική στην υγεία. Σε πρόσφατη συνάντηση με το ΕΚΑΒ και την 2η ΔΥΠΕ, είπαν δημόσια ακόμα μια φορά πως θα έρθει το ΕΚΑΒ στην Νότια Ρόδο. Όμως αυτό που δεν μας είπαν είναι πότε ακριβώς θα έρθει. Επίσης αναρωτιόμαστε γιατί θα χρηματοδοτήσει η περιφέρεια το προσωπικό του ΕΚΑΒ, μήπως δεν ενδιαφέρει την κυβέρνηση να υπάρχει ΕΚΑΒ στις απομακρυσμένες περιοχές των νησιών μας; 

Για όλους τους παραπάνω λόγους καλούμε σε ανοικτή σύσκεψη κατοίκους και φορείς για να αναπροσαρμόσουμε τα αιτήματα μας με βάση τις εξελίξεις και να οργανώσουμε τον αγώνα μας. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30/10, στις 18:00 στο δημαρχείο Γενναδίου, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας(μάσκες, αποστάσεις κλπ). 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΝΟΤΙΑΣ ΡΟΔΟΥ 26/10/2020 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...