Σύσκεψη για τα απόβλητα των ελαιοτριβείων

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στο Διοικητήριο,  συνάντηση των ελαιοτριβέων και του μισθωτού του πυρηνελαιουργείου  της Ρόδου,  με τους Αντιπεριφερειάρχες Δωδεκανήσου Φώτη ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟ και Αγροτικής Ανάπτυξης Αντώνη ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ με αντικείμενο της συνάντησης την αδειοδοτημένη  λειτουργία των μονάδων τους (ελαιοτριβείων και πυρηνελαιουργείου).    
 Στην συνάντηση συμμετείχαν υπηρεσιακά στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, της  Διεύθυνσης Βιομηχανίας , και του Τμήματος Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας  της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (ΠΝΑ) .

Συγκεκριμένα :
•    Ο Γενικός Διευθυντής  Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της ΠΝΑ,  Γιάννης ΠΟΥΛΗΣ
•    Η Διευθύντρια Αγροτικής Οικονομίας (ΔΑΟ) , Δήμητρα ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑ
•    Το στέλεχος της ΔΑΟ , Νίκος ΣΟΚΟΔΗΜΟΣ
•    Ο Δ/ντης Βιομηχανίας Σταύρος ΡΟΛΟΓΑΣ
•    Το στέλεχος του Τμήματος Περιβάλλοντος, Κώστας ΨΩΜΑΣ  

Οι ελαιοτριβείς στις τοποθετήσεις ανεγνώρισαν την υποχρέωση συμμόρφωσης με τα απαιτούμενα που προβλέπει η ΚΥΑ 145116/11 (ΦΕΚ 354Β/2011) και ΚΥΑ 191002/13 ‘’Περί καθορισμού μέτρων όρων και διαδικασιών για την επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων και άλλες διατάξεις’’ , καθώς επίσης και των σχετικών πολεοδομικών και λοιπών διατάξεων  και  αδειοδοτήσεων από τις συναρμόδιες εμπλεκόμενες υπηρεσίες.    
    Στόχος της συνάντησης που εξελίχθηκε σε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας ήταν η τήρηση των κανόνων  περιβαλλοντικής διαχείρισης των αποβλήτων των ελαιοτριβείων και η πλήρης αδειοδότησή τους ώστε να πληρούν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις ένταξης των μονάδων τους στα χρηματοδοτικά προγράμματα εκσυγχρονισμού και επέκτασης που την παρούσα περίοδο 2007-13 διαχειρίζεται το ΥπΑΑ&Τ καθώς και της επόμενης 2014-20 που θα διαχειρίζονται οι περιφέρειας της χώρας.
    Από πλευράς των υπηρεσιών Βιομηχανίας και Περιβάλλοντος της ΠΝΑ δηλώθηκε από τα παριστάμενα στελέχη καθώς και από τον πολιτικό προϊστάμενο των υπηρεσιών Αντιπεριφερειάρχη Φώτη ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟ, η διαθεσιμότητα των υπηρεσιών τους  για στήριξη και συνδρομή της προσπάθειας των ελαιοτριβέων.    
    Προκειμένου η διαδικασία προετοιμασίας των φακέλων αδειοδότησης του να ενταθεί και να περαιωθεί εμπρόθεσμα πριν την ελαιοκομική περίοδο του 2014 , συμφωνήθηκε η επόμενη συνάντησης τους να γίνει με το Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Αντώνη ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ, στο τελος του τρέχοντος μηνός.
           Τέλος οι Αντιπεριφερειάρχες και ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαέρμων,  Τέλης ΠΑΤΟΥΝΑΣ προσκάλεσαν τους ελαιοτριβείς στην ημερίδα για την ‘Ελιά & το Λάδι’ ,  καθώς και την ‘6η Γιορτή της Ελιάς’ που θα γίνουν στα Λάερμα στις 15&16 Μαρτίου 2014,  με την στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.    

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...